Chitara pe care s-a inventat rock-ul mondial, la un pas de moarte

Chitara pe care s-a inventat rock-ul mondial, la un pas de moarte

„Gibson” - istoricul brand al chitarelor - are mari șanse să intre în faliment, în ciuda profitului anual. De instrumentul creat de celebra firmă americană se leagă și numele unor „zei” ai curentului care continuă să influențeze generații, precum Les Paul, B.B. King, Jimmy Page sau Carlos Santana Chitara pe care s-a inventat rock-ul

ără nici cel mai mic dubiu, muzica nu ar fi evoluat în materie de chitare fără ajutorul lui Les Paul. Pe numele său real, Lester William Polsfuss (1915-2009), americanul era un adevărat chitarist de jazz, country și blues, compozitor, lutier, dar mai ales inventator, unul dintre „zeii” care a inventat și modelat chitarele electrice.

Les Paul a fost „una dintre influențele majore ale sunetului secolului XX și este la originea celor mai celebre chitare din lume”, motiv pentru care uriașa companie americană „Gibson” i-a dedicat un model unic în lumea chitarelor, creat în 1952.

Modelul „Les Paul” a devenit rapid un instrument-bijuterie cu ajutorul căruia s-au clădit și se clădesc generații de chitariști, fiind chitara preferată a legendelor precum Jimmy Page (Led Zeppelin), Mark Knopfler (Dire Straits), Carlos Santana, Slash (Guns’N’ Roses), Paul McCartney, Frank Zappa, Al Di Meola, David Gilmour (Pink Floyd), Peter Green (Fleetwood Mac), Kirk Hammett (Metallica), Brian Jones (The Rolling Stones), Bob Marley, Neil Young, Gary Moore și mulți, mulți, alții.

Ne puteți urmări și pe Google News

B.B. King a susținut mii de concerte alături de „Lucille” FOTO: FACEBOOK/ BBKING

Faimoasa „Lucille” a lui B.B. King

„Gibson” are la bază mai multe tipuri de chitare. Pe lângă ediția „Les Paul”, americanii au creat alte modele de succes. Una dintre cele mai frumoase povești legate de brand-ul „Gibson” este cea a lui B.B. King, regele indiscutabil al bluesului. Marea dragoste a lui „The King of Blues” a fost „Lucille”, nimeni alta decât chitara Gibson care i-a fost alături din 1949 și până în 2015, când marele artist s-a stins din viață.

De ce „Lucille”? În 1949, în timpul unui concert al său, doi bărbați s-au bătut pentru o femeie, dar din cauza altercației a avut loc un incendiu. Dintre flăcări, B.B. King și-a salvat în ultimul moment chitara. Și-a botezat instrumentul astfel, după ce a aflat că femeia pentru care a ars sala de concert se numea Lucille.

Însă, din păcate, și numele „Gibson” poate deveni o amintire. Celebra companie înființată în 1902 se află acum sub amenințarea falimentului, chiar dacă continuă să înregistreze anual un miliard de dolari cifră de afaceri. Dezamăgitor este faptul că în ciuda profitului, „Gibson” are datorii în valoare de sute de milioane de dolari, iar firma va trebui să-și găsească salvarea până la începutul verii.

Furtișagul „Sanie cu zurgălăi”

„Sanie cu zurgălăi” a compusă în 1937 de Richard Stein, născut în Romania, în 1909, pentru Maria Tănase și a ajuns celebră după ce a fost interpretată de Maria Lătărețu. Însă a fost cântată pentru prima dată de un lăutar care își spunea „Bela Chitaristul”, apropiat al lui Stein. În 1950, lăutarul a emigrat în Israel, ca și Stein. Se zice că acolo, Bela a fost rugat de Marcel Spellman, un român care locuia în Canada, să-i cânte „Sanie cu zurgălăi”. În timp ce Bela îi cânta, Spellman a transpus notele piesei pe un șervețel.

Culmea, trei ani mai târziu, pe posturile de radio americane vuia cu succes melodia „Johnny Is The Boy For Me”, interpretată de Les Paul împreună cu soția sa, Mary Ford. Interpretarea americanilor se regăsește și în zilele noastre, pe YouTube.