Declarații șocante ale lui Narcis Copcă, directorul de la Spitalul Sfânta Maria: „Refuz ordinul domnului ministru, care-mi spune să trag în pacienți, să omor români!”

Declarații șocante ale lui Narcis Copcă, directorul de la Spitalul Sfânta Maria: „Refuz ordinul domnului ministru, care-mi spune să trag în pacienți, să omor români!”

Ancheta declanșată de Evenimentul zilei pe marginea situației scandaloase în care a fost aruncată o problemă deosebit de delicată - transplantul pulmonar în România - a ajuns într-un punct crucial

Aflați în război direct, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și dr Narcis Copcă, directorul Spitalului Sfânta Maria din București, au scos cuțitele pe masă, la vedere. Primul susține că singurul centru de transplant pulmonar din țara noastră (aflat în incinta Spitalului Sfânta Maria) n-ar fi primit acreditarea (episod petrecut în martie 2016) decât grație unor presiuni politice, condițiile pentru transplantare și tratament post-operator nefiind îndeplinite. Acuzații grave, care vizează siguranța pacienților! La rândul lui, dr Narcis Copcă îi reproșează lui Vlad Voiculescu faptul că ar direcționa cu un anumit interes plămânii românești către clinicile din străinătate și că blochează fără argumente solide banii necesari primului transplant românesc de plămâni. De asemenea, dr Copcă susține că sunt îndeplinite toate condițiile pentru o perațiunea de transplant la centrul pe care- l conduce, centru în care - atenție! - chiar Ministerul Sănătății, împreună cu Primăria Generală a Capitalei, a investit 10.000.000 de euro!

FOTO: Vlad Voiculescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Salonul nevăruit, liftul cu veselă și palma primită de Vlad Voiculescu

Mergând pe linia ostilităților, ministrul Vlad Voiculescu (foto) a trimis, la începutul acestei săptămâni, Inspecția Sanitară la Spitalul Sfânta Maria, pentru a lua la puricat nu doar spațiile aferente transplantului pulmonar, ci și pe cele destinate transplanturilor de ficat și pancreas. Care a fost concluzia inspectorilor sanitari, mai exact a celor trei doctorițe pe care Voiculescu le-a însărcinat cu acest demers? Dezvăluie chiar managerul unității medicale, dr Narcis Copcă: „Gata, astăzi (n.r. - ieri) a luat sfârșit controlul. Nicio anomalie n-au găsit doamnele însărcinate cu inspecția. De fapt, greșeșc. La etajul unu trebuie văruit un salon, iar un lift trebuie amenajat mai bine pentru t ransportul de veselă! Domnule, potrivit evaluărilor legate de activitatea de transplant, Inspecția Sanitară n-a găsit nici măcar un gândac la noi în spital. Nicio problemă, nimic. Și au notat doamnele, de bunăcredință de altfel, concluziile lor în raport. Nici măcar o amendă n-am primit. Nu-mi vine să cred, este o victorie fabuloasă. Îl întreb pe domnul ministru: acum ce presiuni politice s-au mai făcut, pentru că propriul control a arătat că totul este în regulă la noi? Nu mai spun că au luat la puricat și secțiile de transplant de ficat și de pancreas. Este o palmă pe care o primește Vlad Voiculescu”.

„Dacă se mai tărăgănează mult situația asta, vor mai muri oameni”

În continuare, dr Narcis Copcă a ținut să sublinieze: „Eu, ca manager, sunt în poziția militarului căruia i se ordonă să tragă în propriii concetățeni. Dar eu refuz ordinul domnului ministru, care- mi este superior, dar caremi spune să trag în pacienți, să omor români! Nu voi face asta, mai bine-mi dau demisia. Refuz ordinul unui ministru care- mi spune să omor români! Pentru că asta se întâmplă și se va întâmpla. A murit deja un om și, dacă se mai tărăgănează mult situația asta, vor mai muri oameni, pentru că unii pacienți sunt în stare gravă! Iar eu nu pot să tac, nu vreau să fiu părtaș la așa ceva. Păi, tu mă întrebi de ce am făcut listă de așteptare la Sfânta Maria? Păi nu Guvernul României, Guvernul acesta tehnocrat, m-a însărcinat s-o fac? Am făcut-o de capul meu?”.

Voiculescu se ține tare: „Never, ever nu o să aprob așa ceva”

Vorbind ieri, într-o intervenție la Antena 3, despre acest scandal, implicit despre acreditarea acordată centrului de la „Sfânta Maria”, ministrul Vlad Voiculescu a rămas ferm pe poziții: „Atâta timp cât nu ne asigurăm că acreditarea a fost făcută așa cum trebuie - și nu înțeleg de unde se compune costul pe care l-a solicitat managerul Copcă -, cu siguranță never, ever nu o să aprob așa ceva (...). Dacă prima întrebare pe care mi-o pun este de cum a fost făcută acreditarea, a doua întrebare majoră este de cum s-a ajuns la aceste costuri? Când eu primesc o cerere de finanțare de 460.000 de lei, adică mai scump decât la Viena, încerc o simplă calculație de cum s-a ajuns la suma asta. 120.000 de euro nu este costul operației, este al transferului pe care îl facem noi către Viena. Operația costă 50-60-70.000 de euro, restul sunt de rezervă pentru timpul petrecut, al complicațiilor care pot să apară. Eu nu înțeleg care este baza legală pentru această listă de așteptare (n.r. - de la Sfânta Maria). Există și un alt spital privat care este specializat în transplant de ficat. Ce ar însemna ca și acest spital să facă o listă separată de așteptare?”.

O întrebare de baraj, un răspuns anemic

Chestionat, la același post tv, de ce n-a contestat valabilitatea acreditării pentru centrul de transplant pulmonar de la „Sfânta Maria” mai din timp, ținând cont de faptul că el a fost acreditat încă din 10 martie, Vlad Voiculescu a scăldat-o: „De patru săptămâni am trimis corpul de control la Agenția Națională de Transplant... A existat o comunicare permanentă între Minister și Spitalul Sfânta Maria pe această temă...”. Așa o fi, cu mențiunea că între martie și octombrie a mai curs ceva apă pe Dâmbovița...

Toate cheltuielile din sistemul public de sănătate - la vedere

Spitalele, serviciile județene de ambulanţă şi instituţiile cu personalitate juridică din subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății vor fi obligate ca, în termen de șapte zile de la semnare, să declare, pe o platformă publică proprie, toate contractele de achiziție mai mari de 20.000 de lei, informează site-ul EurActiv. ro.

Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății și va fi implementată printr- un ordin al ministrului de resort, Vlad Voiculescu. Actul normativ a fost deja trimis la Monitorul Oficial și va intra în vigoare în momentul publicării.

Toate contractele spitalelor vor fi publice din oficiu

Conform documentului, acestea „au obligaţia de a transmite electronic Ministerului Sănătăţii, folosind pagina web www.monitorizarecheltuieli. ms.ro, informaţii cu privire la achiziţiile publice şi contractele ce implică utilizarea patrimonului public, în scopul transparentizării acestora”.

Declararea presupune, de fapt, publicarea fiecărui contract în parte, a documentelor din dosarul achiziției sau a contractelor de închiriere a spațiilor în spitale, și ele supuse acestei noi măsuri de transparentizare. Același regim îl au și actele adiționale încheiate sub umbrela acordurilorcadru.

Spitalele vor fi obligate să-și publice pe acest site și bugetele anuale, iar la începutul fiecărei luni un update cu execuția contractelor.

În calea totalei transparentizări a cheltuirii banilor din sistemul sanitar, propuse prin noul ordin de ministru, poate sta însă articolul 9: „Comunicarea (...) documentelor (...) se va face cu respectarea regimului informaţiilor care sunt declarate de către ofertanţii participanţi la procedurile de achiziţie publică drept confidenţiale, şi a celor care sunt, conform legii, protejate de un drept de proprietate intelectuală, precum şi cu respectarea legislaţiei relevante în domeniul concurenţei şi al combaterii concurenţei neloiale”, se precizează pe siteul respectiv.