CULISELE şi mizele SECRETE ale întâlnirii Trump - Kim

CULISELE şi mizele SECRETE ale întâlnirii Trump - Kim

Anunţul surpriză al summit-ului istoric Trump-Kim aduce o răsturnare spectaculoasă în cel mai greu dosar diplomatic actual. Rămân multe semne de întrebare.

Unde se va ţine summit-ul?

Singurul lucru confirmat în acest moment este că întâlnirea va avea loc până la sfârşitul lui mai.

Dacă va avea loc la Phenian, este sigur că Trump va fi primit cu mare fast, arată o analiză AFP. Însă pentru preşedintele american ar exista riscul să creeze impresia că vine aici pentru a-şi prezenta omagiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zona demilitarizată (DMZ) care împarte Peninsula Coreeană – unde preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi cel nord-coreean Kim Jong-un trebuie să se întâlnească la sfârşitul lui aprilie în al treilea summit inter-coreean din istorie este locul cel mai probabil şi pentru întâlnirea istorică Trump – Kim.

Accesul este facil pentru ambele părţi, securitatea zonei este asigurată şi există o infrastructură suficientă pentru acest gen de întâlniri, arată analiza citată.

Un oraş străin, cu o încărcătură simbolică mai mică, precum Beijing sau Geneva (Kim a învăţat în Elveţia) ar implica o ţară terţă care să participe la organizare. În plus, ar necesita ca liderul nord-coreean să călătorească, or Kim nu a părăsit Coreea de Nord de la venirea sa la putere la sfârşitul lui 2011.

Seulul este probabil exclus pentru delegaţia nordică, la fel ca şi Washingtonul. Însă, pe de altă parte, cu doar trei luni în urmă, nimeni nu îşi imagina că sora lui Kim Jong-un va ajunge la Jocurile Olimpice din Sud.

Sediul ONU din New York, oraşul preşedintelui Trump, ar presupune ca liderul nord-coreean să calce pe pământ american.

Cum se va pregăti Trump?

Anunţul făcut pe peluza Casei Albe privind organizarea summit-ului Trump – Kim vine la nici 24 de ore după ce secretarul de stat Rex Tillerson afirmase că „Statele Unite sunt departe de negocieri” cu Phenianul.

Dipomaţii nord-coreeni sunt cunoscuţi ca negociatori abili. Pe de altă parte, de la alegerea lui Trump, de la Departamentul de Stat au plecat numeroşi experţi în dosarul coreean, în vreme ce noul ambasador american la Seul nu a fost desemnat încă.

Reprezentantul special al Statelor Unite pentru politica nord-coreeană, Joseph Nun, care era unul dintre principalele „canale de comunicaţii” cu Phenianul, a demisionat din „motive personale”.

„Summit-urile se organizează în general la capătul unui lung proces de negocieri la un nivel inferior, la care sunt puse la punct numeroase detalii”, a explicat Robert Kelly, profesor la asociat la Universitatea naţională din Busan.

„Trump, mereu în căutare de mediatizare, s-a aruncat cu capul înainte”, a comentat Kelly pe Twitter, avertizând asupra riscului ca preşedintele american „să arunce peste bord decenii de politică comună între Seul şi Washington, despre care nu are nici o idee, pentru a încheia un acord care va fi o ‘victorie’ pe care nici un responsabil american nu o va valida.”

Să remarcăm, totuşi, în răspăr cu cele afirmate de profesorul Kelly, că aceste „decenii de politică comună între Seul şi Washington” au permis Phenianului să îşi consolideze nestingherit un program nuclear şi unul de rachete. Programe pe care Kim le-ar fi continuat la fel de nestingherit dacă Trump nu ar fi pus piciorul în prag.

Cum se vor înţelege Trump şi Kim?

Cei doi sunt în acelaşi timp diferiţi şi asemănători, scrie AFP. Liderul nord-coreean a moştenit puterea şi a fost format în acest scop timp de ani de zile, în vreme ce miliardarul american este cel mai imprevizibil preşedinte din istoria Statelor Unite.

Kim are multă experienţă la putere – şase ani – şi ar putea să rămână în funcţie decenii de acum încolo, ceea ce face ca titlurile de prima pagină ale presei pe care le controlează să fie ultima dintre grijile sale.

Însă cei doi bărbaţi, care nu cu mult timp în urmă făceau schimb de insulte, pun mult preţ pe loialitatea personală, au în cercul lor de consilieri apropiaţi membri ai familiei şi manifestă un mare interes pentru punerile în scenă.

Donald Trump a evocat ideea de a organiza o paradă militară de Ziua Naţională. Or, paradele militare au fost dintotdeauna spectacolele preferate ale dinastiei Kim.

Care este rolul Seulului?

Toate anunţurile din ultima vreme au fost făcute de Coreea de Sud.

Emisarii din Sud sunt cei care au dezvăluit că Phenianul este gata să discute despre o posibilă denuclearizare sau că Trump acceptă invitaţia Nordului pentru acest summit.

În primele sale luni de preşedinţie, Trump a jucat cartea chineză pentru a încerca să facă presiuni asupra Nordului şi s-a apropiat de premierul nipon Shinzo Abe, creând impresia că preşedintele sud-coreean de stânga Moon Jae-in este lăsat pe tuşă.

Însă acest fost avocat ales în mai, propovăduind dialogul cu Nordul, a mizat totul pe ale sale Jocuri Olimpice „ale Păcii” pentru a îmblânzi Phenianul, fără a se opune totuşi abordării în forţă a lui Trump.

Cum va reacţiona China?

Timp de decenii, China a fost un sprijin diplomatic necondiţionat pentru Coreea de Nord. Însă relaţiile dintre Beijing şi Phenian sunt astăzi gripate.

Kim nu a mers la Beijing să-i prezinte preşedintelui Xi omagiile.

Iar China este destul de iritată de impetuozitatea tânărului lider nord-coreean, de testele nucleare şi cu rachete balistice ale acestuia, astfel că manifestă tot mai multă disponibilitate de a aplica sancţiunile internaţionale la adresa Phenianului.

În acelaşi timp, Beijingul se teme mai mult ca orice de o posibilă prăbuşire a regimului nord-coreean, care ar avea drept rezultat o Coree unită la graniţele sale şi aliată cu Washingtonul.

Astfel că aceste negocieri pot reprezenta o veste bună pentru China.

Ea ar privi cu ochi buni mai ales orice reducere a prezenţei militare americane care ar putea rezulta în urma unui acord.