Constanța, sub COD PORTOCALIU de furtună și ploi abundente. PORTURI ÎNCHISE

Constanța, sub COD PORTOCALIU de furtună și ploi abundente. PORTURI ÎNCHISE

Căpitănia Zonală Constanța a dispus suspendarea manevrelor în toate porturile maritime și fluviale din cauza vântului extrem de puternic și a valurilor înalte care pun în pericol navigația. Pe uscat, autoritățile constănțene au luat măsuri, încă se sâmbătă, pentru a preîntâmpina furtuna anunțată de meteorologi.

Porturile Constanța Nord, Constanța Sud-Agigea, maritim și fluvial, Midia, Canalul Dunăre Marea  Neagră au fost închise încă din seara trecută, de la 20,30, sub incidența codului galben de vânt puternic. Astăzi dimineață la ora 7,30 au fost suspendate manevrele și în portul Mangalia. Valurile mării, de peste 5-6 metri în larg pun în pericol siguranța navigației, motiv pentru care navele aflate în porturi și-au întărit legăturile la cheu iar cele aflate în radă stau cu motoarele în funcție.  

Potrivit meteorologilor,codul portocaliu de vânt puternic și ploi abundente care a intrat în vigoare la ora 9,00 se manifestă cu vijelii, vântul având intensificări cu viteze ce vor depăși, local, 60 km/h, iar după amiază  în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80-90 km/h.Cele mai afectate localități vor fi în sudul județului, potrivit lui Marius Coțofană, șeful Centrului de Meteorologie Constanța. El spune că aici va ploua abundent 80 -90 l/mp. În municipiul Constanța  vor cădea precipitații dar nu in cantități atât de mari ca in județ. Stațiunea Mamaia a fost deja afectată de furtună, nisipul de pe plajă fiind împins spre promenadă și aleile dintre hoteluri. 

Primăria Constanța și ISU Dobrogea a amplasat, încă de aseară, bariere de protecție și saci cu nisip în zonele inundabile ale orașului. Regia de Apă este pregătită cu echipaje de intervenție. Serviciul Județean de Ambulanta Constanța a pregătit 12 echipe suplimentare . La fel și ENEL, în caz de avarii. Directorul Regiei de Drumuri Județene, Constanța, Lucian Lungoci spune că 80 de lucrători și 30 de utilaje ale regiei sunt pregătiți să intervină pe teren în caz de nevoie. Cele mai inundabile drumuri județene sunt DJ 223  pe sectorul Ion Corvin- Cernavodă, pe DJ 226 Corbu-Săcele-Istria, pe DJ 391 Negru Vodă- Cerhezu și DJ 222 pe zona Peștera-Pietreni. Președintele CJ Horia Tutuianu a cerut primarilor din județ să asigure permanența la sedii pe toată perioada codului portocaliu și cel galben de inundații.    

Ne puteți urmări și pe Google News