Cum a obținut milionarul „stresat” o despăgubire uriașă de la ANRP, în timp record

Cum a obținut milionarul „stresat” o despăgubire uriașă de la ANRP, în timp record

Mai multe instituții și înalți funcționari publici au „pus umărul” la cea mai scandaloasă despăgubire

Procurorii DNA au demonstrat că cererea prin care afaceristul Horia Simu a solicitat urgentarea dosarului său de despăgubire a fost înregistrată chiar de șefa ANRP de atunci, Ingrid Zaarour, care, audiată fiind, nu a recunoscut acest lucru, însă anchetatorii au cerut o expertiză grafologică. Astfel, „prin raportul de constatare criminalistică din 10 iulie 2015 al Serviciului Criminalistic din cadrul IGPR –Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, s-a stabilit că menţiunile olografe (...) au fost executate de Zaarour Ingrid”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Prietenii de durată

Ei mai arată că dosarul de restituire a lui Simu a avut un traseu „privilegiat”, legătura dintre șefa ANRP și „regele Cuprului” fiind mijlocită de Vlad Moisescu, liberalul cercetat în dosarul primarului suspendat Andrei Chiliman. De altfel, Sima a recunoscut că este prieten cu Moisescu. Și Zaarour a recunoscut faptul că îl cunoştea pe Moisescu, care se afla în relaţii de prietenie cu Simu, „prin prisma calităţii de membri de partid”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În încercarea sa de a pune mâna cât mai repede pe uriașa sumă de bani, Simu a început să facă presiuni. El a motivat că „tergiversarea soluționării cererii sale îi creează o puternică stare de stres ce este de natură a-i afecta grav sănătatea”.

Sprijinit de medici

În acest sens, a adus o adeverință medicală obținută cu șase luni înainte de formularea cererii către ANRP. În documentul medical se arată că Simu este suferind de hipertensiune arterială (HTA) şi i s-a recomandat şi repaus o săptămână. Această adeverință a fost înregistrată, personal, de fosta șefă a ANRP. După ce i s-a cerut să aducă mai multe documente medicale care să justifice analizarea cu prioritate a dosarului, Simu a venit cu o nouă adeverință eliberată „la nevoie”, în care un doctor spunea că suferă de „HTA esenţială şi aritmie extra-sistolică”.

Ulterior, medicul a susținut la DNA că bolile descrise în adeverință nu sunt grave și că mențiunea „la nevoie” i-a fost indicată de Simu. Prejudiciul în acest caz este de aproape 70 de milioane de euro.

Grabă suspectă în servirea milionarului

Anchetatorii au mai remarcat că, în cazul acestui dosar, toate autoritățile implicate s-au „dat peste cap” ca totul să meargă strună și Simu să nu aștepte mai mult de trei luni, în condițiile în care alți solicitanți sunt trecuți pe lista de așteptare de mai bine de zece ani. Astfel, de la documente înregistrate personal de șefa ANRP Ingrid Zaarourr (foto), până la adeverințele medicilor, tot sistemul a lucrat pentru Simu. Primăria Generală, condusă atunci de Adriean Videanu, în baza unei expertize extrajudiciare, a avizat acordarea de măsuri reparatorii. Prefectura București și-a dat și ea avizul, în timp ce raportul de evaluare a terenului de retrocedat a fost făcut într-o singură zi, iar aprobarea acestuia s-a realizat în zece zile. Horia Simu a fost trimis în judecată alături de alți șapte complici, membri în comisia ANRP, după ce, în 2008, a obținut, ilegal, despăgubiri de 128 milioane de euro pentru un teren din București pe care a dat 1,5 milioane de euro.

FOTO: Ingrid Zaarourr