Culisele boxului electoral de la Haţeg

Culisele boxului electoral de la Haţeg

Aspiranţii la fotoliul de deputat din Colegiul Nr. 3 Ţara Haţegului - Ţinutul Pădurenilor se acuză reciproc de jocuri murdare.

Ultimele zile de campanie electorală pentru alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor, care vor avea loc mâine, în Colegiul Nr. 3 Ţara Haţegului - Ţinutul Pădurenilor (judeţul Hunedoara), scot la iveală metodele folosite pentru convingerea electoratului. I-am întrebat pe candidaţi ce au remarcat la campania electorală a adversarilor.

Ţolaş: "Candidatul PDL foloseşte ideea că ar fi trimis de Dumnezeu"

Candidatul PSD+PC spune că alegătorii cu care a stat de vorbă i-au semnalat o serie de anomalii în desfăşurarea campaniei electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Candidatul PDL Daniel Răducanu foloseşte foarte mult ideea că e trimis de Dumnezeu ca să-i reprezinte pe alegătorii din colegiu. E deranjantă o asemenea afirmaţie, cum tot la el e deranjant şi faptul că nu îşi asumă apartenenţa la PDL. Nu foloseşte culoarea portocalie şi nici sigla partidului. Apoi, doamna Mariana Câmpeanu îşi asumă realizările din domeniul creşterii pensiilor fără să spună că proiectul de lege a fost propus de PSD. Au fost probleme şi cu afişele. Cei de la PDL au pus foarte multe, le-au rupt pe-ale noastre, iar colegii mei au luat asta ca pe o provocare şi au ripostat în acelaşi fel, probabil", conchide Liliana Ţolaş.

Fulop (UDMR) acuză şantajul cu bani publici

Candidatul UDMR, Bela Fulop, semnalează un posibil şantaj cu bani publici.

"Alegători din Ţinutul Pădurenilor mi-au mărturisit că primarii le-au spus ceva de genul «Dacă nu votaţi cu Mariana Câmpeanu (PNL - n.r.), noi nu mai primim bani în comună de la consiliul judeţean» (condus de Mircea Moloţ, liderul PNL Hunedoara). Răspunsul unanim al oamenilor în faţa mea a fost: «O să votăm cu cine ne spune primarul». Este revoltător că oamenii aceia, din sate izolate, care au parte de o pâine proaspătă o singură dată pe săptămână, nu au altă opţiune decât să plece capul", susţine Bela Fulop.

Câmpeanu (PNL): S-au dat câte 100 de lei şi alimente pentru un vot

Candidatul PNL respinge acuzaţiile privind eventualele presiuni asupra primarilor de comune dinspre consiliul judeţean şi admite, parţial, contribuţia PSD la majorarea pensiilor.

"Treaba asta cu presiunile asupra primarilor e o marotă a domnului Nicolae Timiş (primarul Haţegului - n.r.). De la el a plecat toată povestea. Ce uită domnul Timiş e că domnul Moloţ tocmai i-a alocat pentru Haţeg 700.000 de lei. O dovadă că acuzaţia nu stă deloc în picioare. Oricum, constat că domnul Timiş şi domnul Răducanu mă atacă doar pe mine, ceea ce mă face să cred că s-au coalizat împotriva mea şi că, de fapt, e vorba de o strategie mai de mult pusă la punct. E adevărat că PSD a susţinut guvernul Tăriceanu în parlament, dar majorarea pensiilor a fost votată în unanimitate şi ar fi trecut şi fără votul lor", ne-a declarat Mariana Câmpeanu.

În plus, reprezentanta PNL susţine că a fost informată, prin SMS-uri, că PDL-ul a dat bani şi pachete în comunele Pui şi Sântămârie Orlea. "E vorba de câte 100 de lei pentru un vot şi pachete cu alimente. Mai mult, oamenii nu înţeleg că deputatul nu va face treaba primarului, iar de acest lucru unii candidaţi se folosesc promiţând asfaltări, reţele de apă şi aşa mai departe. Treaba deputatului e să facă legi, iar la asta eu consider că mă pricep de două ori mai bine decât toţi contracandidaţii la un loc", conchide reprezentanta PNL.

Timiş: "Pe timpul meu de antenă au curs mesaje denigratoare"

Primarul Haţegului, Nicolae Timiş, reclamă tot felul de "contre" , mai ales din partea PNL. "Am avut 25 de minute la televiziunea aşa-zis independentă Hunedoara TV, care de fapt e a domnului Moloţ, iar pe crawl, în timpul meu de antenă şi pe banii mei, au curs 35 de mesaje denigratoare. Le-au oprit pe cele laudative şi leau lăsat pe cele denigratoare. Oamenii PNL-ului au fost pregătiţi şi au dat SMSuri cu tot felul de mizerii la adresa mea", se plânge Timiş.

De asemenea, primarul din Haţeg susţine că mita electorală e în floare. "Primarii PNL, PSD şi PSD, de două luni, lucrează în slujba partidelor, nu a oamenilor, organizând tot felul de întâlniri cu alegătorii. Să nu mai vorbim de ameninţările pe care primarii le primesc, cum că nu vor mai primi bani de la consiliul judeţean (CJ). Unora li s-au fixat chiar targeturi în număr de voturi pe care trebuie să-l obţină. Cât despre banii veniţi de la CJ spre Haţeg, aceia sunt doar bani virtuali, n-au ajuns, în realitate. Doamna Mariana Câmpeanu, săraca, nu are ea de unde să ştie cum merge administraţia locală. În plus, toate firmele cu lucrări pe drumurile judeţene lucrează, de fapt, pentru campania electorală a PNL-ului. E o desfăşurare de forţe incredibilă, o luptă mai ceva ca la prezidenţiale. Campania asta întrece în mizerii orice campanie electorală care a avut loc în Ţara Haţegului", este de părerea Nicolae Timiş, candidat independent.

Răducanu (PDL): "Mi se pun în gură vorbe pe care nu le-am zis" Daniel Răducanu spune că nu a declarat vreodată că n-ar fi membru PDL (a trecut înainte de alegeri de la PNL la PDL - n.r.), ci doar că nu e de acord cu unele decizii luate de guvern. În schimb, reclamă faptul că este din ce în ce mai denigrat.

"Mi se pun în gură vorbe pe care nu le-am zis, mi se atribuie fapte pe care nu le-am comis şi chiar în programul meu politic apar chestiuni care nu-mi aparţin. De exemplu, a circulat un fluturaş în care eu aş anunţa că voi comasa localităţile, lăsând o primărie la trei comune. Apoi se mai spune că aş susţine vrăjitoria. Nu am certitudini legate de autori şi tocmai de aceea nu pot să dau numele celor pe care, totuşi, îi bănuiesc că s-ar fi coborât la asemenea manevre. În plus, eu n-am pretins c-aş fi trimisul lui Dumnezeu. Am spus aşa: «Viitorul deputat trebuie să fie un om care să aibă şi frica de Dumnezeu», pentru că şi pe acest element se bazează bunul- simţ de care are nevoie politica românească", explică Daniel Răducanu.

NEMULŢUMIT

Remus Cernea depune plângere penală

Candidatul independent Remus Cernea spune că va depune o plângere penală împotriva conducerii Autorităţii Electorale Permanente şi a Biroului Electoral Central.

"Cu doar cinci zile înainte de termenul-limită de depunere a candidaturilor, candidaţilor independenţi li s-a cerut ca listele de semnături să fie depuse în câte patru exemplare, cu semnătura olografă a celui care le-a adunat. Este vorba despre îngrădirea dreptului de a fi ales. De asemenea, voi ataca în instanţă şi acea prevedere conform căreia candidaţii trebuie să ceară timpi de antenă la radio şi TV în cel mult 24 de ore de la anunţarea datei alegerilor. Mi se pare normal ca acest lucru să poată fi făcut şi după validarea candidaturii. Apoi, nu mi s-a părut normal când am constatat că domnii Daniel Răducanu (PDL), Nicolae Timiş (independent) şi doamna Liliana Ţolaş (PSD) s-au folosit în campanie foarte mult de elemente care ţin de administraţia locală", susţine candidatul independent Remus Cernea.

  • Aproximativ 53.000 de locuitori din Hunedoara cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne, în Colegiul Nr. 3, unde au fost amenajate 133 de secţii de votare în 23 de localităţi.