CHIAR PE STADION. Acolo s-a făcut NEGOCIEREA MITEI de peste 200.000 de euro pentru Dosarul Transferurilor
- Daniel Măgureanu
- 20 noiembrie 2015, 14:32
Geanina Terceanu, judecătoarea de la Tribunalul București, reţinută joi de DNA, ales un loc inedit pentru a schimba cursul justiţiei.
Astfel, conform procurorilor, aceasta a negociat pe stadion achitarea inculpaţilor din Dosarul Transferurilor. Procurorii DNA au decis joi s-o rețină pentru 24 de ore pe judecătoarea Geanina Terceanu: "Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19 noiembrie 2015, a inculpatei TERCEANU GEANINA, judecător în cadrul Tribunalului București, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În cauză, procurorii au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de inculpații: BECALI IOAN și BECALI VICTOR, impresari sportivi, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul
BORCEA CRISTIAN, președinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 24 februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului București, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut în spațiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbaliști”, cauză în care inculpații Becali Ioan, Becali Victor și Borcea Cristian, alături de alți inculpați, fuseseră trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune și de evaziune fiscală.
La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații trimiși în judecată și pentru toate infracțiunile reținute în sarcina acestora, achitare pronunțată în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).
Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că – pentru a pronunța această soluție de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit de la inculpații Becali Ioan, Becali Victor și de la suspectul Borcea Cristian în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând cu luna aprilie 2009 și până în luna mai 2012.
Sumele de bani primite cu titlu de mită au fost remise magistratului de către cele trei persoane fie personal fie prin intermediar, în diferite locații din București și județule Ilfov și Ialomița.
În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus au fost folosiți de inculpata Terceanu Geanina la achiziționarea unei locuințe.
Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de către inculpata Terceanu Geanina a fost desființată printr-o decizie penală a Curții de Apel București – Secția a II-a Penală, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse privative de libertate.
Inculpaților Terceanu Geanina, Becali Ioan și Becali Victor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 20 noiembrie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție.
O nouă acțiune a procurorilor anticoruție s-a desfășurat ieri la sediul Tribunalului București, unde autoritățile, cu mandat de la judecător, au scotocit biroul judecătoarei Geanina Terceanu, cea care în aprilie 2012 a dispus achitarea celor opt inculpați din Dosarul Transferurilor din Fotbal.
Au încercat să scape de eventualul filaj, folosind multe taxi-uri
Judecătoarea este suspectată că în cursul anului 2009 ar fi luat mită de la Ioan Becali, zis Giovani, printr-un intermediar. Suma vehiculată depă ș e ște 100.000 de euro și ar fi fost dată în mai multe tranșe de către intermediarul lui Becali. Întâlnirile dintre acesta și judecătoare ar fi avut loc în diverse locuri în care aceștia au ajuns numai după ce s-au plimbat cu taxiurile în mod aparent haotic, ca măsură de siguranță împotriva eventualelor filaje care ar fi putut fi făcute de autoritățile judiciare.
Cu banii din mită, cash, judecătoarea Terceanu și-ar fi cumpărat un apartament în București
În schimbul banilor primiți, judecătoarea ar fi promis soluția de achitare în dosar, care a și fost dată în aprilie 2012. Ulterior, instanțele ierarhic superioare au desființat sentința penală a judecătoarei Terceanu, cei opt inculpați fiind condamnați definitiv în anul 2014 la pedepse cu închisoarea.
Ioan și Gigi Becali, acuzați de dare de mită
Conform surselor EVZ, a fost percheziționat și domiciliul judecătoarei Terceanu, aceasta fiind dusă apoi la audieri la sediul central al DNA, unde se afla chiar și la închiderea ediției. Totodată, la sediul DNA, au fost aduşi Cristi Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali pentru a fi audiaţi în acest dosar. Ei fuseseră transferați din penitenciar, în Arestul Poliţiei, încă de miercuri. Conform surselor EVZ, cei doi frați Ioan și Victor Becali ar fi acuzați de săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.
Judecătoarea și-a cumpărat apartament cu banii din mită
Conform surselor noastre, judecătoarea Geanina Terceanu și-ar fi cumpărat pe numele său, cu banii din mită, un apartament în București, de 66,72 metri pătrați. Acesta apare în declarația de avere a judecătoarei. Ea mai deține un apartament în București (jumătate moștenire, jumătate cumpărat în 2003), dar și un sfert dintr-o casă de locuit cu anexe, de 585 mp, pe care declară că a moștenit-o în 2014 împreună cu soțul său (tot judecător la Tribunalul București) și alte trei persoane. Judecătoarea mai deține teren în Popești Leordeni dar și extravilan fânețe în Dâmbovicioara - moștenite. Mai are trei mașini - Toyota Avensis, Seat Leon, Skoda Fabia - și niciun credit, nicio datorie la persoane fizice, veniturile familiei fiind salariile de judecători.
Pădureanu: „Nu am dat nimic”
Jean Pădureanu (79 de ani) a fost unul dintre condamnații din „Dosarul Transferurilor”. Fostul președinte de la Gloria Bistrița a efectuat un an și trei luni din pedeapsa de trei ani și patru luni și a fost eliberat în luna iunie a acestui an. Contactat de EVZ, Pădureanu a spus că nu știe nimic despre o presupusă șpagă ce ar fi ajuns la judecătoarea Geanina Terceanu. „Eu nu știu despre ce este vorba, nu am dat nimic”, a spus „Tata Jean”. Avocatul Gheorghiță Mateuț, care l-a reprezentat pe George Copos în Dosarul Transferurilor, a exclus total implicarea clientului său în această poveste: „Exclus! Dl Copos nu a dat niciun ban pentru așa ceva. Nu e implicat!”. Apărătorii judecătoarei Terceanu, ai fraților Becali și ai lui Cristi Borcea nu au putut fi contactați până la închiderea ediției, când audierile de la DNA nu se terminaseră.