Gabriela Firea, primele declaraţii după puternicul seism care a zguduit România: "Problema este la un imobil de pe Regina Elisabeta acolo unde s-a desprins tencuiala în proporţii reduse"

Gabriela Firea, primele declaraţii după puternicul seism care a zguduit România: "Problema este la un imobil de pe Regina Elisabeta acolo unde s-a desprins tencuiala în proporţii reduse"

Deşi nu a avut efecte devastatoare, cutremurul din această dimineaţă a instaurat panica printre români. Seismul s-a resimţit chiar şi la vecini, în Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. În Capitală, autorităţile au fost mobilizate imediat, însă, din fericire, nu a fost nevoie de intervenţia lor.

Primarul general al Capitalei a declarat că în Bucureşti nu există pagube materiale şi nici victime. În urma cutremurului de vineri noaptea s-au produs mici stricăciuni la faţada unor clădiri mai vechi, însă pericolul este real, iar în cazul unei magnitudini mai puternice, ne-am puta confrunta cu situaţii tragice. 

Citeşte şi: S-a ZGUDUIT România. Sâmbătă, la ora 2:11, un CUTREMUR de 5,3 pe Richter a lovit zona Vrancea. Raed Arafat: "Cea mai mare vulnerabilitate în România o reprezintă oamenii nepregătiţi" | VIDEO

 

"Nu au fost victime şi după evaluările făcute nu sunt pagube materiale. Nu avem panouri desprinse sau copaci căzuţi. Singura problemă este la un imobil de pe Regina Elisabeta acolo unde s-a desprins tencuiala în proporţii reduse.Echipe ale Primăriei Capitalei au verificat Centrul Vechi, acolo sunt mai multe clădiri degradate. Fac apel la locatarii care stau în clădiri cu risc seismic clasa I să părăsească aceste imobile pentru că ele trebuie consolidate. 

Asta se va face în regim de urgenţă, începând chiar de luni. Deşi după cutremurul din 1977 s-a impus că noile clădiri să reziste la seisme de peste 7 grade, în Bucureşti există multe clădiri extrem de vechi. Sunt peste 180 de clădiri încadrate în clasa I de pericol public, dar prea puţine sunt proprietatea Primăriei, acolo unde putem face consolidări imediate, restul sunt ale proprietarilor privaţi.

Legislația în vigoare nu ne permite să evacuăm aceste imobile, deși sunt un pericol atât pentru locatari, cât și pentru cei care trec prin zonă.

Am propus înființarea Administrației pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, deoarece am găsit la Primărie o lipsă de coordonare și implicare constantă în legătură cu problemă clădirilor cu bulină.

Cu sprijinul consilierilor PSD și ALDE, această structură va funcționa cât de curând. Este regretabil că reprezentanții USB și PNL nu au înțeles importanța acestei inițiative și au încercat să blocheze proiectul. Și nici nu au oferit o altă soluție-alternativă la propunerea mea", a spus primarul Capitalei.