Editura Evenimentul si Capital

Cum au ajuns în LIBERTATE brutele perverse care au comis VIOL ÎN GRUP | EXCLUSIV EVZ

Pentru trei dintre inculpații eliberați la Vaslui procurorii nu au contestat măsura, iar pentru ceilalți patru deși au contestat, judecătorii nu i-au luat în seamă
Autor: | | 28 Comentarii | 4474 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a solicitat opinia mai multor specialiști în drept, psihologie, sociologie, oameni ai legii implicați în cercetarea infracțiunilor de viol pentru a identifica și înțelege resorturile nevăzute ale verdictelor judecătorești prin care sunt eliberați, pe bandă rulantă, autorii unor agresiuni sexuale greu de imaginat.

Inculpați acuzați de viol în grup, în mai multe cazuri din țară, au sfârșit prin a fi eliberați de către instanțele de judecată. Aproape că pare un fenomen. Avem persoane cercetate ori judecate în stare de libertate pentru participație penală la infracțiunea de viol, în multe cazuri aceasta fiind asociată și cu infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.


 Patru violuri în grup care au ȘOCAT România


Cazul celor 7 violatori de la Vaslui este reprezentativ. Acolo, magistrații Judecătoriei Vaslui au concluzionat că trei dintre inculpați trebuie eliberați, pentru că ei și-au recunoscut fapta, nu au mai încălcat anterior legea penală, sunt dispuși să plătească daune victimei lor, elevă în comuna Văleni. Ceilalți patru au fost eliberați de Tribunalul Vaslui pe motiv că trebuie să li se acorde egalitate de tratament cu primii trei eliberați, după cum ne-au declarat surse judiciare.

Parchetul General a finalizat ancheta cu privire la procurorii implicați în caz și a trimis raportul la inspecția judiciară. Adică, magistrații nu vor fi cercetați penal, ci doar disciplinar.

Concepție greșită

„Recunoașterea faptei nu justifică totuși punerea în libertate a unor asemenea indivizi. Eu privesc din altă perspectivă: odată pus în libertate, un asemenea individ poate să recurgă la o altă infracțiune sau la aceeași infracțiune, văzând că reacția societății nu este cea corespunzătoare. Și au fost cazuri”, a declarat pentru „Evenimentul zilei”, avocatul Ion Ilie Iordăchescu, sugerând că trebuie reconsiderată noțiunea de pericol social pentru ordinea publică.

Vina legiuitorului

O altă cauză a eliberărilor pe bandă rulantă, invocată de avocat este filosofia noului Cod Penal. „În perioada anterioară noilor Coduri penale nu se punea problema. Persista arestul preventiv chiar și în faza de judecată. Noul Cod Penal nu mai acordă o importanță deosebită unor asemenea infracțiuni, printre care și violul. Cred că toți juriștii ar trebui să analizeze din nou dispozițiile din Codul Penal, cred că pedepsele ar trebui înăsprite, astfel încât fenomenul să fie eradicat”, a spus avocatul Iordăchescu.


Agresorii din Vaslui au batjocorit eleva ore în șir, pe un câmp din apropierea comunei, trezind-o din leșin cu alcool


Mentalitatea judecătorilor

„În condițiile actuale sunt bulversat de o asemenea situație: Vaslui, Constanța, Olt, Gorj. Toate cazurile au același numitor comun, pentru că violul s-a produs în participație penală, victima nu a putut să opună nici un fel de rezistență. Numitorul comun se repetă în sensul că instanțele, independent una de alta, au avut aceeași mentalitate - să fie puși în libertate inculpații acuzați de viol, fără o motivație corespunzătoare. Eliberarea sau nearestarea se bazează pe ideea că nu ar mai prezenta pericol pentru ordinea publică”.

Model greșit

„Mulți dintre autorii de violuri sunt liberi pentru că, așa cum la nivel de societate se formează pattern-uri de gândire, de abordare a sexului într-un mod greșit, la fel și în instanță se crează modele de abordare a cazului. Judecătorii încep să creadă că există vinovății comune sau complicități. Este aberant, dar asta reiese dintr-o analiză a cazurilor pe care le-a studiat Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) sau a analizelor informale și în urma discuțiilor purtate cu unii psihologi sau alți specialiști”, a declarat, pentru EvZ, Alex Cumpănașu, directorul AID.

Obiceiuri noi, periculoase

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate