Editura Evenimentul si Capital

Ce se întâmplă cu transplantul pulmonar? Ministrul Sănătății are datoria să răspundă. Domnule ministru Vlad Voiculescu, se face trafic cu organe în România? | CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății
Autor: | | 3 Comentarii | 2176 Vizualizari

Autoritățile au trimis anul acesta către Eurotransplant 14 plămâni, însă doar unul a fost folosit pentru salvarea vieții unui român

Ancheta EVZ privind situația transplantului pulmonar în România continuă astăzi fără ca reprezentanții Ministerului Sănătății sau ai Agenției Naționale de Transplant (ANT) să catadicsească să răspundă întrebărilor formulate de noi în urmă cu opt zile. În prezent, pacienții români care au nevoie de plămâni noi sunt direcționați către clinica AKH din Viena, unde o transplantare costă 120.000 de euro, în timp ce primul centru de transplant pulmonar din România - acreditat încă din 10 martie 2016 la Spitalul Sfânta Maria din București - nu primește bani pentru a demara operațiunile de transplantare aici, la noi, cu costuri mult mai mici - 90.000 de euro/caz. Practic, prin acordul statului nostru cu Eurotransplant (organism privat), pacienții români sunt operați în străinătate, neglijându-se faptul că Ministerul Sănătății și Primăria Generală a Bucureștiului au investit 10.000.000 de euro în centrul de transplant de la Sfânta Maria. Un centru costisitor, a cărui activitate a fost blocată din fașă.

„Traficul de organe suspicionat poate fi investigat de DIICOT”

În încercarea de a găsi răspunsuri edifi catoare la această absurditate, în spatele căreia ar trebui să stea totuși niște explicații/interese, i-am adresat un set de întrebări dr Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, la care reputatul chirurg a răspuns punctual. Vă prezentăm mai jos atât întrebările noastre, cât și răspunsurile directorului

1. Ce se întâmplă, în prezent, cu transplantul pulmonar în România? La Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat, încă din luna martie a acestui an, singurul centru de transplant de plămâni din țară. Autoritățile au investit zece milioane de euro, dar nici măcar un plămân n-a fost transplantat până acum. De ce? Unde s-a blocat această inițiativă atât de importantă pentru pacienții care au nevoie disperată de plămâni noi?

Spitalul Clinic „Sf. Maria” este acreditat legal pentru transplantul de plămân, are listă de așteptare, dar Ministerul Sănătății nu a introdus în Ordinul de Finanțare procedura de transplant pulmonar.

2.Care este, concret, mecanismul prin care s-ar putea realiza un transplant de plămâni la Spitalul Sfânta Maria?

Pentru a se realiza un transplant pulmonar, acesta trebuie să fie plătit prin orice mecanism legal, fie privat, fie de statul român prin program. Menționăm că momentan pe lista de așteptare a spitalului sunt pacienți care au dreptul la finanțare prin Programul Național de Transplant.

3. Care sunt motivele pentru care Ministerul Sănătății n-a permis Spitalului Sfânta Maria să demareze campania de transplantare? Care credeți că ar fi cauza în baza căreia Ministerul Sănătății n-a acordat banii necesari acestor operații? Care au fost explicațiile oficiale ale reprezentanților Ministerului Sănătății?


FOTO:Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta MariaNu cunoaștem motivele, nu cunoaștem cauzele, explicații oficiale nu au existat, în niciun caz scrise.

4. Care sunt, estimativ, costurile unui transplant de plămâni la Spitalul Sfânta Maria, unitatea medicală pe care o conduceți? Există și acte oficiale care să susțină cifrele?

Costurile medii ale unui transplant de plămân în Spitalul Clinic „Sf. Maria” sunt de 390.000 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 87.000 euro. Fișa de monitorizare a cheltuielilor din cadrul activităților de transplant pulmonar a fost transmisă pe data de 1 iulie 2016, într-un format detaliat pe 22 de pagini, reprezentând peste 400 de repere, Ministerului Sănătații.

5. Dacă în țară ar costa mai puțin decât în străinătate, cum vă explicați că transplanturile de plămâni - pentru pacienții români - se fac doar în străinătate, la clinici precum AKH din Viena, unde un transplant costă 120.000 de euro? Nu cunosc motivele.

6. La începutul toamnei, un pacient care avea nevoie urgentă de plămâni noi a decedat așteptând, în van, ajutorul autorităților. Cine sunt vinovații pentru această tragedie? Cine ar trebui să-și asume culpa morală pentru oamenii care sunt într-o situație critică și care nu mai au timp să aștepte un eventual transplant la Viena?

Orice culpă se stabilește de către organele judecătorești.

7. Care este echipa de medici pe care vă bazați, la Spitalul Sfânta Maria, pentru realizarea unui transplant de plămâni?

Echipa este constituită din chirurgi ce au palmares comparativ cu chirurgi de top european, iar colectivul este coordonat de dr. Tudorache, care are peste 300 de transplanturi pulmonare efectuate în cel mai mare centru din lume, Medizinische Hochschule Hannover- Spitalul Universitar din Hanovra.

8. Agenția Națională de Transplant v-a ajutat în demersurile pe care le-ați făcut pe lângă Ministerul Sănătății? Care este, mai precis, rolul ANT în toată această situație utopică - pentru că, până la urmă, autoritățile au investit într-un proiect pe care acum nu-l mai susțin?

În cadrul Agenției Națio nale de Transplant am simțit un sprijin entuziast și necondiționat din partea dr. Zota Victor - care în schimb și-a dat demisia din funcția de coordonator național, având ca motiv principal faptul că prof. Deac (n.r. - Radu Deac, director executiv ANT) a obstrucționat această procedură.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate