Editura Evenimentul si Capital

Cozonacul pe care îl vom pune pe masa de Paște este o BOMBĂ alimentară plină de SUBSTANȚE nocive

Autor: | | 4 Comentarii | 2837 Vizualizari

Ce cumpărăm din magazin: cozonac sau... boală la tavă? O cercetare a unei asociații care protejeză drepturile consumatorilor a scos la iveală un lucru înfiorător: cozonacul pe care îl vom pune pe masa de Paște este o bombă plină de E-uri

Cozonacul este pâinea dulce a secolelor trecute, deseori evocată de călătorii străini care au trecut sau locuit în spațiul românesc. De Paște, cozonacul nu lipsește, în principiu, de pe masa niciunui român. Dar, cum neam modernizat, de cele mai multe ori, îl cumpărăm. Numai că, în zilele noastre, cozonacul nu se mai face după rețetele vechi, este plin de tot felul de aditivi otrăvitori. Nici la vopseaua pentru ouă nu stăm mai bine. Iată ce consumăm, de fapt, în loc de ... cozonac!

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 31 tipuri de cozonac din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), fabricat/distribuit de 13 producători, cu gramajul cuprins între 325 g și 1000 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Au fost analizate sortimente de cozonac fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar SA din Râmnicu Vâlcea, SC Boromir IND SRL din Râmnicu Vâlcea, Auchan, Cora, Carrefour, Tedesco SRL din Italia, SC Grewe SRL din Veștem-Sibiu, SC SAL-PAN din Salonta- Bihor, SC Lucipol Impex SRL din Râmnicu Vâlcea, SC As Pan SRL din Popești Leordeni- Ilfov, SC Cristian Impex SRL din Tulcea, SC Aida Prod Com SRL din comuna Cernica-Ilfov și SC Teoden SRL din Băilești-Dolj.

Rețeta tradițională nu este respectată

În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori. Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%. Niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri), spun cei de la APC. La 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului. Un singur producător de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale căror produse au fost analizate, declară că folosește făina tip 000. În cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.

„Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte asociației care realizat studiile.

Top 10 cozonaci aditivați

● Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol, conține 15 aditivi.

● Cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar, conține 14 aditivi.

● Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol, conține 13 aditivi.

● Cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar, cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol, cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA, conțin câte 11 aditivi.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate