Editura Evenimentul si Capital

De ce nu mai sunt imunizați bebelușii în maternități. „Nu am mai avut de unde să cumpărăm vaccinuri”

14-07/20-vaccin-shutterstock-133154222-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 463 Vizualizari

În mai multe spitale din țară, medicii avertizează că au rămas fără vaccinurile care se fac imediat după naștere, respectiv cele care protejează de hepatita B și tuberculoză. Ofi cialii Ministerului Sănătații spun că au avut probleme în a găsi furnizori.

Vaccinul împotriva hepatitei B lipseşte din maternitățile județului Hunedoara de la jumătatea lunii iulie, de la Satu Mare, din iunie, iar în plus în Prahova și Harghita nu se mai găsește nici vaccinul anti-TBC. Copiii trebuie imunizați în primele luni după naștere, atenționează medicii, riscul de transmitere a tuberculozei fiind încă foarte mare în România. Oficialii din Ministerul Sănătații justifică lipsurile prin faptul că au avut probleme cu furnizorii.

DSP-urile, obligate să împartă dozele

Mai exact, în Hunedoara peste 100 de bebeluşi care s-au născut în această perioadă nu au putut fi imunizați împotriva hepatitei la 24 de ore de la naştere, aşa cum prevede schema oficială de imunizare. „Toți copiii care au rămas neimunizați împotriva hepatitei B vor fi vaccinați de medicul de familie. Sperăm ca situația să se rezolve în prima parte a lunii august”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

La Satu Mare, aproximativ 500 de copii nu au primit vaccinul împotriva hepatitei B. „Nu am primit doze de la minister, deși, lunar, am transmis numărul noilor născuți. Vaccinul se achiziționează la nivel central şi se repartizează în teritoriu”, a declarat Dorina Dragoş Guran, Directorul DSP Satu Mare.

În Prahova, lipsesc două vaccinuri: „La sfârşitul lui iulie ar fi nevoie de vreo 750 de doze pentru restanțierii la hepatită B şi aproximativ 700 pentru BCG”, a explicat reprezentantul DSP Prahova. Potrivit managerului Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Ploieşti, Călin Boeru, în această unitate sanitară se nasc, în medie, pe lună, 250-300 de copii.

Cele două vaccinuri s-au epuizat şi în Harghita, după ce Direcția de Sănătate a fost nevoită să redistribuie stocul de care dispunea către alte județe. „Noi ne-am calculat corect necesarul, perioada ar fi fost acoperită, dar a trebuit să distribuim la alte județe, am primit dispoziție. Şi am trimis o adresă să-i atenționez că se va termina şi la noi şi măcar să ne lase să găsim o soluție, să achiziționăm provizoriu, dar legea nu permite”, a spus dr. Tar Gyongyi, șeful DSP Harghita.

Medicul se declară îngrijorat de faptul că va fi compromisă disciplina de vaccinare, în condițiile în care sunt din ce în ce mai multe refuzuri de imunizare. „Dacă noi nu o respectăm, cum putem să ne așteptăm de la părinți să respecte disciplina în acest sens?”, a afirmat şefa DSP Harghita. Aceasta a ținut să-i liniştească pe părinți că nu se va întâmpla nimic cu co piii lor dacă vor fi vaccinați mai târziu.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate