Cei mai buni medici români în boala Lyme, doi din Bucureşti, unul din Constanţa, îţi răspund la întrebări esenţiale

Cei mai buni medici români în boala Lyme, doi din Bucureşti, unul din Constanţa, îţi răspund la întrebări esenţiale

Trei experţi de top în diagnosticarea "bolii cu o mie de feţe" explică cum se transmite şi ce şanse de vindecare au bolnavii.

Există numai trei locuri în România care dispun de aparatura şi specialiştii capabili să depisteze boala Lyme, două în Bucureşti, unul în Constanţa. Experţii din cele trei locaţii, respectiv dr. Ghervan Gogoaşă, specialist parazitolog-bacteriolog la Spitalul Fundeni, Bogdan Ion, de la Centrul de Medicină Hiberbară Constanţa şi dr. Roşca Tatiana, medic neurochirurg la Spitalul Pantelimon, vorbesc despre maladia care înspăimântă românii în acest moment. Conform statisticilor, în lunile mai şi iunie se înregistrează vârful îmbolnăvilor cu boala Lyme în ţara noastră (anul trecut, peste 800 de români au fost suspectaţi de această boală, iar jumătate, confirmaţi). Înregistrare cu bacteria în mişcare pe DVD "La Spitalul Fundeni din Bucureşti se fac analize de sânge şi o microscopie. După aceea, omul se duce acasă, bagă DVD-ul în calculator şi se uită la spirocheta (bacteria) lui, vede cum se mişcă etc", descrie Ghevan întreaga procedură. "30% din căpuşe sunt infectate cu Borrelya" DR. GHERVAN GOGOAŞĂ, SPECIALIST PARAZITOLOG-BACTERIOLOG, SPITALUL FUNDENI DIN BUCUREŞTI. "Borrelya e o bacterie schimbătoare şi evoluţia ei depinde de: zona în care instalează căpuşa, imunitatea pacientului. La cei cu imunitate slabă, se împrăştie în tot corpul, până la creier, şi poate duce chiar la scleroză multiplă, pentru că bacteria asta se hrăneşte cu mielină, stratul protector al neuronilor. Nu toate căpuşele sunt infectate cu Borrelya, doar 30% sunt purtătoarele acestei bacterii. În plus, sunt slabe şanse de infecţie de la om la om prin transfuzii de sânge, contact sexual, lapte mamar". "Nu te îmbolnăveşti prin sărut" DR. BOGDAN ION, DE LA CENTRUL DE MEDICINĂ HIBERBARĂ, CONSTANŢA. "Sângele este extrem de contagios, însă pacientul cu Borrelya e ceva mai puţin periculos decât unul cu tuberculoză. Nu te îmbolnăveşti prin sărut. Faptul că bacteria e transmisibilă e confirmat şi de cazurile în care mai toţi membrii familiei unui pacient bolnav au luat maladia. Tratamentul costă 800 de lei de persoană, iar, din cauza costurilor, statul n-are niciun interes să introducă Borrelya într-un program naţional, cum e cu tuberculoza. Medicii de la stat au la dispoziţie doar 300 de lei cu care mai rău fac". Risc mic de transmitere prin transfuzii DR. ROŞCA TATIANA, MEDIC NEUROCHIRURG LA SPITALUL PANTELIMON DIN BUCUREŞTI. "Dacă se ţin de tratament, pacienţii n-o să mai aibă probleme. La cel puţin şase săptămâni de la ultima cură de antibiotic, se fac teste. Dacă apar spirochete în stadiu incipient, atunci trebuie prelungită cura". În ceea ce priveşte riscul de transmitere a bolii prin sânge folosit în transfuzii, medicul spune că acum nu se mai foloseşte sânge proaspăt în transfuzii. "În ziua de azi se utilizează transfuzii cu melasmă sau alţi produşi extraşi din sânge, tocmai pentru a se evita transmiterea bolilor", spune medicul. Citiţi şi:

  • Războiul cu căpuşele. Capitala începe dezinsecţia fără Oprescu
  • Tratamente pentru distrugerea căpuşelor, în parcurile din sectorul 2 al Capitalei
  • TEROAREA CĂPUŞELOR! România, atacată de Boala cu O Mie de Feţe
  • Ai astfel de pete? Ai fost mușcat de căpușă și poți face boala Lyme. E invazie în București
  • Câinii pot muri în urma unei muşcături de căpuşă. ”Nu e niciun pericol pentru o persoană care a fost muşcată de un câine atacat de căpuşe”
  • Boala cu o mie de feţe atacă în parcurile bucureștene