Medicii de familie acuză Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu este în stare nici măcar la jumătatea anului să ofere cadrul legal normal în care să funcționeze cabinetele celor care furnizează servicii medicale populației.
Actualul contract- cadru, document care trebuie semnat în fiecare an pentru următorul, expiră pe 30 iunie, iar unul nou nu a fost semnat până acum. Ba mai mult - susțin reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie – CNAS vrea să prelungească valabilitatea actualului contract cu încă o lună prin acte adiționale. „Avocații noștri ne-au spus că este ilegal să semnezi prelungirea unui contract expirat pe baza unui nou contract care n-a fost semnat. Normal era să nu ajungem să fim puși să semnăm încă un act adițional pentru luna iulie, pentru că au avut trei luni la dispoziție în care să rezolve lucrurile, ci să semnăm un contract valabil de la 1 iulie până la sfârșitul anului”, explică dr. Rodica Tănăsescu (foto), președintele SNMF.
Astăzi, reprezentanții celor două organizații vor depune la Guvern și la toate casele de asigurări de sănătate, din București și din țară, 40.000 de petiții prin care vor reclama nelegalitatea actelor adiționale încheiate pentru luna iulie 2016. Totuși, medicii de familie nu spun că nu vor semna noul contract, ci că o vor face dacă sunt lăsați să adauge, la finalul actului adițional, un paragraf în care să se menționeze că răspunderea și-o asumă CNAS. „Ca să nu vină Curtea de Conturi peste doi ani și să ne tragă la răspundere”, spune dr. Tănăsescu.