Demobilizare în PNL

Demobilizare în PNL

Chiar dacă vor la guvernare, liberalii nu au reușit să-și întărească forțele. Mulți susțin că în partid e haos

Tensiunile dintre vechii democrat-liberali și liberali, dar și încercările eșuate ale acestora de a crea majoritate în Parlament reprezintă motivele pentru care PNL a amânat atât organizarea Consiliului Național al partidului, care trebuia să aibă loc la finalul lunii aprilie, pentru data de 23 mai, dar și depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta.

Lupta pentru Capitală

Deși la nivel public nu există dispute între vechile grupări Orban Atanasiu Petrache, lucrurile stau foarte diferit în interior. „Mărul discordiei” se anunță a fi candidatura pentru Primăria Capitalei. Cu un Sorin Oprescu erodat, atât Ludovic Orban, dar și Marian Petrache sunt interesați să candideze la Primăria Generală, în timp ce Atanasiu ar putea fi și el tentat de această poziție sau va susține pe altcineva, o variantă fiind viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.

În plus, lucrurile nu stau mai bine nici în Parlament. Dacă la începutul sesiunii parlamentare, liberalii susțineau că au șanse să îl schimbe din funcția de președinte al Senatului pe Călin Popescu Tăriceanu, acum liberalii nu mai strâng, la voturile importante, nici măcar proprii senatori. Acest lucru a devenit evident în cazul cererii de reexaminare privind Codul Silvic, unde, în favoarea raportului, prin care s-a recomandat plenului respingerea cererii de reexaminare şi admiterea legii în forma trimisă spre promulgare, s-au exprimat 89 de senatori, iar împotrivă au votat doar 39 de senatori. În plus, votarea șefului ICR a dovedit slăbiciunea PNL, în condițiile în care propunerea liberalilor, Iulian Tănase a întrunit doar 49 de voturi „pentru”.

„E o debandadă în partid la ora actuală. Impresia mea e că nimeni nu face nimic”, a afirmat un primvicepreședinte al PNL, pentru EVZ.

Tensiuni și în teritoriu

Și în teritoriu, la nivel local există numeroase tensiuni între vechii democrat-liberali și liberali, în județele Constanța, Argeș, Dâmbovița, Brăila, Suceava sau Botoșani. În plus, criteriile de integritate care vor fi aprobate în Consiliul Național de pe 23 mai sunt de natură a provoca alte tensiuni interne.

PNL-PSR, protocol de guvernare

Partidul Social Românesc al lui Mircea Geoană şi Partidul Naţional Liberal vor semna azi, la ora 12.00, la Parlament, un protocol de guvernare, care va presupune și o alianță oficială în Parlament. La înființare, PSR era menit să atragă de partea sa, cât mai mulți parlamentari de la PSD și UNPR, mai ales la Senat, dar acest demers nu a avut succes. Din partea PNL, cei care au negociat cu formațiunea lui Geoană au fost prim-vicepreşedinţii PNL Teodor Atanasiu şi Cătălin Predoiu.