Editura Evenimentul si Capital

Cum să sapi groapa altuia (II) | Viața la Curte

Eliza Ene-Corbeanu
Autor: | | 0 Comentarii | 1897 Vizualizari

Pentru cei care, din motive neimputabile, au ratat prima parte a povestirii, voi face un scurt rezumat, ca să nu privească nedumeriți printre rânduri.

 Anton își pierduse nevasta de timpuriu, răpusă de o boală grea. În urma ei rămăsese o copilă (a ei, din prima căsătorie) și doi părinți care îl urau de moarte. Vreme de nouă ani, Anton se chinuise să-și convingă foștii socri să dezbată succesiunea, dar aceștia se împotriveau, mânați de sadica plăcere de a-și vedea ginerele pe drumuri. Știau ei prea bine că fără un certificat de moștenitor, el nu putea prelua un credit ipotecar împovărător, la care se obligase să plătească 20 de ani.

Ne aflăm la notar. Între timp, Maria împlinise 18 ani și putea semna singură. Cu toate astea, hâtra de bunică-sa nu o slăbea din ochi și o reducea la tăcere aruncându-i priviri tăioase.

În jurul mesei rotunde pluteau energii negative atât de puternice, că trimiteai o rachetă în spațiu.

- V-am adus actul de succesiune și certificatul de moștenitor. Vreau să le citiți cu mare atenție. Dacă aveți nelămuriri, vă stau la dispoziție.

Deși afișa o față degajată, în realitate, notarul ajunsese la limita răbdărilor, după nouă ani de încercări eșuate, din pricina unei femei veștede și putrede, care-și hrănea bucuria cu nefericirea provocată celor din jur.

- Nu pot să cred, mi-am uitat ochelarii! Nu putem veni în altă zi ?

- Nu-i nevoie, bunico, îți citesc eu. A tresărit Maria, înspăimântată la gândul că nici azi nu va semna.

Pe chipul babei, uscat ca deșertul, au apărut cute de nemulțumire.

- Vin imediat. Și a ieșit trântind ușa cabinetului.

Nimeni de la masă nu mișca. Se respira la cote de avarie, de teamă să n-o întoarcă pe bătrână de la hotărârea ce o luase, mai mult în silă. Dar așteptarea devenea chinuitoare. Trecuseră mai mult de 20 de minute și ea nu răspundea la telefon. Te puteai gândi la orice...

Nu chiar la orice, că n-avea Anton norocul ăsta!

- Cred că o văd pe fereastră. Uitați acolo, pe partea cealaltă a bulevardului. Cea care stă pe bancă.

Chiar ea era și a șocat pe toată lumea când s-a întors însoțită de un avocat. Ne-am liniștit și nu prea, dar nimeni nu-și permitea aroganța de a cere explicații. Și, în timp ce avocatul aprofunda lectura certificatului de moștenitor, zgripțuroaica a început să jelească:

- Ieri am am fost la mormântul fetiței mele și am întrebat-o : tu să nu te joci cu mine. Mie să-mi spui ce să scriu în actul de partaj și în certificatul de moștenitor, ca să fie bine.

- Și ce v-a răspuns? Era avocatul ei, singurul impresionat de scena ce te scârbea.

- Mi-a răspuns – nu uita de bijuterii și de goblenuri. Vezi să fie toate, să nu te păcălească. Și masa cu piciorul vechi de 100 de ani și cele patru scaune.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate