Cum te fură furnizorii de gaze şi electricitate la factură

Cum te fură furnizorii de gaze şi electricitate la factură

Doar jumătate din valoarea facturii la electricitate reprezintă energia consumată, în vreme ce restul banilor plătiţi de consumator acoperă alte costuri ale furnizorului.

"Să vedeţi cu ce se mai umflă această factură: rezervare, tariful este de 21 de bani pe zi. Taxa pentru co-generare, tarif per kilowatt se înmulţeşte cu kilowatt şi iese foarte mult. Mie mi-au luat trei lei la o factură, dar 8 milioane de oameni primesc facturi. Certificatele verzi 0,04 bani pe kilowatt. După care vine taxa radio şi tv. Taxa radio şi tv e per factură. De ce trebuie să încalc eu o lege a ţării care a intrezis vânzările condiţionate? Îţi dau curent dacă îmi cumperi şi asta",a explicat specialistul în energie Tudor Popescu, la România Tv.

Anul acesta se va produce un val de scumpiri cauzat în principal de modificarea modului de calcul al accizei, creşterea tarifului de transportare a energiei electrice de către Transelectrica şi de introducerea taxei pe stâlp. Aceasta va majora factura la energia electrică cu 1%.

Mai mult, preţul gazelor pentru populaţie a crescut cu 1% de la 1 ianuarie, potrivit unei decizii luate acum o săptămână de către ANRE. Astfel, în decurs de un an, de când a început liberalizarea pieţei locale, gazele s-au scumpit cu 12%. În 2014, gazele se vor scumpi cu 10%, iar energia electrică cu 2%, potrivit calendarului de liberalizare a pieței.

Ne puteți urmări și pe Google News