Cine sunt protagoniștii dosarului Chiliman

Cine sunt protagoniștii dosarului Chiliman

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reținut aseară de DNA Ploiești, fiind cercetat pentru posibile fapte de trafic de influență

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (68 de ani), a fost reținut 24 de ore, aseară, de DNA Ploiești, pentru posibile fapte de corupție comise în perioada 2006-2015. Edilul a fost săltat, ieri după-masă, direct de la Aeroportul Otopeni, și dus la Parchet. Chiliman se întorcea de la Bruxelles, fusese nominalizat la premiul Roger Léron 2015, pentru contribuția adusă la dezvoltarea surselor de energie durabilă în UE. Surse judiciare au explicat că Chiliman ar fi vizat în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Procurorii DNA percheziționau în acest timp sediul Primăriei Sectorului 1, locuința fostului deputat PNL Vlad Moisescu și a consilierei personale a lui Chiliman, Ioana Costescu. Consilierul local de la Primăria Sectorului 1, Ion Brad, a fost adus, aseară, cu mandat de aducere la sediul DNA. Surse judiciare au explicat, pentru EVZ, că procurorii investighează mai multe contracte încheiate de firma Romair Consulting, controlată de afaceristul Gheorghe Boeru, cu Hidro Prahova și Primăria Sectorului 1. Omul de afaceri ar fi plătit un comision de 10% pentru a primi aceste contracte. Banii erau scoși în numerar de Boeru din firmă și plătiți în urma unei înțelegeri avute cu Moisescu și Costescu. De exemplu, suma de 300.000 de lei ar fi fost plătită de Boeru în vara anului 2012, în numerar, la sediul Primăriei Sectorului, lui Moisescu, prin intermediul lui Costescu și al lui Brad. Surse judiciare au explicat că banii ar fi fost împărțiți astfel: Chiliman (30%), Moisescu (15%), Costescu (15%), Brad la PNL se duceau 10%. Alți 15% folosiți pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a unor functionari care l-ar fi sprijinit

Contracte de 200 milioane de lei

Romair Consulting a fost condusă până în 2012 de Gheorghe Boeru, când și-a cedat acțiunile în familie. La momentul respectiv era asociat unic. În prezent, societatea este condusă de Marian Dragoș Boeru (32 de ani), el fiind acționar 100%.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în 2014, firma avea 183 de angajați și a raportat un profit de 6,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 45,8 milioane de lei.

Studii de milioane

Potrivit datelor prezentate de e-licitatie.ro, site-ul guvernamental de achiziții publice, Romair Consulting a câștigat, începând cu 2007, câteva zeci de licitații publice. Contractele vizează, în principal, consultanță, asistență tehnică și amenajări urbanistice. Beneficiarii sunt instituții publice, de la ministere la Consilii județene. Valoarea totală a acestor contracte, câștigate în ultimii ani, numai cu această firmă, se ridică la 200 milioane de lei.

De exemplu, Boeru a primit în 2011, de la Ministerul Agriculturii, patru contracte în valoare de 30 milioane de lei pentru „consultanță acordată fermierilor care dețin ferme agricole de semi subzistență în vederea întocmirii planurilor de afaceri”.

De la biroul firmei ni s-a transmis că Boeru nu poate vorbi, dar că ne va răspunde la solicitare imediat ce primește întrebările noastre pe e-mail. Până la închiderea ediției, Boeru nu a răspuns.

Dragoș și Eugeniu Boeru mai sunt acționari la firmele Romair Energy, Skyline Center, Skyline Partners și Vinul Boerului SRL. Potrivit propriului site de internet, Skyline Center a fost înființată în anul 2005 și oferea servicii de consultanță pentru pregătirea și implementarea proiectelor de investiții.

Astfel, firma lui Boeru a pregătit documentele pentru „construirea unei turbine eoliene în localitatea Sirețel, Județul Iași”. În 2010, aceeași firmă a oferit servicii de dirigenție de șantier pentru „extindere stație de epurare Oraș Mizil”.

Andrei Chiliman ar fi comis, conform procurorilor, fapte de corupție în perioada 2006-2015

Cariera și averea edilului

Chiliman, unul dintre cei care au reînființat PNL după 1989, este primar al Sectorului 1 București din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost și deputat de București în două legislaturi: 1996-2000 și 2000-2004. Anul trecut, el a cerut public ca Parcul Bordei să fie redat bucureștenilor. Este moștenitorul unei averi, provenind dintr-o familie înstărită. Potrivit declarației de avere din iunie 2014, primarul deține 11 terenuri. Chiliman mai are jumătate dintr-un apartament cu mansardă și dintr-o casă din București, primite moștenire de la mama sa, în timp ce soția sa a dobândit o casă și un sfert dintr-o casă. Copiii dețin un apartament în București și trei case în București, Buzău și Brașov. Mai are un autoturism Audi - din 2005, iar soția sa are un Renault- din 1972. Edilul deține bijuterii evaluate la 13.000 - 20.000 de euro și obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 - 150.000 de euro. Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari și 10.034 de franci elvețieni, în timp ce soția are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro și 7.693 de dolari.

Consiliera Ioana Costescu și trezorierul Ion Brad

Ioana Costescu este unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Andrei Chiliman. Aceasta ocupă poziția de consilier personal al primarului liberal din Sectorul 1. Totodată, Costescu este o apropiată și a lui Vlad Moisescu, fostul parlamentar PNL și el implicat în anchetă.

Fidelă edilului

Fidelitatea Ioanei Costescu față de Chiliman a fost confirmată și în 2012, în momentul când Crin Antonescu l-a mazilit din funcția de șef PNL Sectorul 1 pe edilul Sectorului. Atunci, Chiliman, Vlad, Moisescu și Ioana Costescu lansau Inițiativa România Liberală, o mișcare care se dorea o alternativă de drepta pentru scena politicii. Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD, a acuzat- o pe Ioana Costescu că ar fi dorit să acapareze partidul țărănesc.

Omul cu banii de la PNL

Consilierul local din Sectorul 1, Ion Brad, a fost adus și el la sediul DNA Ploiești pentru a fi audiat în acest caz. Acesta se află la al doilea mandat de ales local. Conform ultimei declarații de avere, Ion Brad deține trei terenuri în Curtea de Argeș și unul în București.

În Capitală mai deține un apartament și două autoturisme. Anul trecut a declarat că și-a împrumutat propria firmă, „Exclusiv Business Team”, cu 300.000 de lei. În calitate de administrator al firmei amintite, a încasat un salariu anual de 32.000 de lei, la care se adaugă indemnizația de consilier în valoare de 9.000 de lei.

Ion Brad a ocupat o funcție importantă în cadrul oraganizației PNL, fiind trezorieul partidului. Acesta ar fi fost chemat la audieri ca să confirme dacă o parte din banii, care se presupune că îi cerea Chiliman ca mită, ar fi ajuns și la PNL. Apropiați ai acestuia ne-au declarat că Brad le-a precizat că nu a participat la nicio finanțare ilegală a PNL.

Consilierul lui Emil Constantinescu

Un alt nume aflat în vizorul procurorilor este cel al lui Vlad Moisescu (foto dreapta). Fostul deputat, 2000-2004, a fost considerat de presa centrală ca eminența cenușie a guvernării din aceeași perioadă.

Medic de profesie, el este fiul fostului procuror general al României, Sorin Moisescu. Nu a fost prima data când Moisescu apărea în atenția publicului. El a fost și consilier al preşedintelui Emil Constantinescu. A depus ultima declarație de avere în decembrie 2008, la plecarea din funcție de la Palatul Victoriei. Moisescu declara atunci că deține două terenuri în București, o casă în Capitală și una de vacanță în Argeș, un autoturism de lux, bijuterii și obiecte de artă în valoare de 30.000 de euro, un depozit de 60 de mii de dolari. Acțiunile sale la firma Team International Consult valorau la momentul respectiv 200.000 de euro. După perioada petrecută la Guvern, Moisescu a ajuns apoi vicepreședinte al PNL în perioada 2009-2013 și apoi a devenit unul dintre apropiații lui Chiliman.