Decapitări post-Tudose. Nume grele de PSD-iști dispar din Cabinetul Dăncilă

Decapitări post-Tudose. Nume grele de PSD-iști dispar din Cabinetul Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis a desemnat-o, ieri, pe europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă (54 de ani), drept candidat pentru funcția de prim-ministru din partea coaliției de guvernare PSD-ALDE. Social-democrații au început să-și creioneze o listă informală cu miniștrii din viitorul cabinet

Președintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut liderilor partidului să nu înceapă să împartă ministerele până când șeful statului nu o acceptă în funcția de premier pe Viorica Dăncilă, au relatat surse din partid pentru EVZ. Cu toate acestea, negocierile au început încă de la demisia fostului premier Mihai Tudose.

Lista finală a noilor miniștri PSD va fi aprobată, prin vot, într-o ședință a Comitetului Executiv Național al partidului, programată pentru săptămâna viitoare. Dragnea a avertizat că analiza miniștrilor va fi „dureroasă pentru unii, dar necesară”.

Negocieri

Ne puteți urmări și pe Google News

Din discuțiile purtate în interiorul PSD se conturase, până aseară, o linie de miniștri din fostul cabinet Mihai Tudose care au cele mai mari șanse să continue în funcție în viitorul Guvern, au relatat pentru EVZ surse din conducerea social-democrată.

Astfel, cel mai probabil din viitoarea garnitură guvernamentală vor face parte, în continuare, Paul Stănescu (Dezvoltare Regională), Carmen Dan (Interne), Tudorel Toader (Justiție), Lia Olguța Vasilescu (Muncă), Mihai Fifor (Apărare), Petre Daea (Agricultură), Gheorghe Șimon (Economie), Ioan Deneș (Ape), Victor Negrescu (Afaceri Europene), Andreea Păstîrnac (Diaspora) și Marius Dunca (Tineret).

Epurare

În același timp, în PSD circulă și o listă neagră cu foștii membri ai echipei Mihai Tudose care au șanse mari să piardă trenul noii echipe guvernamentale. Fostul vicepremier Marcel Ciolacu este aproape ieșit din orice calcule pentru viitorul Guvern. De asemenea, ministrul delegat pentru fondurile europene, Marius Nica, are șanse mici să mai prindă un nou mandat. Pe lista neagră din PSD se mai află Florian Bodog (Sănătate), Felix Stroe (Transporturi), Mircea Titus Dobre (Turism) și Ionuț Mișa (Finanțe). O parte din ei s-au alăturat premierului Mihai Tudose în încercarea acestuia de a restructura Guvernul împotriva dorinței PSD, iar în cazul altora social-democrații discută să-i scoată țapi ispășitori pentru problemele nerezolvate de fostul Guvern. În funcție de negocierile din partid, ar mai putea să apară schimbări și în alte ministere. Nu s-a discutat, încă, despre situația lui Liviu Pop (Educație), Ilan Laufer (IMM-uri), Gabriel Petrea (Dialog Social), Lucian Romașcanu (Cultură), Lucian Georgescu (Cercetare) și Lucian Șova (Comunicații).

Nume noi

În viitorul cabinet sunt vehiculați ca posibili noi miniștri senatorul Eugen Teodorovici pentru Fonduri Europene, deputatul Florin Buicu sau secretarul de stat Rodica Nassar la Sănătate. Senatorul Ecaterina Andronescu ar putea fi cooptată la Educație, iar senatorul Daniel Butunoi este vehiculat ca variantă pentru Transporturi.

În oglindă

Partenerii de guvernare ai social-democraților, ALDE, își vor păstra portofoliile. Teodor Meleșcanu va conduce, în continuare, ministerul de Externe, Grațiela Gavrilescu - Mediul, Toma Petcu – Energia, iar Viorel Ilie - Relația cu Parlamentul

Putere 

Dragnea a anunțat că își dorește o schimbare de forțe în Guvern prin modificarea legii de organizare a executivului: secretarii de stat să nu mai fie numiți de premier, ci alegerea acestora să revină exclusiv miniștrilor, pentru a-i „responsabiliza” pe aceștia. Totodată, PSD nu vrea să micșoreze numărul ministerelor, pentru că „există riscul ca o lună sau două luni de zile să fie iar o oarecare dezordine în ministere până se reaşază şi ar fi un timp pe care l-am pierde nepermis”.