Plafonarea RCA, prelungită. Propunere pe masa ASF

Plafonarea RCA, prelungită. Propunere pe masa ASF RCA. Sursa foto: Arhiva EvZ

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să aprobe prelungirea plafonării prețurilor RCA pentru încă trei luni, până la finalul anului 2024.

Măsura inițială, implementată după falimentul Euroins, era programată să expire la sfârșitul lunii septembrie, însă prelungirea este văzută ca fiind necesară pentru a evita creșterea bruscă a tarifelor pe piața asigurărilor auto.

Plafonarea RCA, prelungită. Propunere pe masa ASF

După ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba prelungirea plafonării prețurilor RCA, Ministerul de Finanțe va transpune această decizie într-un proiect de act normativ și îl va trimite Guvernului pentru adoptare. Această prelungire este menită să mențină stabilitatea pe piața asigurărilor auto, evitând o creștere abruptă a tarifelor după falimentul Euroins.

Plafonarea prețurilor RCA a fost introdusă în primăvara anului trecut, ca o măsură de protecție împotriva unei creșteri necontrolate a prețurilor, impunând ca tarifele să fie limitate la nivelul maxim practicat de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023. De asemenea, comisioanele de distribuție au fost plafonate la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru a preveni costuri suplimentare pentru consumatori.

Această măsură de plafonare a fost prelungită în repetate rânduri, singura modificare majoră fiind aplicată la 1 ianuarie 2024, când Guvernul a permis asigurătorilor să majoreze tarifele cu 6,8%. Ajustarea a fost realizată pentru a reflecta prognoza ratei anuale a inflației publicată de Banca Națională a României la sfârșitul trimestrului II din 2024.

În prezent, prețurile RCA rămân plafonate la tarifele stabilite la 28 februarie 2023, cu posibilitatea ajustării de până la 6,8%, măsură care va expira la 30 septembrie 2024, dacă nu va fi adoptată o nouă prelungire. Aceasta prelungire oferă un răgaz asigurătorilor și consumatorilor în fața provocărilor de pe piața asigurărilor auto.

Polița RCA

Polița RCA. Sursa foto: cnpf.md

Ce verificări urmează să facă Consiliul ASF

Prețurile RCA au continuat să crească în primele trei luni ale acestui an, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii, în ciuda faptului că tarifele au fost plafonate încă din martie anul trecut. Această tendință de creștere a stârnit îngrijorare, mai ales că măsura plafonării fusese menită să stabilizeze piața asigurărilor după falimentul Euroins.

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la finalul lunii iulie, prima medie RCA a crescut cu 11% pentru persoanele juridice, ajungând la 2.158 de lei, și cu 17% pentru persoanele fizice, până la 1.079 de lei. Aceste creșteri au fost raportate după un an de la implementarea plafonării, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficiența măsurii și la dinamica pieței asigurărilor.

Vicepreședintele ASF responsabil de asigurări, Sorin Mititelu, a declarat că autoritatea a început controale pentru a verifica dacă există nereguli în aplicarea tarifelor. Totuși, el a subliniat că, până în acest moment, creșterile observate sunt considerate legale și obiective, urmând să fie confirmate sau infirmate pe baza rezultatelor investigațiilor în curs.

„Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire. Aveau discounturi 20-40% pe diverse segmente de clienți care au fost reduse la 10% sau 20% și astfel a crescut prețul.

Noi facem verificări pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar deocamdată nu am găsit alte elemente. Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare cel puțin până la proba contrarie”, a declarat atunci vicepreședintele ASF.

Creșterea prețurilor RCA a sporit profitul net al firmelor de asigurări

Profitul net al companiilor de asigurare din România a continuat să crească în 2023, menținând o tendință pozitivă începută în 2021. Principalul factor care a contribuit la această evoluție a fost creșterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto fiind cel mai important pe piața asigurărilor din țară, conform raportului ASF pentru primul trimestru al acestui an.

În termeni concreți, societățile de asigurare au raportat un profit net total de 940 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de 22% comparativ cu 2022. Această evoluție demonstrează reziliența și profitabilitatea pieței asigurărilor, în special în contextul creșterii tarifelor pe segmentul RCA.

 

Ne puteți urmări și pe Google News