Editura Evenimentul si Capital

Cum sunt stabilite pensiile agricultorilor

Timpul util la pensia agricultorilor nu poate depăși numărul anilor calendaristici în care aceștia au prestat munca în fostele CAP-uri FOTO: EVZ
Autor: | | 2 Comentarii | 5848 Vizualizari

În România, aproape o jumătate de milion de oameni primește pensie de agricultor. Valoarea medie a indemnizației este de 361 de lei pe lună

Majoritatea pensionarilor din agricultură sunt femei. Potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), din totalul de 468.134 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei. Valoarea indemnizației medii lunare este de 361 de lei.

Până pe 1 aprilie 2001, activitatea desfășurată în agricultură a fost reglementată de mai multe acte normative, iar după această dată a intrat în vigoare Legea 19/2000 care a abrogat vechea legislație, dar a preluat noțiunea de timp util.

Acest timp util se regăsește și în Legea 263 din 2010, a sistemului unitar de pensii publice, în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Ce este timpul util

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Orice persoană care a lucrat în agricultură, în cadrul fostelor cooperative agricole de producție (CAP-uri), beneficiază de o pensie calculată pe baza timpului util. „Timpul util se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificate a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor. Fracțiunile de an se neglijează”, a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al CNPP.

Timpul util la pensie nu poate depăși numărul anilor calendaristici în care asiguratul a prestat munca în fosta unitate agricolă cooperatistă.

Prin urmare, în situația în care o persoană a fost membru cooperator, această perioadă poate fi dovedită cu carnetul de asigurat sau printr-o adeverință eliberată de primăria din localitatea unde a existat C.A.P.-ul, din care să rezulte trei elemente: anii în care persoana respectivă a fost membru cooperator; normele planificate de adunarea generală pentru anii respectivi și normele realizate de persoana în cauză.

În situația agricultorilor din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii și asigurări sociale și reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuția minimă lunară de 40 lei prevăzută de Legea nr. 5/1977 privind pensiile și alte drepturi de asigurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate.

De-a lungul timpului, pensionarii care și-au desfășurat activitatea ca membrii cooperatori în agricultură au beneficiat de o serie de măsuri de protecție socială.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate