Editura Evenimentul si Capital

De ce Borcea e mai tare decât Patriarhul

Florian Bichir
Autor: | | 16 Comentarii | 3848 Vizualizari

În perioada interbelică, mai exact în 1937, Rădulescu-Motru a îndrăznit să afirme că românul este creştin de ochii lumii. “Dar şi religios este românul. De ochii satului însă; cam tot din aceeaşi cauză este şi naţionalist. Cu religia merge până la evlavie. Se poate ca el să uite pe Dumnezeul părinţilor săi, pe Atotputernicul şi Izbăvitorul...? Românul este religios, dar pe câtă vreme vede pe toată lumea că este religioasă. Rar excepţii la care religiozitatea să fie pornită din fundul inimii, de acolo de unde porneşte şi sentimentul personalităţii...”. Evident, a fost făcut cu albie şi oţet în toată presa, de la stânga la dreapta.

Cu mâhnire şi pe zi ce trece încep să-i dau dreptate marelui filozof şi om de cultură. De peste o săptămână Patriarhul României se află în Elveţia la Chambésy, la Sinaxa întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe unde se pregăteşte Sfântul şi Marele Sinod Ortodox. Un lucru epocal care se întâmpla pe vremuri la răstimp de decenii sau câteodată secole. Aţi văzut dumneavoastră vreo ştire în presă? Nu îndrăznesc să zic de vreo dezbatere televizată că mă luaţi de nebun. Da’ de unde! În schimb dacă Borcea are crampe la stomac are loc un Breaking News urgent. Nici nu îmi pot imagina ce se va întâmpla dacă fostul preşedinte al lui Dinamo - un tip simpatic de altfel, deşi nu prea a călcat prin biblioteci – ar dori ca soţia ori una din metresele sale să mai procreeze. Ar fi sfîrşitul lumii!

Revenind la lucruri serioasee trebuie spus că ruşii au anunţat la Chambésy că nu vor să renunţe la calendarul iulian, adică la stilul vechi. Adică, adio Paşte comun cu Biserica Catolică, după cum a propus Papa. Ei bine nici asta nu a fost o ştire pentru presa din România!

Vin însă şi cu un exemplu greţos de-a dreptul. “Un preot ortodox a refuzat să îngroape o defunctă de confesioune baptistă”. Mai să ia foc România, iar imaginile erau terifiante. O biată femeie îngropată în câmp. Asta da ştire, nu?

În realitate nu există şi nici nu a existat niciun conflict între Comunitatea Baptistă şi Parohia Ortodoxă din localitatea Tălpaşi, judeţul Dolj. În cimitirul ortodox au mai fost înmormântaţi cetăţeni de alte confesiuni, preotul ortodox participând în calitate de consătean la astfel de evenimente din viaţa comunităţii. Mormântul defunctei este aşezat în vecinătatea Casei de Rugăciuni Baptiste. Mai mult, există chiar o iniţiativă comună, a preotului ortodox şi pastorului baptist, pentru înfiinţarea unui cimitir care să deservească comunitatea baptistă. Persoana decedată este prima înmormântată în acest cimitir, care aparţine comunităţii baptiste, având avizul Primăriei pentru înhumare.

Dar e mult mai uşor să filmezi şmechereşte cu satul în spate. Dacă era îngropată ilegal, nu era arestată pe loc familia? Oricine poate să îşi îngroape oriunde morţii? Deloc, legea fiind extreme de clară. La mijloc nu este vorba doar de multă lipsă de cultură, ci şi de foarte multă răutate. De venin şi multă dezinformare!         

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate