Dedesubturile discuțiilor dintre Guvern și sindicatele din Sănătate, dezvăluite de medici. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Dedesubturile discuțiilor dintre Guvern și sindicatele din Sănătate, dezvăluite de medici. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

După „descinderea” de ieri a premierului Mihai Tudose și a șefului PSD Liviu Dragnea la ședința Consiliului Național al Federației Sanitas, am putea crede că s-au calmat spiritele în Sănătate. Dar e departe de a fi așa. Membrii Sindicatului Medicilor Promedica arată, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, că se aplică strategia „dezbină și cucerește”, fi ind ignorați reprezentanții medicilor și doleanțele acestora

Începutul negocierilor curente a fost mitingul Cartelului Alfa din Piaţă Victoriei, din 4 octombrie 2017. La presiunea oamenilor care manifestau în fața Guvernului, primul-ministru s-a întâlnit cu o delegaţie a Cartel Alfa. La discuții s-a stabilit ca a două zi să aibă loc o întâlnire între Mihai Tudose şi reprezentanţii sindicatelor din Sănătate, la nivel de federaţie, adică Hipocrat (Promedica), Sanitas, Solidaritatea Sanitară și Ambulanţa.

ETAPA 1: joc în formulă completă

La această primă întâlnire Guvern – Sindicate au participat și miniştrii Muncii (Lia Olguța Vasilescu), Sănătăţii (Florian Bodog), Finanţelor (Ionuț Mișa), Dialogului Social (Gabriel Petrea) şi vicepremierul (Ion – Marcel Ciolacu).

„Eram singurul medic prezent la această întâlnire... şi aşa a rămas până când Sanitas şi Solidaritatea Sanitară au adus câte un medic, la rândul lor. Această primă întâlnire a scos la iveală câteva lucruri. Primul a fost presiunea maximă pentru acceptarea din partea sindicală a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, spunându-se că legea salarizării nu se poate aplica decât în această formă. Un mic şantaj, creşterea sau scăderea de taxe, nu se face cu aprobarea societăţii, ci trebuie să fie o asumare politică pe care o vei plăti cu plus sau minus la vot”, povestește, pentru EvZ, preşedintele Sindicatului Medicilor Promedica, dr. Eleodor Cârstoiu (foto).

Habar n-aveau ce program au medicii

Propunerile făcute de guvernanți n-aveau nimic de-a face cu realitatea. „Proiecţiile făcute de Ministerul Muncii, de cel al Sănătăţii şi, în final, al Finanțelor erau fanteziste, nerealiste, pline de amatorism. Prima problemă: Ministerul Muncii credea sau aşa fusese informat de Ministerul Sănătăţii că norma de lucru a medicului este de 48 de ore. L-am făcut pe primul-ministru să înţeleagă că este fals, în spitale fiind medici care lucrează 35 de ore (asta este norma de lucru, exact ca în Franţa, de exemplu), alţii care fac gărzi de la 40 de ore în sus pe alt contract de muncă şi care de fapt ţin locul altui medic.”, arată doctorul.

La aceeași discuție, însă, dr. Cârstoiu remarcă și obediența de care au dat dovadă unele sindicate.

Prima negociere, niciun rezultat

„Cel mai grav lucru a fost că sindicate din sănătate au propus şi susţinut ca acceptabilă ideea de eşalonare a creşterii salariale, în special pentru medici. Ce nu se înţelege este că această măsură priveşte toţi medicii din spitalele publice, dar se adresează mai întâi medicilor care părăsesc sistemul pentru a pleca din ţară sau pentru a trece în sistemul privat, în special se adresează medicilor rezidenţi şi tinerilor specialişti”. Ca să-i lămurească, medicul spune că le-a arătat situații concrete.

„Am dat exemplul spitalului din Buzău la care s-au scos 18 posturi şi s-au prezentat 5 candidaţi, în condiţiile în care legea salarizării fusese promulgată. Cei 5 medici au venit de la spitalul din Râmnicu Sărat, care a rămas fără medici. Asta se întâmplă în multe alte judeţe din România”. Cum nu s-a putut ajunge la un numitor comun, „întâlnirea s-a terminat, deci, fără o concluzie. Ministrul care a fost ferm alături de medici a fost cel al Muncii (Lia Olguța Vasilescu, n.r.), care a spus că demisionează dacă medicii nu primesc la 1 martie ce aveau promis la 1 ianuarie. Repet, eram singurul medic prezent în acel moment”, arată dr. Cârstoiu. 

ETAPA 2: Trimiși la Ministerul Sănătății

La a două întâlnire condusă de vicepremierul Ion-Marcel Ciolacu şi la care au participat aceiaşi miniştri, primul ministru Mihai Tudose „a venit după o jumătate de oră şi a fost prezent mai puţin de o oră, cu toţii părând mult mai relaxaţi. Discuţiile mari au fost pe sporuri şi pe gărzile medicilor. Faptul că încă nu este un regulament de sporuri pentru legea promulgată naşte mari probleme. Se adaugă faptul că vechiul regulament şi prevederile din lege sunt stufoase, făcute în manieră de lobby politic, dar fără perpectivă economică şi de politică de personal, ceea ce face ca ajungerea la o soluţie corectă să fie dificilă”, povestește președintele Promedica. Nici la această a doua discuție nu s-a luat vreo decizie, în schimb „concluzia a fost ca discuţiile să continue la Ministerul Sănătăţii. Am realizat că problema a fost pasată ministrului Sănătăţii unde posibilităţile de rezolvare sunt clar mai reduse, fiindcă sunt decizii care depăşesc nivelul de minister monoprofil”, punctează dr. Eleodor Cârstoiu.

Etapa 3: Se joacă cu legislația

A urmat întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii, care „a avut ca teme centrale sporurile şi gărzile medicilor. Am constatat că la nivel de experţi se înţelege greu că în afară de legea de care discutăm mai există legi organice (Codul Muncii), Constituţia României, precum şi reglementări europene pe care le-am acceptat şi semnat ca stat membru al Uniunii Europene. Dacă pentru sporuri s-a acceptat îngheţarea lor la nivel de decembrie 2017, la gărzi discuţia a fost mult mai grea. Modalitatea care era gândită de minister nu avea legătură cu legislaţia în vigoare, ci cu dorinţa de a cheltui cât mai puţini bani. Sindicatul Promedica a cerut o modalitate de plată care să fie măcar cu suport în Codul Muncii”, adaugă preşedintele. Pentru că din nou nu s-a ajuns la vreun rezultat, s-a convenit organizarea unei a patra întâlniri. Tot la Ministerul Sănătăți. 

 ETAPA 4: Medicii, puși să găsească soluții

Această a patra și ultimă întâlnire/negociere la care au participat și sindicatele medicilor, dr. Eleodor Cârstoiu o cataloghează a fi „cea mai ciudată”. „Obsesiv ni se spunea să găsim noi soluţii la aplicarea legii, în condiţiile în care nu cred că noi am fost cei care au făcut Legea 153/2017. Apogeul a fost atins când în sala de consiliu am rămas doar noi, reprezentanţii sindicatelor”.

Tratați astfel, sindicaliștii ar fi fost firesc să se unească. „Rezultatul acestor săptămâni de discuţii pare a fi o înţelegere între sindicatele din sănătate... dar doar pare, fiindcă în continuare fiecare vede binele membrilor de sindicat în felul sau, şi prea puţini se gândesc că influenţează enorm funcţionarea unui sistem public foarte important, iar politica pe care au susţinut-o până acum, indiferent de partidele care au făcut politica de sănătate, a condus la situaţia dezastruoasă în care este sistemul public de sănătate. Renovarea sistemului public de sănătate începe de la oameni şi se face cu oameni”, punctează Dr. Cârstoiu.

„Există sindicate din Sănătate care se opun creşterilor salariale prevăzute pentru medici”

În Sănătate, așadar, numai liniște nu e. Dr. Marian Stamate (foto), vicepreşedinte al Sindicatului Medicilor Promedica, vorbește, și el, despre dezastrul din sistem. „Ne scapă motivaţiile profund-ascunse ale unor acte de guvernare lipsite atât de fermitate politico-economică, dar şi de eleganța necesar a fi adăugată actului politic în secolul XXI. Brutalitatea financiară, psihologică şi de imagine cu care un guvern (şi, de fapt, o întreagă clasa politică vreme de 27 de ani) îşi tratează elitele cele mai utile ţării, şi numim aici medicii români, nu este nimic altceva decât o imensă acţiune de dinamitare a înseşi fibrei biologice şi psihologice acestei naţiuni, acţiune făcută conştient sau nu - important este efectul. Un efect ce deja se pare că nu mai poate fi contracarat”, susține chirurgul.

Legea salarizării, șchioapă și fără logică El crede că ceea ce se întâmplă este, de fapt, „un atac constant asupra motivaţiei zilnice de a rămâne în România şi a face lucruri bune pentru cetăţenii acestei ţări, pentru fiecare român în parte. Am mai spus că Legea Salarizării nr. 153/2017 este o lege apărută tardiv, şchioapă, cu multă lipsa de logică şi adesea contradictorie în corpul ei. Însă, chiar şi aşa, era o lege care aducea o brumă de normalizare. Ezitările în a o aplica, odată promulgată, solicitările către sindicate de a găsi aceste soluţii de aplicare, arată faptul că există o ezitare în a face binele, arată lipsa de profesionalism şi de conştiinţă naţională, în cele din urmă, pentru că a guverna înseamnă a face binele propriului popor cu prioritate. Ori, binele unui popor înseamnă hrană, sănătate şi educaţie, înainte de orice”.

Paradox românesc: să faci parte dintr-o structură care te sapă Medicul enunță un adevăr greu de înghițit pentru cei care se zbat ca sistemul de sănătate să nu intre în colaps.

„Ceea ce spunem acum nu mai este deja un amănunt de culise şi de aceea este cu atât mai trist: există sindicate sau federaţii din Sănătate care se opun creşterilor salariale prevăzute pentru medici în Legea 153/2017. Vorbim, din păcate, de formaţiuni sindicale ce au (pe lângă asistenţi, TESA , etc) în componența lor medici şi nu puţini - va fi fiind şi acesta încă unul din straniile şi originalele paradoxuri româneşti: să faci parte dintr-o structură care luptă împotriva drepturilor tale deja prevăzute să îţi fie acordate legal. Este inimaginabil cum există mii de medici români care pot participa prin votul lor în cadrul acestor sindicate (în conducerea cărora oricum nu sunt reprezentaţi ca profesie) şi prin banii lor cotizați lunar, astfel încât să le fie oprite drepturile obţinute cu greu şi acordate cu greu, fie doar parţial”, spune el.

Depresie și dezinteres colectiv

Din păcate, la răul făcut de aceștia se mai adaugă un element. „Este inimaginabilă starea de depresie şi dezinteres colectiv a altor mii de medici români care nu sunt nici măcar interesaţi de demersurile făcute de colegii lor (pe timpul, energia, consumul nervos, etc lor - toate voluntare) de a le asigura tuturor medicilor prezentul şi viitorul. Practic, considerăm că nu există explicaţii raţionale pentru un astfel de parcurs anti-profesie şi anti-civic”, încheie dr. Marian Stamate, vicepreşedintele Sindicatului Medicilor Promedica.

SANITAS a cedat!

Inițial, după luni de zile de proteste, Consiliul Național al Federației Sanitas trebuia să decidă, ieri, programul acțiunilor următoare. Dar la întâlnire au descins premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea. La finalul discuțiilor, potrivit Agerpres, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu a declarat că „lucrurile merg pe făgașul pe care ni l-am dorit”. „Noi o să analizăm, dar ceea ce am vorbit cu domnul premier, cu domnul președinte, lucrurile în momentul acesta sunt ca și rezolvate. (...) Clar nu va pierde nimeni la veniturile de la 1 ianuarie 2018. (...) Colegii mei, la prima mână, sunt mulțumiți. (...) Noi suntem în stand by. Deocamdată nu luăm nicio măsură radicală sindicală. Nici nu am discutat cu colegii mei dacă intrăm sau nu în grevă, dar nu cred că vom intra în greva”, a mai spus acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre