Editura Evenimentul si Capital

Cine poate intra fără viză în Canada, de la 1 mai | Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie

Autor: | | 2 Comentarii | 1262 Vizualizari

Ca urmare a încheierii Acordului economic şi comercial între Canada şi Uniunea Europeană (CETA), de la 1 mai ţara frunzei de arţar simplifică unele măsuri pentru accesul în această ţară a cetăţenilor români (şi bulgari).

Dar pentru că încă sunt confuzii în privința acestui subiect, iată detalii despre cine nu mai are nevoie să solicite viză de turist și ce procedură trebuie să urmeze pentru a intra pe calea aerului (cu avionul) în Canada. Precizările sunt făcute de Răzvan Dupleac, consultant în emigraţie recunoscut de Ministere de l’Immigration du Quebec, membru al ICCR (Immigration Consultants of Canada Regulatory Council).

Cine este admisibil să aplice pentru eTA

Aşadar, pînă la 1 decembrie 2017, dată la care se va ridica obligativitatea vizei pentru toţi românii, începînd din 1 mai cetăţenii români admisibili trebuie ca, atunci cînd vin în Canada pe calea aerului, să prezinte în locul vizei o cerere de Autorizaţie de voiaj electronică - Autorizaţie de Călătorie Electronică (Electronic Travel Authorization – eTA). Însă, toți românii vor avea nevoie de viză dacă intră în Canada pe cale terestră sau maritimă - de exemplu, dacă vin cu mașina din SUA sau la bordul unui vas de croazieră din Alaska, chiar dacă nu părăsesc vaporul.

Pentru a putea fi admisibili spre a prezenta cererea de obţinere a eTA, cetăţenii români trebuie să satisfacă una din următoarele condiţii:

 • să fi avut o viză de Canada obţinută în ultimii 10 ani;
 • să aibă deja o viză validă care le permite intrarea în SUA (non-immigrant visa). Deci, cei care NU sînt admisibili să solicite eTA vor avea nevoie în continuare de viza de vizitator.
 • Aceşti românii admisibili să solicite eTA o pot face începînd cu 1 mai, de la ora 9.00, ora Montrealului (16.00 în România).
 • Cererea pentru eTA se face online, doar pe site-ul oficial al Guvernului Canadei (http://bit.ly/2owQidF), durează de regulă numai cîteva minute și costă 7 dolari.

Aplicanţii au nevoie de paşaport valid, adresă validă de e-mail şi card de credit (de tipul VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES) sau card de debit (Visa Debit, JCB, Interac).

Există şi cazuri în care agenţii federali solicită documente suplimentare, astfel că durata de procesare poate ajunge la cîteva zile. De aceea este recomandată obținerea eTA înainte de a rezerva biletul de avion

 • Românii admisilibi la eTA pot rămîne în Canada pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul şederii lor este: turism sau vizită (la rude sau prieteni, ori vin în scopul de a prospecta oportunităţi de afaceri).

ATENȚIE: Nu trebuie să se depășească această perioadă legală de ședere în Canada, în caz contrar existînd riscul ca cel care a făcut-o să primească ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să aibă dificultăți în obținerea unei noi eTA.

 • eTA este validă timp de 5 ani sau pînă la expirarea paşaportului şi oferă posibilitatea intrărilor multiple în Canada, dar numai pentru perioade de cîte 6 luni.

Dacă un turist își schimbă pașaportul sau îl pierde, el trebuie să depună o nouă cerere pentru eTA.

 • eTA se eliberează individual. Deci cei care călătoresc cu copil/copii minori trebuie să completeze cîte un formular pentru a obţine eTA şi pentru copil sau pentru fiecare copil în parte. Este posibil ca într-o familie unele persoane să fie eligibile pentru ETA, iar altele să aibă nevoie de viză pentru a intra în Canada, deci fiecare aplicaţie se face individual.

Cine nu are nevoie de eTA

 • Cetățenii români care intră în Canada pe cale maritimă sau terestră (din SUA, cu trenul sau mașina) nu sînt eligibili pentru eTA și au nevoie în continuare de viză.
 • Românii care dețin deja o viză validă de Canada nu au nevoie să aplice pentru eTA, ci vor folosi viza pînă la data expirării acesteia.
 • La fel, cei care dețin un permis de studii sau de muncă nu mai trebuie să facă cerere pentru eTA - întrucît odată cu permisul de studii sau de muncă se eliberează automat și viza de călătorie.
 • Evident, românii care au și cetățenia canadiană (deci dublă cetățenie) nu au nevoie de eTA pentru a reintra în Canada, la întoarcerea din România ei trebuind să prezinte doar pașaportul canadian valabil.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: canada, viza, iccr, america, etaStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate