Editura Evenimentul si Capital

Cum a RĂSTURNAT Putin masa de POKER în Orientul Mijlociu

Putin și Obama prinși într-un mare joc strategic
Autor: | | 4 Comentarii | 2330 Vizualizari

La patru săptămâni de la declanșarea ei, intervenția militară rusă în Siria nu doar că a bulversat datele problemei, dar a internaționalizat criza siriană, deplasându-i centrul de greutate dinspre Washington spre Moscova.

Rolurile protagoniștilor regionali au fost redistribuite, iar soarta regimului Assad pare să fi detronat ca prioritate destructurarea ISIS, se arată într-o analiză din Le Monde.

În Siria, Iranul rămâne important, fără a mai fi determinant. Intervenția rusă, deși este strâns coordonată cu Teheranul, are loc după ce Iranul a eșuat să schimbe raportul de forțe din teren.

Pierderile Hezbollah (milițiile șiite libaneze aliate cu Iranul) în Siria sunt din ce în ce mai mari, fără a mai pomeni de cele propriu-zise ale Iranului (inclusiv ofițeri cu grade mari).

Înainte de intervenția Moscovei, dilema iraniană era următoarea: fără aportul militar rus conflictul ar fi fost pierdut aproape sigur; odată cu intervenția rusă, regimul Assad va fi probabil salvat pe termen scurt și mediu, dar cu prețul slăbirii rolului iranian.

Cu o lună în urmă, mulți observatori credeau că rezolvarea conflictului trece pe la Teheran, Riad și Istanbul. Astăzi, fără a eluda rolul acestor trei capitale, decizia finală este în alte mâini.

Chiar dacă sunt parteneri, interesele Rusiei și ale aliaților săi nu sunt nici pe departe identice. Moscova pleacă de la o viziune westfaliană: salvarea și reconsolidarea regimului Assad ca autoritate legitimă este esențială înainte de a căuta și identifica compromisurile internaționale care să confere securitate regiunii.

Pentru unii, intervenția iraniană nu a făcut decât să ridice bariere și să alimenteze diviziuni în Siria și în tot Orientul Mijlociu. Dacă rușii au nevoie de iranieni la sol pentru a-i combate pe jihadiști și restul opozanților lui Assad, Moscova este conștientă că, pentru o reglementare politică, va fi nevoie ca Teheranul să renunțe la ochelarii săi de cal. Călătoria nocturnă a lui Assad acasă la stăpânul său de la Kremlin o dovedește cu prisosință.

Turcia este marele perdant al acestei bruște schimbări a cursului evenimentelor. Opozanții sirieni din teritoriu - în cvsasi-totalitatea lor islamiști, ba chiar de-a dreptul jihadiști - sunt țintiți fără discriminare de raidurile aeriene ale Rusiei. Proiectul turc, care părea la un moment dat atât de aproape de a se realiza - crearea unei zone de protecție, care să împiedice crearea unui stat kurd - a căzut de facto.

Dușmanii săi de moarte, kurzii, sunt recunoscuți și sprijiniți ca aliați obiectivi siguri, nu doar de Moscova, ci și de Washington. Kurzii din Siria sunt printre puținii care beneficiază astăzi de livrările de armament american. La presiunile internaționale, obligată să afișeze un minimum de solidaritate cu coaliția internațională și după o lungă perioadă de cochetare complice cu jihadiștii, Ankara a devenit la rândul său o țintă pentru ISIS.

Rezultatul tuturor acestor falimente diplomatice și strategice este o slăbire politică a președintelui Erdogan și o sfâșiere internă a țării între facțiunile rivale.

Capacitatea Turciei este redusă la rolul de belea care se manifestă mai degrabă împotriva aliaților americani și europeni decât contra Rusiei și a Iranului.

Există totuși și un avantaj pentru diplomația turcă, și anume faptul că intervenția rusă a creat un climat favorabil de apropiere de Arabia Saudită și Qatar.

Pentru regatul saudit, provocarea este uriașă. Dușmanul său strategic, Iranul, a devenit legitim în plan internațional prin acordul 5+1, privind programul său nuclear, dar și asociat al Moscovei în marile jocuri regionale.

În timp ce Iranul câștigă teren sub protecția Rusiei, Arabia Saudită pierde teren, lăsată din brațe de Statele Unite. Iar aliații saudiților  - Kuweitul și Egiptul - au manifestat înțelegere față de intervenția rusă în Siria.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate