Editura Evenimentul si Capital

GIGANTUL petrolier OMV Petrom este JUDECAT într-un PROCES PENAL pentru moartea unui COPIL INTOXICAT cu GAZ DE SONDĂ într-un SAT din Prahova

OMV Petrom
Autor: | | 0 Comentarii | 1651 Vizualizari

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a OMV Petrom sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. După publicarea ştirii în media on-line, reprezentanţii gigantului petrolier au trimis şi la redacţia EVZ un punct de vedere în care arată că OMV Petrom a colaborat cu anchetatorii, va face demersuri pentru a se afla persoana fizică vinovată şi au insistat pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Potrivit rechizitoriului, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui minor de 9 ani., la aproximativ 17 cm de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând S.C. OMV PETROM S.A. (situată la cca. 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia minorul).

Intoxicat cu gaz de sondă

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.

Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum inculpata, societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze.

Nu exista gard

Astfel, inculpata S.C. OMV PETROM S.A., prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă. Nerespectarea de către S.C. OMV PETROM S.A. a normelor şi măsurilor la care am făcut referire recomandau instalarea unor bariere de protecţie acolo unde amplasamentele nesupravegheate se află aproape de o aşezare umană, având rolul de a preveni vătămarea corporală a unor persoane sau pierderea de vieţi omeneşti, norme a căror nerespectare a condus la decesul minorului F.M.I. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Ploieşti.

OMV Petrom: Compania noastră a colaborat cu organele de urmărire penală

„Compania a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea unei infracțiuni din culpă în cazul unui accident regretabil care a avut loc în februarie 2014, lângă o sonda de producţie din Ariceştii Rahtivani, jud. Prahova. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive, de către instanţa de judecată, compania beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi va acţiona în vederea demonstrării nevinovăţiei sale. Pe tot parcursul urmăririi penale compania a colaborat cu organele de urmărire penală, oferind toate informaţiile şi documentele necesare. Compania va solicita în continuare şi va depune toate eforturile în vederea identificării persoanei care a deschis ventilul sondei”, se arată într-un comunicat al companiei.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate