Editura Evenimentul si Capital

O decizie „veselă” a ICCJ. Monopolul crucilor de la Săpânța a fost spart!

„Albastru de Săpânța” poate deveni la fel de celebru ca cel de Voroneț. FOTO: GAZETA GLOBALA
Autor: | | 2 Comentarii | 2393 Vizualizari

O râcă țărănească, între trei moroșani din Săpânța, a fost stinsă definitiv și irevocabil de ICCJ. Instanța supremă a anulat un brevet emis de OSIM, acum nouă ani, prin care fabricarea și comercializarea acestora devenise monopolul unui singur sătean

Acum zece ani, comuna Săpânța, din Maramureș, vedetă printre turiști pentru celebrul ei „Cimitir Vesel”, a devenit un teatru de război între trei dintre sătenii săi. Unul dintre ei, mai cu moț pe clop, s-a proclamat unic deținător al modelului de cruce folosit de generații de moroșanii din satul de pe malul Tisei. Mai mult, a informat pe toată lumea că și culoarea „albastru de Săpânța” este parte a moștenirii sale. La fel și pentru inscripțiile haoiase de pe crucile din cimitir, care au făcut celebră comuna sa. A decretat, ca unic urmaș al celui care a făcut primul asemenea cruci, că el este beneficiarul absolut al acestui brand. Numai că inițiativa sa succesorală s-a lăsat cu scandal și procese. Doi preopinenți, la rându-le cioplitori și pictori de cruci – foști ucenici ai celui care a inventat „modelul” – s-au bătut cu el, la propriu și la figurat și, până la urmă, autoproclamatul moștenitor a pierdut ceea ce își însușise pe nedrept. 

Tincu a fost învins în luptă dreaptă de Colțun și Sepe

Magistraţii Curţii Supreme au dispus la începutul acestei săptămâni, anularea modelului de cruce din Cimitirul Vesel din Săpânţa, înregistrat în urmă cu un deceniu la Oficiul de Standarde, Invenţii şi Mărci (OSIM) de Dumitru Pop, zis Tincu, unul din discipolii lui Ioan Stan Pătraş, cel care a cioplit primele astfel de cruci. Deşi mai erau doi meşteri care confec ţionau cruci în Săpânţa, ucenici ai maestrului fondator Pătraş, Gheorghe Stan zis Colţun şi Toader Turda zis Sepe, Dumitru Pop-Tincu a înregistrat în anul 2008 modelul la OSIM, cu forma cunoscută şi cu culoarea albastră. Pop le-a interzis celorlalţi meşteri să mai cioplească cruci în vederea comercializării iar, pentru că cei doi concurenţi nu s-au conformat, i-a ameninţat cu represiuni. 

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Crucile de la Săpânța nu sunt bunul nimănui

Soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe scurt: „Admite acţiunea. Dispune anularea înregistrării desenelor industriale «obiecte ornamentale» ce fac obiectul certificatului de înmatriculare nr. 018460/17.12.2008 acordat în baza cererii cu nr. de depozit f 2008 0263 din data de 10.06.2008. Obligă OSIM la publicarea hotărârii de anulare în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, secţiunea desene şi modele şi la radierea înregistrării desenelor anulate din Registrul de Desene şi Modele. Obligă pârâtul Pop Dumitru la plata către reclamanţi a sumei de 1231, 43 lei, cheltuieli de judecată”.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

Articole salvate