Editura Evenimentul si Capital

Centenarul la Focşani! Jos pălăria, coane Oprişan!

Autor: | | 3 Comentarii | 3606 Vizualizari

Înţeleg perfect disperarea celor care se uită cu groază că Centenarul se aproprie, iar noi încercăm să încropim ceva în grabă. Şi eu fac parte din aceeaşi categorie de disperaţi, doar că nu dau vina pe neputinţa românească, ci pe indolenţa politicienilor.

Dacă este să discutăm corect, românii intră în primul Război Mondial chiar din prima zi – 28 iulie 1914. Sute de mii de ostaşi ro- mâni sunt mobilizaţi şi intră în luptă sub steagul Imperiului Rus sau al Imperiului Austro-Ungar. De facto, ca stat, România intră abia doi ani mai târziu, dar repet, românii luptă din 1914. Din acest punct de vedere, serbările puteau fi pregătite cu mult înainte. Singurii care au făcut ceva în acest sens au fost cei de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară care au publicat două volume fundamentale la Editura Mi- litară „Românii la începutul marelui război” şi „Românii în Marele Război. Anul 1915”. Plus o primă reuniune ştiinţifică a istoricilor militari din România şi Republica Moldova, la care am avut onoarea să particip. Pe de altă parte, Primul Război Mondial - sau Marele Război, Războiul cel Mare, Războiul Națiunilor, Războiul Reîntregirii, titulaturile sunt diverse în istoriografie – se încheie în mod juridic prin Tratatul de la Trianon care a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoa- re în Primul Război Mondial și Ungaria. Deci timp mai avem slavă domnului până în 2020! Asta nu înseamnă că avem timp să o mai feştelim şi să ne trezim pe 1 decembrie 2018. 1 decembrie 1918 este cea mai frumoasă zi pe care a a dăruit-o Dum- nezeu românilor – nu nimic în tolbă. Doar panglici şi decoraţii!

La sfârşitul săptămânii trecute am fost la Focşani, invitat la Sesi- unea Ştiinţifică Naţională „100 de ani de la luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti”. Sub patronajul Consiliu- lui Judeţean Vrancea şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Muzeul Vrancei a organizat un regal. Au fost prezenţi coloşi ai istoriei precum Ioan Scurtu, Constantin Buşe, Corneliu Mihail Lungu, Valentin Ciorbea, Petre Ţurlea, istorici militari de elită: general Adrian Stroea, Constantin Hlihor, Marian Moşneagu, Jipa Rotaru, Ion Giurcă, Dan Prisăcaru, Cornel Ţucă, Luminiţa şi Teodora Giurgiu, dar şi profesori eminenţi precum Sorin Damean, Stoica Lascu, Alin Spânu, Marusia Cârstea etc.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Toată bijuteria de sesiune care a durat 2 zile, în urma căreia urmează să fie publicat un consistent volum, se datorează faptului că la conducerea Muzeului Vrancei se află profesorul dr. Horia Dumitrescu pe care - menţionez pentru proştii de serviciu - l-am cunoscut pentru prima oară. Şi am fost onorat, pentru că îi cunoşteam opera monumentală, sacrificiul pe care l-a făcut pentru a înscrie Vrancea pe harta istoriografiei româneşti. Nu-i redau meritele, ele sunt arhicunoscute de specialişti şi mai ales de cei din Vrancea. De aceea sunt convins că la pensionare va avea parte de un bust pe care îl merită cu prisosinţă! Şi nu spun lucruri mari!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 11:22 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ

Articole salvate