Cel mai mare furnizor de tutun din România a scumpit toate mărcile de țigări

Cel mai mare furnizor de tutun din România a scumpit toate mărcile de țigări

Au intrat în vigoare și în România noile reguli UE privind pachetele de țigări. Primul efect: producătorul de țigarete British American Tobacco (BAT) a scumpit cu 50 de bani pe pachet toate țigaretele pe care le comercializează în România.

În urma măsurii, țigaretele din gama Kent, Rothmans și Lucky Strike costă acum 16,5 lei. Un pachet de Dunhill are un preț de vânzare de 17,5 lei, față de 17 lei anterior, iar un pachet de PallMall costă 15,5 lei, cu 50 de bani mai mult. Creșterile de prețuri au fost aplicate și la alte două branduri din portofoliul companiei, Viceroy și Vogue. Cel mai mare furnizor de tutun din România pune scumpirea pe seama externalizării costurilor impuse de Parlament prin implementarea cu întârziere a Directivei Europene a Tutunului. ”Decizia pentru această majorare este, din păcate, un efect direct al întârzierii cu care a fost transpusă în legislația națională Directiva Europeană a Tutunului”, precizează reprezentanții BAT România. Vorbim, de fapt, de o întârziere de șase luni față de marja de un an prevăzută de Directiva Europeană. ”Din cauza acestei întârzieri, producătorii de tutun au fost nevoiți să își adapteze liniile de producție noilor cerințe la jumătate din timpul normal alocat și au făcut eforturi substanțiale pentru a curăța piața de produsele vechi. Aceste eforturi au generat în cazul BAT o majorare a prețurilor la toate produsele cu 0,5 bani, tocmai pentru a acoperi costurile angajate pentru a se conforma noilor cerințe”, completează reprezentanții BAT.

20% din tutunul de pe piața românească va dispărea

Directiva Europeană a Tutunului, care a fost transpusă anul trecut în legislația națională, își produce pe deplin efectele începând cu 20 mai. Cea mai importantă modificare este că “avertismentul grafic de sănătate” – adică imaginile șocante de pe pachete -, trebuie să ocupe 65 % din partea din față și din spate a acestora. În plus, sunt noi imagini și texte care atrag atenția asupra efectelor fumatului. Autoritățile speră că imaginile și mai șocante pe pachetele de țigări vor reduce cu 2% fumatul în România. O altă modificare prevede dispariția de pe piața legală a tuturor țigaretelor cu arome, cu excepția mentolului, fapt ce creează ”un risc de migrație al consumatorilor acestui tip de produse către piața neagră”, atrag atenția reprezentanții producătorului de tutun. ”Datele statistice din ultimii ani ne arată o legătură directă între creșterea prețurilor și migrația consumatorilor dinspre piața legală către piața neagră. Contrabanda de țigarete este deja o vulnerabilitate pentru siguranța națională (prin finanțarea directă a rețelelor infracționale cu bani proveniți din traficul ilicit), România ocupând, în prezent, locul 2 în clasamentul țărilor cele mai afectate de acest fenomen din Europa de Est, după Polonia”, precizează compania. Totodată, ”ne aflăm acum într-o situație în care chiar statul român are de pierdut acciza deja încasată pentru pachetele vechi aflate pe piață, și care, în urma retragerii și distrugerii acestor pachete, devenite între timp neconforme, va trebui sa returneze producătorilor valoarea accizei. Pentru fiecare producător, costurile de retragere de la vânzare ale pachetelor vechi și întregul proces de distrugere reprezintă costuri suplimentare”, mai spun cei de la BAT. De menţionat că ţara noastră are 2.000 de kilometri de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului este de până la cinci ori mai mic decât la noi, ceea ce favorizează contrabanda cu ţigări. Pe lângă diferența de preț, un nou risc apare acum odată cu dispariția țigărilor cu arome (exceptând mentolul) de pe piața legală începând cu 20 mai, conform prevederilor Directivei Europene, subliniază BAT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ţigările legale vor deveni ”inaccesibile” prin creşteri uriaşe de preţuri, piaţa neagră va înflori

În următorii cinci ani, o piaţă neagră de 50% ar costa România mai mult de 32,4 miliarde de lei în taxe neîncasate, adică echivalentul a 5.000 de lei pentru fiecare familie din ţară. Va avea loc un transfer direct de bani din buzunarul contribuabilului în cel al crimei organizate, punctează BAT. ”Anul trecut, statul nu a încasat circa 3 miliarde de lei (672 de milioane de euro) din cauza contrabandei, bani care ar fi putut fi folosiți în educație, sănătate, siguranță publică, transporturi, apărare sau cultură. Colaborarea reprezentanților industriei și a autorităților în domeniu a contribuit la reducerea segmentului produselor de contrabandă de la 36,3%, nivelul înregistrat la începutul anului 2010, la 16,8% în 2016. La nivel european, British American Tobacco a semnat un angajament prin care susține acțiunile Uniunii Europene de luptă cu traficul ilicit de țigarete cu 200 de milioane de dolari în perioada 2010 – 2030. Contribuția companiei se ridică până în prezent la 47 de milioane de dolari”. Riscurile generate de creșterea contrabandei nu au efect direct doar la nivelul unei colectări scăzute la bugetul de stat sau a siguranței publice, mai spun reprezentanții BAT, ci reprezintă și un risc de sănătate publică, întrucât pe piața neagră produsele nu se supun standardelor de calitate sau normelor legale în vigoare care vizează produsele din tutun.