Decontul pentru moartea bebelușilor de la Giulești: 4.200.000 de euro! Deznodământul celei mai mari tragedii din istoria medicinei românești

Decontul pentru moartea bebelușilor de la Giulești: 4.200.000 de euro! Deznodământul celei mai mari tragedii din istoria medicinei românești

Executorii au pus sechestru pe bunurile Ministerului Sănătății, dar au acceptat ca angajații să poată folosi mașinile și calculatoarele până când se va achita creanța. Pentru părinții care au trecut prin iad pe 16 august 2010, calvarul nu se va sfârși niciodată

Cinci ani de chin au trecut de la incendiul din 16 august 2010 de la Maternitatea Giulești, care a ucis șase bebeluși și a rănit grav alți cinci care vor rămâne cu sechele pe viață. Cele nouă familii nici acum nu și-au revenit, mai ales că lungul proces declanșat după tragedie părea că nu se mai termină.

Patru ani de procese

Într-un final, după patru ani de termene, amânări și contestații, Curtea de Apel a dat sentința definitivă și a stabilit cine și cât are de plătit despăgubiri.

FOTO: Deși aveau calculatoarele „sechestrate”, angajații își vedeau liniștiți de treabă

Reprezentanții Ministerului Sănătății – parte în solidar – au folosit toate căile de atac posibile. „Așa ne cere legea, pentru că un director economic, dacă semnează un cec fără să fie epuizate toate căile de atac, poate fi luat pe sus de Curtea de Conturi“, explică surse din Ministerul Sănătății.

Când ministrul nu-i acasă...

Marți, la ora 10.30, executorii judecătorești, însoțiți de polițiști și avocații părților vătămate, au intrat în sediul Ministerului Sănătății. În numele celor nouă familii ai căror bebeluși au ars de vii sau au fost grav răniți în incendiul din 16 august 2010 de la Maternitatea Giulești, ei au pus sechestru pe toate bunurile mobile ale instituției. Luați prin surprindere, inițial angajații instituției au spus că nu știau că vor veni executorii, că nu pot să dea inventarul, că ministrul „nu-i acasă“...

„Nu înțeleg de ce nu se așteptau să venim. Executorii le-au mai făcut o vizită, acum două săptămâni. Încă de pe atunci le-au cerut inventarul, dar abia acum l-au dat. E vorba de vreo două bibliorafturi cu 400 de pagini. Noi sperăm să nu se ajungă la scoaterea la licitație a acestor bunuri, dar eram pregătiți să le cerem executorilor să ia cheile și să încuie tot, dacă nu ajungeam la o înțelegere”, explică Mihaela Marin, avocatul familiei Bostan, al cărei băiețel a murit după ce s-a luptat o lună ca să trăiască.

„Oamenii ăștia au trecut prin ceva de neimaginat! Copilul Georgianei (nr: Bostan) a mai trăit 27 de zile. A tot sperat, a tras și a sperat! Cu toții am sperat! S-a dus! Și a ajuns, la un moment dat, de vorbea singură pe stradă. Mi-a fost frică s-o ating, să-i spun să vină după noi. (...) În ziua când l-au luat pe cel mic de la IML ca să-l înmormânteze, fiica ei era în prima zi de școală. Nu știa unde să se împartă. Mult timp nu i-au spus fetiței și, la un moment dat, a venit fetița acasă și i-a întrebat «dar mie de ce nu mi-ați spus că frățiorul meu e mort?». Le-a fost frică să povestească cu ea în casă. A aflat de la colegii de școală! Sunt niște tragedii și vin acum să spună (...) că Ministerul – săracu’ – o să rămână fără bani”, ne-a povestit, în exclusivitate, Caliopi Gudin, unul dintre martorii din proces.

Următoarea vizită, la Primăria Capitalei

După mai bine de o oră de discuții, executorii și reprezentanții ministerului au ajuns la un consens. „Ministerul Sănătății s-a angajat să solicite Ministerului Finanțelor, în următoarea rectificare bugetară, de la sfârșitul lunii octombrie - începutul lui noiembrie, suma pe care trebuie să o plătească drept despăgubire părinților. Era vorba, în total, de aproximativ 1,7 milioane de euro, dar Ministerul s-a angajat să achite întreaga creanță – de aproape 4 milioane de euro. Până atunci, noi ne vom îndrepta și împotriva Primăriei Capitalei. Aceste două creanțe sunt în grija noastră”, a explicat executorul judecătoresc Iulian Coşoreanu.

Mesajul unor părinți îndoliați către cei din vina cărora și-au pierdut copilul

„Pentru noi, acești cinci ani au fost și încă sunt cei mai grei, cei mai triști din viața noastră. La fel și pentru fetița noastră care nu știe ce înseamnă să ai un frate și nici tragedia și chinul prin care trecem noi, părinții ei. De multe ori ne întrebăm când se va termina acest coșmar. Mergem destul de des la cimitir, unde punem flori și ne rugăm pentru sufletul băiețelului nostru drag, care nu a avut șansa să trăiască. Doar fetița noastră ne mai alină cât de cât dorul de îngerașul nostru, Costantin Daniel. Ce nu înțelegem noi este de ce durează atâta amar de vreme și de ce se trage de timp în asemenea hal pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă. Dar nu ne vom opri până când cei vinovați nu vor plăti cu adevărat! E greu, e foarte greu, dar vom lupta și vom face dreptate.

Această tragedie nu poate fi uitată. Nu vrem și nu putem uita niciodată. Acești „oameni“, timp de cinci ani, au avut grijă să ne readucă aminte permanent de acele cumplite clipe, au contribuit și contribuie la durerea noastră. În momentul acesta ne luptăm cu birocrația și cu autoritățile, care trag de timp și ne prelungesc agonia.“

Familia Bostan

La cinci ani de la tragedie, Maternitatea Giulești „fabrică” bebeluși securizați modern

Pe lăuzele internate la Maternitatea Giulești le-a interesat sechestrul pus asupra Ministerului Sănătății fix cât negru sub unghie. Ieșite afară, la o țigară, două dintre femeile, care au născut în ultimele zile în maternitatea recent renovată și echipată, spun că acum se simt foarte bine, în siguranță. Știu foarte bine ce s-a întâmplat în vara lui 2010 și tragica poveste în care și-au pierdut viața șase bebeluși, dar au ales să nască aici.

„Eu am încrederea mea. Am născut prima oară aici un băiețel, acum patru ani, fără probleme. Era la un an după incendiu... Acu’, dacă are zile să trăiască, scapă și după incendiu”, oftează Stela Pavel, de 27 de ani, mămică pentru a doua oară, tot de băiat. Spune că maternitatea Giulești este pentru ea una din cele mai bune din țară: „N-ar avea niciun motiv s-o închidă acum... Sunt multe camere de supraveghere, totul e nou și nu ieși sau intri fără cartele de acces!”. Partenera de șuetă post-natală, Camelia Rupică, de 33 de ani, are și ea doi copii pe inventar, apăruți pe lume tot la Giulești. „I-am făcut pe amândoi, tot după incendiu. Văzusem io la televizor, da’ tot am vrut să nasc aici! Ar fi rău s-o închidă, că au grijă de noi...”, se îngrijorează Cornelia, la auzul zvonului că s-a pus sechestru pe anumite bunuri ale Ministerului Sănătății. Și tot ea completează: „La Polizu și la Bucur e rău! E igrasie, mucegai și mizerie! Și se fură din mâncare și chiar și pamperșii copiilor!”. Cele două ne dau și ultimul mercurial al nașterilor de la Giulești. Stela, care e de patru zile internată, oftează: „Am dat, până acu’, vreo 300 de euro, la doctor, asistente și infirmiere. Nu mi-a cerut nimeni, dar m-am simțit io, că-s tare drăguți!”. Camelia, internată doar de 48 de ore, a fost mai strânsă la pungă, după posibilități, că-i casnică: „Am dat și io cam trei milioane jumate, da’ a fost plăcerea mea!”.

Spitalul a devenit un model pentru ceea ce înseamnă o maternitate modernă

Catastrofa de acum cinci ani, irepetabilă

Angajații maternității mai spun că tragedia de acum cinci ani nu s-ar mai putea repeta. „E imposibil. Ne-au pus uși care, chiar dacă avem acces cu cartelă, pentru că totuși e o secție unde sunt copilași mici, cu probleme de sănătate, nu poate intra chiar oricine. Ușile acestea, dacă se oprește curentul sau pornește alarma de la senzorul de fum, se deschid într-o clipită! Avem generator de curent separat, aparate de aer condiționat care și purifică aerul, senzori de fum, toată inslatalația electrică a fost schimbată, înțelegeți că nu punem viața copiilor în pericol”, ne-a spus o asistentă care lucrează chiar la etajul unde s-a produs tragedia.

Ministerul va recupera o parte din bani

Aflat în vizită la Cernavodă, unde inaugura o unitate de primiri urgențe la spitalul din localitate, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu (foto), a promis că despăgubirile stabilite de instanță în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești vor fi achitate în totalitate de instituția pe care o conduce.

FOTO: Nicolae Bănicioiu

„Ministerul Sănătății plătește pentru un accident de acum cinci ani, când nici nu mă gândeam că voi fi ministru. Punem în aplicare o hotărâre a instanței. Ministerul Sănătății va plăti integral suma de 4,2 milioane de euro cu titlu de daune pentru tragedia de la Maternitatea Giulești. Atât cât a stabilit instanța. Trebuie ca familiile să primească banii!”, a spus Bănicioiu.

Banii, ceruți de la Finanțe

Secretarul de stat Alin Ţucmeanu, după întâlnirea de la București, de la Ministerul Sănătății, cu executorii judecătoreşti, a explicat și de unde vor veni banii, deși el vorbește de mai puțini decât spunea șeful său.

„În urma discuţiei pe care am avut-o cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanţe ca, la următoarea rectificare bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinţilor”, a anunțat și secretarul de stat. După ce despăgubirile vor fi achitate, juriștii ministerului se vor îndrepta împotriva celorlalte părți responsabile în proces ca să recupereze partea acestora din suma achitată, a mai precizat ministrul Sănătății.

„Şi Primăria Municipiului Bucureşti este debitor solidar în acest caz, astfel că Ministerul Sănătăţii se poate îndrepta pentru recuperarea banilor şi către această instituţie“, a spus Iulian Coșoreanu, executor judecătoresc. (Feri Predescu, Dana Lascu)