De ce nu este PRU un proiect comun al lui Ponta și Dragnea

De ce nu este PRU un proiect comun al lui Ponta și Dragnea

Nu sunt foarte convins că Victor Ponta va pleca din PSD și se va duce în Partidul România Unită (PRU). Sunt voci care susțin că premierul va face acest anunț în debutul noii sesiuni a Parlamentului, dar înclin să cred că încă se negociază asiduu.

Nu întâmplător Victor Ponta a trimis ieri o scrisoare de intenție pentru a candida în alegerile parlamentare pe lista PSD Gorj. E un semnal clar că este încă dispus să negocieze cu Liviu Dragnea, să-i acorde acestuia un răgaz pentru a-i satisface cererile.

Conflictul în PSD a izbucnit în momentul în care Liviu Dragnea a refuzat să-i pună pe listele pentru Parlament pe apropiații lui Victor Ponta, pentru a-i reduce acestuia substanțial influența în partid. În replică, câțiva apropiați ai fostului premier, în frunte cu deputatul Sebastian Ghiță, au anunțat că se alătură PRU. Mișcarea are rolul de a-i transmite lui Liviu Dragnea că planurile lor sunt destul de serioase și că, dacă nu cedează în negocierea cu Victor Ponta, vor declanșa o hemoragie masivă care poate slăbi PSD.

Pentru Liviu Dragnea, pericolul este destul de mare. Nu este neapărat nevoie ca PRU să intre în Parlament. De altfel, cred că-și poate atinge acest scop doar dacă i se alătură Victor Ponta. Este suficient să rupă câteva procente de la PSD, vreo trei-patru, pentru ca social-democrații să ajungă în opoziție după alegeri, iar Dragnea să piardă șefia partidului și să-și încheie cariera politică într-un mod rușinos. Cu un PSD de 35-37% în alegeri, șansele partidului de a forma viitoarea majoritate parlamentară se reduc drastic. Cu tot cu voturile ALDE, socialdemocrații nu pot sări de 50%. Mai mult, cooptarea UDMR într-o coaliție de guvernământ devine improbabilă. Într-o astfel de situație, președintele Klaus Iohannis îl poate nominaliza pe Dacian Cioloș să formeze Guvernul, iar UDMR poate intra într-o combinație de guvernare „de dreapta”, alături de PNL.

Cert este că Liviu Dragnea este într- o situație destul de dificilă, motiv pentru care, zilele astea, încearcă să preîntâmpine o hemoragie către PRU.

Nu cred că, în momentul de față, avem de-a face cu o strategie agreată de Liviu Dragnea și Victor Ponta, cu scopul de a capta întregul electorat de stânga, inclusiv cel care a aparținut UNPR. Cred că este vorba de lupta lui Victor Ponta pentru a supraviețui politic, pentru a-și păstra influența în PSD și, dacă eșuează, pentru a forța din exterior acest partid să se așeze la masa negocierilor.

Asta în ceea ce privește calculele politice. În altă ordine de idei, revitalizarea PRU are niște scopuri foarte clar conturate. Sebastian Ghiță a acordat un interviu Mediafax din care am tras concluzia că acest proiect politic este destul de avansat. „Sunt de acord că aici sunt şi interese globale, sunt de acord că sunt interese şi ale altor state, sunt de acord să concurăm cu ele în mod egal, dar nu sunt de acord ca între un român şi un străin, procurorul să-l aresteze pe român şi pe străin să-l lase liber. Nu-s de acord să se numească corupţie doar dacă un român încearcă să câştige şi el o licitaţie, iar străinii să poată să dea şpăgi şi să poată să cumpere funcţionari, să poată face orice sub protecţia ambasadelor străine”. Un proiect destul de ofertant pentru politicienii care au probleme cu legea. De altfel, majoritatea celor care s-au alăturat zilele acestea PRU au dosare penale.

Acest partid poate deveni un refugiu pentru cei care visează să stopeze lupta anticorupție, folosind drept instrument naționalismul economic sau de altă factură. Apelând la retorica antioccidentală se dorește decredibilizarea partenerilor externi ai României care susțin anticorupția. Statele Unite ale Americii sunt principala țintă. E drept că se dorește salvarea aparențelor. Pentru a estompa imaginea PRU de partid naționalist și rusofil, au fost demarate discuții cu Mircea Geoană, un politician pro-occidental și apropiat de americani. De altfel, Geoană a confirmat pe Facebook că „o coaliție a partidelor mici poate reprezenta o soluție.” Marea problemă a proiectului PRU este că agită apele naționaliste, într-un context internațional delicat, în care Rusia mizează pe recrudescența extremismului în România, pentru a-și putea extinde influența. Nu cred că este o coincidență că PRU are relații amicale cu alte formațiuni pro-ruse din Europa. Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.