Cum au ajuns câinii-ghizi în Parlament

Cum au ajuns câinii-ghizi în Parlament

Ieri dimineață au pășit în interiorul Casei Poporului doi câini din rasa golden retriever. Ei sunt ceea ce în termeni tehnici se numește „asistență vie”, adică însoțesc persoanele nevăzătoare pentru a le ajuta să fie independente în orice situație cotidiană.

 Cei doi câini au fost, ieri, în Parlament, unde, alături de stăpânii lor, au participat la dezbaterea de la Camera Deputaților cu tema „Respectarea drepturilor omului pentru asigurarea unei vieți independente pentru persoanele cu dizabilități”.

Liftiera nu voia să-i primească

Pentru a ajunge la nivelul P1, nevăzătorii trebuiau să ia liftul. Liftiera le-a spus că nu este voie cu câini în Parlament, deși legea prevede că persoanele cu dizabilități au dreptul cu câini-ghizi în orice instituție publică. Ei au spus că nu sunt niște câini obișnuiți, ci unii special dresați pentru a-i ajuta. Replica liftierei a fost „Da, dar tot câini sunt”. Totuși, ei au fost primiți atât în lift, cât și în sală, evenimentul decurcând fără incidente.

Cati și Clint

Ecaterina este o fată de 28 de ani care și-a pierdut vederea în urma unor probleme medicale, dar nu e nevăzătoare din naștere. Ea a povestit EVZ că îl are pe Clint alături de ea din februarie 2016 și i-a fost oferit de fundația româno-britanică „Light Into Europe Charity”. „Oamenii înțelege cu greu că un câine ca acesta nu e un animal de companie, ci un ajutor pentru noi, pentru a putea face lucruri obișnuite”, a povestit ea EVZ, spunând că se confruntă cu probleme în magazine, la metrou sau în transportul în comun. Câinii-ghizi răspund doar la comenzi în engleză și necesită aproximativ 2 ani de dresaj. Sunt aduși din Anglia sau Suedia. În prezent, doar 12 asistă români nevăzători, iar 15 sunt încă în dresaj la fundația mai sus menționată

Ne puteți urmări și pe Google News