Editura Evenimentul si Capital

DEZVĂLUIRI EVZ. Ce se ascunde în spatele lipsei manualelor școlare: O afacere de 50 de MILIOANE de EURO

În premieră, abecedarul a lipsit ieri din sălile de clasă. Profesorii fie au lăsat băncile goale, fie au comandat cărți pe banii părinților, în așteptarea manualelor digitale.
Autor: | | 18 Comentarii | 4624 Vizualizari

Vinovați: Ministerul Educației, Editurile și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Procedurile pentru achiziția primelor manuale digitale din România au demarat în martie 2014, când Ministerul Educației Naționale anunța calendarul pentru asigurarea cu manuale școlare pentru clasele I și a II-a pentru anul școlar 2014 – 2015. Disputa editori- minister a prelungit însă mult calendarul anunțat inițial și a dat peste cap planul ca elevii să capete cărțile în 15 septembrie.

Ieri, elevii, nu au găsit pe bănci nicio carte sau, în unele cazuri, dascălii au comandat pe cheltuiala părinților manuale care să înlocuiască pentru moment lipsurile, cărți care sunt furnizate tot de edituri direct implicate în acest scandal.

11 sesizări după licitație

Nu mai puțin de 21 de firme s-au arătat interesate de oferta Ministerului Educației și au depus documentația când s-a anunțat licitația. Mai exact, propunerile editurilor (cărțile și CDurile) au fost analizate „în orb”, fără a apărea și numele profesorilor sau ale firmelor participante.

Pe 17 iulie 2014, când au fost anunțați câștigătorii licitației - firmele SC CD Press SRL și SIVECO și Editura Litera – numeroasele firme care au fost descalificate au atacat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) lista câștigătorilor. Au fost depuse 11 sesizări, inclusiv la DNA, împotriva Centrului Național de Evaluare și Examinare (organism aflat în subordinea Ministerului Educației și care a organizat efectiv licitația).

Pe 10 septembrie, CNSC a anunțat continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii ale editorilor au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. În acest moment, ministerul ar trebui să „repare” neregulile constatate în timpul licitației de CNSC. Conform șefului CNSC, Ministerul trebuie „să evalueze din nou toate ofertele operatorilor economici care au participat la licitație, au depus contestații și cărora li s-au admis contestațiile,în parte sau în tot. Trebuie să li se reevalueze ofertele, pentru că s-au gasit anumite nereguli. Asta poate duce la schimbarea câștigătorilor sau se poate ca ei să rămână aceiași. Se poate, ca urmare a reevaluarii, să desemneze același câștigător sau alții”, a declarat pentru hotnews.ro, șeful CNSC, Bogdan Lehel Lorand.

Ministerul Educației: „Am respectat legislația de achiziții”

Într-un răspuns trimis EVZ, oficialii Ministerului Educației susțin că „licitaţia s-a desfăşurat respectând toate prevederile legale şi termenele impuse de legislaţia specială în materie de achiziţii publice, respectiv Ordonanţa de Urgenţă privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. De asemenea, toate aspectele invocate în repetatele încercări de anulare/suspendare a procedurii de licitaţie, inclusiv chestiuni legate de criteriile/indicatorii de calitate din Caietul de sarcini, au fost declarate ca neîntemeiate de instanţele de judecată”.

Viteza melcului

Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România, este de părere că vina pentru această întârziere supărătoare este purtată de funcționarii statului: „Ministerul a început foarte târziu această procedură, a fost aprobată abia în 2013 şi a stat în sertar până în martie 2014, anunţul de declanşare, publicarea în Monitorul Oficial a fost făcută abia în 14 martie 2014, efectiv licitaţia a început abia în ziua de Paşte, cu termen de prezentare a ofertelor în iunie, apoi mutat în 16 iulie. Noi am avertizat că nu există timpul necesar pentru încheierea licitaţiei, nici pentru virarea manualelor în şcoală. Nu mai vorbesc de greşelile uriaşe de management ale acestui proiect dublate de o lipsă de profesionalism incredibilă, lipsă de dialog şi de transparenţă cum rar mi-a fost să întâlnesc în cadrul unui minister“.

Şi Paul Balogh, co-fondator al Read Forward, firmă care a participat alături de Editura Humanitas la licitația ministerului consideră că vina aparține ministerului din trei motive:

În primul rând, a organizat licitația mult prea târziu, ea trebuia începută în iarna lui 2013. Nu se poate organiza o licitație în mai pentru a avea manuale terminate în septembrie.

„E ca și cum ți-ai propune să ajungi de la București la Ploiești la ora 13 și pleci din casă la ora 12:30. Și apoi te superi pe tren că nu te-a dus la timp la destinație”, a declarat Balogh pentru Evenimentul zilei.

În al doilea rând, omul de afaceri reclamă o totală lipsă de transparență din moment ce un ordin de ministru care conținea calendarul licitației a fost ținut ascuns pur și simplu . „Și-au încălcat propriul termen chiar la lansarea licitației. Mai mult, Consiliul Național de Evaluare și Consultare și editurile câștigătoare au decis secretizarea justificărilor pentru prețurile nejustificat de mici oferite de SIVECO și CD Press (marii câștigători)”, mai susține Balogh.

Licitație incorectă, organizată prea târziu El mai arată că toți ceilalți concurenți au fost eliminați pe baza unor criterii inexistente în caietul de sarcini. În plus, la analiza ofertelor firmelor câștigătoare, anumite neconformități minore au fost trecute cu vederea de minister, în timp ce pentru alți concurenți aceleași lipsuri neînsemnate au constituit motiv de excludere de la licitație.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate