Cum s-a ajuns la BUSCULADA DE LA UŞA ATENEULUI ROMÂN şi cum A REACŢIONAT PREŞEDINTELE IOHANNIS după repetiția generală cu public a operei "Parsifal"
- Anca Simionescu
- 5 octombrie 2016, 23:44
Surprinzător, deşi la intrarea în Ateneu un afiş anunţa că accesul va fi permis până la ora 18.55, la ora 18.30 uşile Ateneului au fost închise stârnind revolte şi chiar crize printre cei prezenţi. Cei care asigurau paza au fost de neînduplecat chiar şi în faţa părinţilor care s-au trezit despărţiţi de fiii lor rămaşi în sală,
Concertele "Parsifal'' de la la Ateneul Român sunt considerate drept unele dintre cele mai importante evenimente cultural-muzicale ale anului și sunt realizate sub bagheta dirijorului Christian Badea. Vestea că Preşedintele României va asista miercuri seară, la repetiția generală cu public a operei "Parsifal" de Richard Wagner, a făcut ca şi mai mulţi iubitori de muzică clasică să ia cu asalt instituţia de cultură.
Klaus Iohannis a venit la Ateneul Roman decis să vorbească despre cele mai arzătoare evenimente şi nu a părut supărat de tirul de întrebări al jurnaliştilor. Deşi organizatorii păreau să fi stabilit, în detaliu, cum să înceapă seara şi cum să se termine, totul a luat-o razna în momentul în care sala s-a umplut la refuz cu alte persoane decât cele cărora li se promiseseră locuri. Surprinzător, deşi la intrarea în Ateneu un afiş anunţa că accesul va fi permis până la ora 18.55, la ora 18.30 uşile Ateneului au fost închise stârnind revolte şi chiar crize printre cei prezenţi. Cei care asigurau paza au fost de neînduplecat chiar şi în faţa părinţilor care s-au trezit despărţiţi de fiii lor rămaşi în sală, în timp cei ei ieşiseră pentru câteva minute din clădire. Zeci de oameni au rămas dezorienţaţi în curtea din faţa Ateneului şi minute în şir au refuzat să plece chiar dacă spectacolul începuse.
Revoltaţi erau şi profesorii care fuseseră îndrumaţi ca să-şi aducă elevii la spectacol şi chiar li se garantase că s-au făcut rezărvările cu zile bune în urmă. “Sunt foarte supărată pentru că am făcut rezervarea din 27 septembrie ni s-a spus că nu este nicio problem. Am venit cu 25 de copii din clasa mea, iar doamna profesoară de langă mine cu 20 de elevi de la clasa a XII-a. Nu mi se pare corect pentru că am primit pe mail solicitarea şi am făcut înscrierile în timp”, a spus Carmen Dumitraşcu, consilier educativ la Colegiul Sf. Sava.
În ceea ce priveşte neînţelegerile, regizorul Doru Marin, de la Filarmonica George Enescu spune că vizita preşedintelui nu are nimic de-a face cu busculada. “În această seară are loc repetiţia finală a actului I al operei "Parsifal" de Richard Wagner. Dirijorului Christian Badea a facilitate accesul liber al tinerilor de la liceele de artă din Bucureşti, dar şi al studenţilor de la Conservator. În momentul în care sala s-a umplut, accesul celor care au rămas afara a fost restricţionat. Sala are în jur de 800de locuri, iar culoarele dintre staluri şi dintre lojele de rangul unu şi doi vor fi practic culoarele pentru un joc de scenă a membrilor corului. La fel, soliştii vor circulă prin aceste culoare. Deci, în sală va fi permis doar omul şi locul, nu se poate sta nici pe culoare şi nici pe scări”, a declarat regizorul.
De altfel, cei rămaşi afară au putut privi prin geamul uşii de la intrarea clădirii parţial spectacolul. Pe un ecran mare de televizor se vedea scena, iar o parte a corului intervenea chiar din holul Ateneului în spectacol.
“Un spectacol extraordinar, sunt impresionat!”, a spus la ieşirea din sală Klaus Iohannis. “L-am felicitat pe maestrul Badea, dar întreaga orchestră, toți cei care s-au prezentat astăzi în fața publicului tânăr și entuziast au avut o performanță notabilă. Sunt foarte bucuros că am venit în această seară aici, la proba generală", a spus Iohannis, după ce a participat la spectacol”, a adăugat preşedintele.