Cum s-a oferit Mugur Isărescu să spioneze Ambasada Marii Britanii. Dezvăluire România Liberă

Cum s-a oferit Mugur Isărescu să spioneze Ambasada Marii Britanii. Dezvăluire România Liberă

Cotidianul România Liberă continuă seria dezăluirilor despre actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, care ar fi activat ca și colaborator al fostei Securități, redactând zeci de note informative sub numele de cod ”Manole”.

Astfel, UM 0195 a Securității obținea consistente de la „Manole” despre diplomații străini, în special americani și britanici, cu care acesta avea contacte constante.

Mai mult, actualul guvernator avea chiar inițiative personale de a-i spiona pe doi dintre diplomații britanici de la București ”care îl cultivau intens” și cu care era în relații deosebit de apropiate.

”Notele informative furnizate de Mugur Isărescu dovedesc o instruire pe profil deosebită, având în vedere propunerile personale de a penetra în anturajul personal al Ambasadei Angliei de la București”, nota un ofițer al UM 0195.

Mai multe amănunte găsiți în România Liberă.

Mugur Isărescu are respins aceste acuzaţii, considerându-le insinuări, "noi episoade din lungă lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoană mea".

"Turnătoriile sursei Manole vizau, în special, diplomaţi străini de la Bucureşti, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante. Iar dintre diplomaţi, cel mai des întâlniţi erau cei americani şi britanici. Nici colegii lui Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de "notele" pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unităţii Militare 0195", au scris, marți, jurnaliştii de la România Liberă.

UM 0195 era indicativul Contraspionajului Centralei de Informaţii Externe.

Unul dintre documente, din 1979, conţine chiar numele real al sursei Manole: Isărescu Constantin Mugurel, angajat al Institutului de Economie Mondială.

 

Ne puteți urmări și pe Google News