Editura Evenimentul si Capital

CSM: Numărul dosarelor de la instanţe mai vechi de 10 ani, în creştere cu peste 60%

14-01/csm1-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 359 Vizualizari

Numărul dosarelor de la instanţe mai vechi de zece ani a crescut cu peste 60 la sută în 2013 faţă de 2012, printre cauze fiind suspendarea pe perioade lungi a judecării, exercitarea repetată a căilor de atac, de multe ori inadmisibile şi managementul defectuos al cauzei, potrivit CSM.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbătut rapoartele Inspecţiei Judiciare referitoare la respectarea dispoziţiilor privind monitorizarea dosarelor mai vechi, precum şi a dosarelor de mare corupţie. ”Analizând tendinţele fenomenului, s-a constatat o creştere a numărului de dosare înregistrate la instanţele judecătoreşti, dar şi o accelerare a ritmului de soluţionare, urmare a demersurilor conjugate ale instanţelor, Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru judecători, în ce priveşte monitorizarea fiecărei cauze pe termene de judecată, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

66 hotărâri definitive în dosare de mare corupție

Astfel, de la 162 de cauze înregistrate în anul 2012, numărul de dosare a crescut la 241 în anul 2013, 23 cauze fiind mai vechi de cinci ani, 95 între unu şi cinci ani şi 123 de cauze sub un an. La sfârşitul anului 2013, pe rolul curţilor de apel s-au înregistrat creşteri semnificative: Curtea de Apel Bucuresti - de la 52 la 98, Curtea de Apel Constanţa - de la şapte la 16 şi Curtea de Apel Timişoara - de la şapte la 11. Totodată, au fost înregistrate scăderi semnificative ale dosarelor înregistrate la Curtea de Apel Bacau - de la 12 dosare la şapte şi la Curtea de Apel Oradea - de la şase la trei dosare. În anul 2013 au fost pronunţate 66 de hotărâri definitive în dosare de mare corupţie. "Este de menţionat că instanţele care au aplicat modelul de management al dosarului implementat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au avut o mai mare eficienţă", a precizat CSM.

Probleme la Târgu Mureș și Cluj

Totodată, în urma analizei s-a constatat că, la sfârşitul anului 2013, ICCJ avea pe rol 42 de dosare de mare corupţie, dintre care nouă înregistrate în semestrul al doilea al anului, şi a soluţionat 11 dintre acestea. "S-a apreciat că, dat fiind gradul de dificultate al acestor cauze, ritmul de soluţionare este adecvat, 51 la sută fiind dosare având vechime mai mică de un an, iar 31,4 la sută de dosare o vechime între unu şi cinci ani", a mai arătat CSM. Cu toate acestea, întrucât numărul dosarelor mai vechi de cinci ani este în creştere, se impune o monitorizare mai atentă a acestora, cu precădere la instanţele din raza Curţii de Apel Târgu Mures şi Curţii de Apel Cluj, a precizat sursa citată. Pe rolul instanţei supreme sunt două dosare cu o vechime mai mare de cinci ani de la înregistrarea în sistem, respectiv dosarul 26754/3/2008, înregistrat la 29 ianuarie 2014, şi 236/45/2007, înregistrat la 6 februarie 2014. "Precizăm faptul că au fost declanşate trei cercetări disciplinare, în legătură cu constatarea unor deficienţe în gestionarea unor dosare de mare corupţie, pentru trei judecători (doi din cadrul judecătoriilor şi unul de la nivelul tribunalelor)", a mai arătat CSM.

Durează mai mult

Analiza datelor statistice privind monitorizarea dosarelor mai vechi de zece ani relevă o tendinţă de creştere a acestora, de la 79 în anul 2012, la 127 în anul 2013. La nivelul Curţilor de Apel Alba-Iulia, Cluj şi Târgu Mureş s-a înregistrat o creştere semnificativă. "Totodată, determinandu-se etiologia influenţării temporizarii judecăţii, au fost constatate ca relevante cauzele legate de suspendarea pe perioade lungi şi repetate a judecăţii dosarelor, sau exercitarea repetată a căilor de atac, de multe ori inadmisibile. Alături de acestea s-a costatat, uneori, şi un management defectuos al cauzei", a mai arătat CSM.

Atât pentru dosarele de mare corupţie, cât şi referitor la dosarele mai vechi de 10 ani pe rolul instanţelor, Secţia pentru judecători a dispus mai multe măsuri, respectiv: stabilirea unui plan de acţiune atât cu privire la dosarele mai vechi de zece ani, de la data înregistrării în sistemul instanţelor judecătoreşti, precum şi a dosarelor de mare corupţie a căror durată este mai mare de cinci ani de la data înregistrării în sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti şi comunicarea acestuia Inspecţiei Judiciare la o dată care va fi stabilită ulterior; implementarea măsurilor dispuse de către conducerile instanţelor pentru instituirea procedurilor de lucru specifice în vederea eficientizării actului de justiţie şi comunicarea aplicării lor efective Inspecţiei Judiciare la o dată care va fi stabilită ulterior; stabilirea de către fiecare judecător a unei agende de lucru referitoare la controlul şi gestionarea propriului volum de dosare, urmărind prioritizarea soluţionării cauzelor prin raportare la criteriul legal al vechimii acestora; reanalizarea planurilor tematice ale şedinţelor de formare profesională din perspectiva dispoziţiilor legale şi regulamentare, în scopul conştientizării şi al responsabilizării de către judecători a aplicării dispoziţiilor referitoare la soluţionarea cu celeritate a acestor cauze.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:50 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 16:20 Udrea îl atacă Dragnea, după propunerea lui Tudose ca premier: „Praf și pulbere” 15:54 Oprișan aruncă bomba în PSD: Să nu fie ziua trădării! 15:08 Încolțit de presă în suspiciunea de plagiat la SRI, Mihai Tudose răspunde zâmbind: „Nu vreți să vorbim după desemnare?” 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Ludovic Orban: „Propui un premier atunci când ai o majoritate certă” | LIVE TEXT 14:13 Dragnea: Am fost întrebat dacă AM PISTOLUL la TÂMPLĂ 12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare

Articole salvate