Editura Evenimentul si Capital

Cum au ajuns câinii-ghizi în Parlament

Clint este alături de Cati de anul trecut . Fundația Light into Europe charity îi asigura hrana câinelui și asistența medicală
Autor: | | 1 Comentarii | 331 Vizualizari

Ieri dimineață au pășit în interiorul Casei Poporului doi câini din rasa Golden Retriever. Ei sunt ceea ce în termeni tehnici se numește „asistență vie”, adică însoțesc persoanele nevăzătoare pentru a le ajuta să fie independente în orice situație cotidiană.

 Cei doi câini au fost, ieri, în Parlament, unde, alături de stăpânii lor, au participat la dezbaterea de la Camera Deputaților cu tema „Respectarea drepturilor omului pentru asigurarea unei vieți independente pentru persoanele cu dizabilități”.

Liftiera nu voia să-i primească

Pentru a ajunge la nivelul P1, nevăzătorii, la fel ca oricare alte persoane, trebuie să ia liftul. Liftiera le-a spus că nu este voie cu câini în Parlament, deși legea 448/2006 prevede că persoanele cu dizabilități au dreptul cu câini-ghizi în orice instituție publică. Ei au explicat că nu sunt niște câini obișnuiți, ci unii special dresați pentru a-i asista și a le ușura viața. Replica liftierei a fost „Da, dar tot câini sunt”. Totuși, ei au fost primiți atât în lift, cât și în sală, evenimentul decurcând fără incidente.

Cati și Clint

Ecaterina este o tânără fată care și-a pierdut vederea în urma unor probleme medicale, dar care nu e nevăzătoare din naștere. Ea a povestit EVZ că îl are pe Clint alături de ea din februarie 2016 și i-a fost oferit de fundația româno-britanică „Light Into Europe Charity”. „Oamenii înțeleg cu greu că un câine ca acesta nu e un animal de companie, ci un ajutor pentru noi, pentru a putea face lucruri obișnuite”, a povestit ea EVZ, precizând că se confruntă cu probleme în magazine, la metrou sau în transportul în comun. Câinii-ghizi răspund doar la comenzi în engleză și necesită aproximativ 2 ani de dresaj. Sunt aduși din Anglia, Suedia sau Irlanda. În prezent, doar 12 asistă românii nevăzători, iar 15 sunt încă în dresaj la fundația mai sus menționată.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate