Editura Evenimentul si Capital

Cum sunt stabilite pensiile agricultorilor

Timpul util la pensia agricultorilor nu poate depăși numărul anilor calendaristici în care aceștia au prestat munca în fostele CAP-uri FOTO: EVZ
Autor: | | 2 Comentarii | 7997 Vizualizari

În România, aproape o jumătate de milion de oameni primește pensie de agricultor. Valoarea medie a indemnizației este de 361 de lei pe lună

Majoritatea pensionarilor din agricultură sunt femei. Potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), din totalul de 468.134 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei. Valoarea indemnizației medii lunare este de 361 de lei.

Până pe 1 aprilie 2001, activitatea desfășurată în agricultură a fost reglementată de mai multe acte normative, iar după această dată a intrat în vigoare Legea 19/2000 care a abrogat vechea legislație, dar a preluat noțiunea de timp util.

Acest timp util se regăsește și în Legea 263 din 2010, a sistemului unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Ce este timpul util

Orice persoană care a lucrat în agricultură, în cadrul fostelor cooperative agricole de producție (CAP-uri), beneficiază de o pensie calculată pe baza timpului util. „Timpul util se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificate a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor. Fracțiunile de an se neglijează”, a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al CNPP.

Timpul util la pensie nu poate depăși numărul anilor calendaristici în care asiguratul a prestat munca în fosta unitate agricolă cooperatistă.

Prin urmare, în situația în care o persoană a fost membru cooperator, această perioadă poate fi dovedită cu carnetul de asigurat sau printr-o adeverință eliberată de primăria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care să rezulte trei elemente: anii în care persoana respectivă a fost membru cooperator; normele planificate de adunarea generală pentru anii respectivi și normele realizate de persoana în cauză.

În situația agricultorilor din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii și asigurări sociale și reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuția minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate.

De-a lungul timpului, pensionarii care și-au desfășurat activitatea ca membrii cooperatori în agricultură au beneficiat de o serie de măsuri de protecție socială.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X