Editura Evenimentul si Capital

Comisarul european pentru Extindere: Admiterea României şi Bulgariei în UE a pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii Uniunii. Reacția MAE

14-06/fule-jurnal-md-465x390
Autor: | | 15 Comentarii | 1776 Vizualizari

Admiterea României şi Bulgariei în UE a pus sub semnul întrebării credibilitatea extinderii Uniunii, afirmă Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere. MAE reacţionează: Asocierea aderării noastre cu diminuarea credibilităţii extinderii este nepotrivită, informează Mediafax.

Într-un interviu pentru Euractiv Cehia, întrebat fiind ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Fule a răspuns: "Multe lucruri. Atât statele membre, cât şi cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere. În primul rând, ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare şi verificare în cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilităţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi să extindem şi să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională".

"Înainte ca eu să încep să lucrez pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziţie doar câteva instrumente de a influenţa sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilităţi de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilităţi de a monitoriza calitatea bună a nivelului de pregătire a statelor membre", adaugă Fule.

"Un alt pas înainte este integrarea economică a statelor candidate. (...) Ne concentram pe creşterea economică şi pe crearea de locuri de muncă abia după ce un stat era deja membru al UE. Acum ne implicăm pentru a ajuta statele să aplice reforme structurale, pentru a le aduce mai aproape de UE la începutul procesului. Extinderea nu constă în bifarea unor criterii pe hârtie. Este un proces de schimbări şi transformări reale", precizează comisarul UE.

MAE: E nepotrivită asocierea aderării României la UE cu ideea diminuării credibilităţii extinderii

Asocierea aderării României şi Bulgariei la UE cu ideea diminuării credibilităţii procesului de extindere este total nepotrivită, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, MAE, subliniind că orice ambiguităţi în declaraţiile publice sunt de natură să minimalizeze beneficiile aduse de lărgirea Uniunii.

Reacţia Ministerului de Externe vine după ce comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a precizat că admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării.

MAE precizează că, pentru clarificarea declaraţiilor comisarului, a întreprins demersuri pe lângă Cabinetul oficialului european. "Din discuţiile avute, a rezultat că intenţia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia că introducerea unor mecanisme suplimentare după aderare - şi nu aderarea efectivă a acestor state la UE - a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabilă citarea scoasă din context a referirilor la MCV, aceasta cu atât mai mult cu cât comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea eliminării mecanismului de cooperare şi verificare pentru România şi Bulgaria", se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate