Deputatul PNL Mugur Cozmanciuc: Regret modul în care au fost tratați soldaţii români și sper că Guvernul va reconsidera modul în care se raportează la trupele de elită ale Armatei
- Departamentul Politic
- 15 iulie 2014, 09:00
Regret modul în care au fost tratați soldaţii români care au fost aduşi acasă și sper că Guvernul României va reconsidera modul în care se raportează la trupele de elită ale Armatei Române, a scris deputatul PNL Mugur Cozmanciuc pe blogul său.
"Am citit cu tristețe știrea despre modul în care au fost aduși acasă militarii români care s-au întors din Afganistan. La mai bine de 12 ani de când au fost trimişi acolo primii soldaţi, contingentul românesc ajuns la 2.000 de militari, se vor întoarce acasă. Retragerea trupelor NATO se va face treptat. Militarii acuză însă proasta calitate a transportului către casă. Consider că în astfel de momente avem datoria ca țară să fim atenți cu cei care au luptat pentru interesul național al României și pentru că România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul NATO", a mai spus acesta.
Deputatul PNL a adăugat că obiectivul Armatei Române trebuie să fie ridicarea capacităţii de reacţie, punctând că este necesar ca în regiune să existe exerciţii ale NATO.
"Până acum, prioritatea Armatei Române a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului naţional în 10 ani, peste 40.000 de militari români au fost rotiţi în teatrele de operaţii, conform MAPN. Azi, obiectivul este ridicarea capacităţii de reacţie a Armatei Române, în contextul evenimentelor din Regiunea Mării Negre. Consider că este extrem de necesar să existe exerciții ale NATO în regiune. Din cauza creşterii numărului şi gradului de complexitate a operaţiunilor NATO, procesul de transformare al sistemului colectiv de apărare a devenit o cerinţă constantă pentru fiecare stat membru. La data la care România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice, mai avea 93.000 de militari activi, faţă de 300.000 câţi erau în 1989, şi 100.000 de rezervişti. Iar 1.500 de soldaţi români luptau deja alături de camarazii din statele NATO în Afganistan, Irak, Kosovo şi Bosnia", a mai afirmat Cozmanciuc.
"Faptul că azi România este sub umbrelă de securitate a Alianţei, că beneficiem de un articol 5 al Tratatului NATO – un element care garantează securitatea naţională a României, este rezultatul unei foi de parcurs pe care România, a îndeplinit-o mai ales cu sacrificiul soldaţilor români. Începând cu 2006, militarii români au primit în grijă cea mai periculoasă zonă din Afganistan, Zabul. Astăzi această misiune a fost îndeplinită cu onoare și din păcate și cu jertfa a 23 de eroi ai României!", a mai scris deputatul PNL pe blogul său.