Cine este Theresa May, noul prim-ministru al Marii Britanii
- Ionel Dancu
- 13 iulie 2016, 09:19
Theresa May devine miercuri 13 iulie prim ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, înlocuindu-l pe David Cameron, care ocupa această funcție din mai 2010. May este a doua femeie premier britanic după Margaret Thatcher și va avea dificila misiune de a conduce Marea Britanie în perioada ieșirii din Uniunea Europeană în favoarea căreia a votat electoratul pe data de 23 iunie 2016.
May a făcut campanie alături de Cameron în favoarea rămânerii în UE, dar este cunoscută ca o eurosceptică moderată și a ocupat timp de șase ani funcția de ministru de interne, cel mai longeviv politician pe acest post extrem de dificil din ultima sută de ani, potrivit RFI.
"Al dracului de dificilă"
Născută la 1 octombrie 1956, May este cea mai în vârstă persoană care ocupă funcția de prim ministru după James Callaghan în 1976. Este căsătorită din 1980 cu Philip John May, pe care l-a cunoscut în timp ce studia geografia la Universitatea Oxford. Acum câțiva ani a dezvăluit faptul că suferă de diabet de tip 1 insulino-dependent.
May este al 76-lea prim ministru din istoria Marii Britanii și este unul dintre cei 12 premieri din 24 din ultimul secol care nu au ajuns în funcție după alegeri generale.
Ea este fiica unui preot anglican care i-a insuflat principiile morale extrem de stricte, unii ar spune inflexibilitatea, care a ghidat-o în cariera sa politică.
"E o femeie al dracului de dificilă", spunea despre May Kenneth Clarke, un veteran al politicii Conservatoare din ultimii 40 de ani într-un moment când nu știa că vorbește într-un microfon deschis, "dar eu am lucrat și cu Margaret Thatcher", a adăugat fostul ministru despre o altă politiciană "dificilă" .
Comparațiile cu prima femeie prim ministru al Marii Britanii sunt inevitabile, asemănările fiind puterea de muncă, tenacitatea și ferocitatea cu care May își apără punctul de vedere, fiind însă și receptivă la argumente contrarii, potrivit colaboratorilor apropiați, care contrazic și caracterizarea că ar fi lipsită de căldură și simț al umorului.
Unii politicieni și comentatori au atras atenția că, spre deosebire de Thatcher, May nu este o vizionară, ci mai degrabă o pragmatică care rezolvă cu competență și calm problemele cu care este confruntată.
Ea este descrisă de aproape toată lumea ca fiind extrem de discretă cu privire la viața ei privată, iar în competiția pentru funcția de lider al partidului nu ar fi făcut, potrivit relatărilor, nicio promisiune pentru câștigarea sprijinului colegilor deputați.
May este caracterizată de mai toată presa drept o femeie care spune întotdeauna ceea ce gândește sau potrivit proverbului românesc "ce-i în gușă și-n căpușă".