Editura Evenimentul si Capital

Magazinele sunt OBLIGATE să schimbe produsele în 15 zile. Legea intră în vigoare de astăzi

Magazinele sunt obligate să le schimbe produsele clientilor
Autor: | | 1 Comentarii | 4658 Vizualizari

Ieri a intrat în vigoare Ordonanța 9/2016, care obligă toate magazinele să schimbe, la cererea clientului, un produs cumpărat, în termen de 15 zile de la notificare. „Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele”, prevede ordonanța.

„Perioada de timp nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul, după caz, a adus la cunoştinţă vânzătorului lipsa de conformitate a produsului, sau a predat produsul vânzătorului sau persoanei desemnate de acesta pe baza unui document de predare – primire”, scrie în actul normativ citat. Acesta amendează legea 449/2003, privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate acestora. 

În practică, magazinele sunt mai generoase decât legea 

Deși obligația de a schimba produsele într-un termen prestabilit nu revine decât comercianților online, majoritatea rețelelor mari de magazine permit schimbarea produsului, chiar pe loc, fără a mai fi necesar termenul de 15 zile.  Desigur, este vorba de produsele care se găsesc pe stoc. Produsul trebuie să fi fost cumpărat cu maxim 30 de zile în urmă. 

Oferta este valabilă atât în cazul retailerilor alimentari mari, cât și a celor de bunuri de folosință îndelungată. 

Mai mult, există magazine, precum Ikea, care, în cazul  produselor ce pot fi reintroduse la vânzare, sigilate, dau banii înapoi cumpărătorului, dacă acesta se răzgândește. Aceeași politică a implementat-o retailerul alimentar Kaufland. 

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate