Editura Evenimentul si Capital

Elevii nu au manuale în prima zi de școală. Cititor: ”Tot Guvernul să demisioneze! Este o NESIMŢIRE, INCOMPETENŢĂ faţă de popor!"

Abecedarele lipsesc de pe bănci în acest an. Manualele noi și digitale, care ar fi trebuit să le înlocuiască, vor veni în luna octombrie, în cel mai bun caz FOTO: EVZ
Autor: | | 149 Comentarii | 3977 Vizualizari

Aproximativ 3.200.000 de elevi și preșcolari încep astăzi școala. Anul acesta marchează o premieră: elevii din clasele mici nu au încă manuale și nici nu se cunoaște data la care le vor primi. Nici cei mai mari nu stau mai bine, mulți părinți fiind nevoiți să le cumpere. Pentru prima dată după Revoluție, bobocii de clasa I nu vor găsi abecedarul și nici o altă carte pe bancă în prima zi de școală. Situația este similară și la clasa a II-a, unde dascălilor li se cere să predea după o programă nouă și manuale digitale. La clasele mai mari, chiar dacă nu s-a schimbat programa, foarte multe manuale sunt bune de aruncat din cauza uzurii.

O licitație fără sfârșit

Motivul pentru care elevii de școală primară nu au manuale: cele 10 contestații depuse la licitația organizată de Ministerul Educației au întârziat tipărirea lor. Consiliul Național de Soluționare a Constestațiilor a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, reevaluarea tuturor ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare. Câștigători fuseseră desemnați CD Press SRL și SIVECO, în asociere cu Editura Litera. Constantin Trăistaru, inspectorul general școlar al Capitalei a anunțat că noua programă va fi respectată chiar dacă micuții nu vor avea din prima zi manuale, iar primele zile vor fi de recapitulare.

Blocați în interese financiare

Ministerul asigură însă părinții, elevii și dascălii că manualele vor ajunge în școli imediat ce pro cedura de licitație se va finaliza. MEN nu dă un termen, însă dă vina pe cei care „care au blocat procedura” chiar dacă Ministerul ar fi trebuit să își ia o marjă de eroare, ținând cont de faptul că era evident că se va ajunge la contestații. „MEN îi asigură pe toți beneficiarii sistemului de educație că va urmări întotdeauna interesul elevilor și al școlii, și nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generând această întârziere a modernizării manualelor”, spun, sec, oficialii MEN.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, ieri, la Găești, că, dacă nu se rezolvă în următorii cinci ani problema manualelor școlare, se poate ajunge la editorul unic al Ministerului Educaţiei: „Dacă nu se ajunge la o formulă de echilibru și dacă în următorii cinci ani în care trebuie să schimbăm toate manualele din clasa I până în clasa a XII-a vom avea acest scandal anual, atunci mai bine decid să închidem subiectul liberalizării pieţelor de manuale și să revenim la editorul unic al Ministerului Educaţiei, care să facă toate manualele. Eu nu sunt pentru așa ceva, pentru că piaţa are și ea rolul ei și anume diversitatea de idei, de oferte’’, a precizat Pricopie.

Gafă jenantă a ministrului Pricopie:

Părinții, puși la plată pentru cărți noi

Sindicalistul Marius Nistor spune că nu doar elevii din clasele mici trebuie să suporte lipsa manualelor, ci situația este dezastruoasă pe parcursul celor zece clase, de-a lungul cărora elevii beneficiază teoretic de manuale gratuite: „Pe disciplinele tehnologice nu s-au mai dat bani de 20 de ani. Acesta este rezultatul subfinanțării: manuale puține și de proastă calitate“, a declarat Marius Nistor.

De altfel, fiecare început de an înseamnă cheltuieli semnificative pentru părinți pentru cărți. „Fetița mea este clasa a IV-a la o școală în sectorul 3. Ni s-a spus să ne pregătim cu 200 de lei pentru manuale și auxiliare, pentru că cele gratuite sunt de neutilizat din cauza uzurii. Vin și câteva cărți noi, însă se dau prioritar cazurilor sociale”, ne-a povestit o mămică.

Nici în cel mai bogat sector al Capitalei situația nu e diferită. „Până la clasa a IV-a învățătoarea ne anunța câți bani costă manualele și le cumpăram pe toate. Anul trecut, la a V-a, au fost împărțite un număr de manuale, nu a avut fiecare copil pentru toate materiile. Am cumpărat cam jumatate, pe cont propriu, umblând prin librarii”, povestește o mamă al cărui băiat învață în sectorul 1.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate