Ce-i recomandă pe candidaţii la europarlamentare? Familia şi talentul…

Ce-i recomandă pe candidaţii la europarlamentare? Familia şi talentul…

S-a liniştit Dreapta! EBA nu candidează. Cu scrâşnet din dinţi o mare parte a analiştilor a spus că a luat o decizie înţeleaptă. Aici mă aflu şi eu, cu menţiunea că până în ultima clipă am crezut că va candida pe listele PMP. Am înţeles că informaţia reală a fost cunoscută doar de 3-4 persoane, că decizia finală a fost a Elenei Băsescu, de aici şi surpriza tuturor.

Este adevărat că din cele trei opţiuni – să candideze independent, să candideze pe listele PMP, sau să nu candideze deloc – varianta aleasă era ideală. Renunţând la candidatură nu devenea o problemă de imagine, numai bună de dezbătut la fiecare talk-show al Antenei 3 şi din când în când de către deontologi pe Facebook sau bloguri, Preşedintele nu trebuia să intre în categoria liderilor politici care-şi trimit femeile dragi la muncă în străinătate, tocmai la Bruxelles, nu lua procente de la PMP, nu devenea calul de bătaie al tuturor strategilor de campanie, de la adoratorii Monicăi Macovei la cinicii lui Ponta.

Acum, scăpaţi de povara candidaturii Elenei Băsescu, ne putem concentra pe oferta partidelor. Care, cel puţin în lista candidaţilor, are o constantă ce poate fi definită ca în concursul de selecţie din “B.D. la munte şi la mare": Ce vă recomandă? Familia şi Talentul! (fie-mi scuzată adaptarea, dar aşa mi-a ieşit mai bine).

Cu “Familia" stăm bine: Adina Vălean (PNL), nevasta lui Crin Antonescu, Daciana Sârbu (PSD), nevasta lui Victor Ponta, Ramona Mănescu (PNL), soţia lui Rareş Mănescu, Claudia Benchescu (PNL), soţia lui Mihai Voicu, au intrat pe locuri eligibile. Sigur se va spune că nu sunt la primul mandat, dar acesta este un argument subţire, pentru că nici prima dată nu au fost nominalizate pe listă din alte motive.

Ne puteți urmări și pe Google News

La categoria “Talentaţi" avem două categorii: puşi pe listă ca să nu facă scandal şi puşi pe listă ca să fie scăpaţi de scandal. Cred că în prima categorie intră cu brio Theodor Stolojan (la al doilea mandat de europarlamentar, numai bun de adăugat la pensie), Monica Macovei (care a renunţat la o bună parte din atitudinea intransigentă, închizând ochii la manevrele lui Vasile Blaga), Renate Weber şi Norica Nicolai (două liberale care în mod cert ar fi făcut scandal dacă nu s-ar fi găsit înţelegere din partea conducerii centrale de partid). Lotul celor trimişi la Bruxelles ca să fie scăpaţi de scandal este deschis de celebra Maria Grapini (PC) ale cărei gafe au făcut celebru ministrul obscur pe care-l conduce, Dan Nica (PSD) despre ale cărui afaceri la Ministerul Comunicaţiilor se va scrie mult în perioada următoare, Ecaterina Andronescu (Abramburica) (PSD) un ministru al Educaţiei care şi-a transformat porecla în renume, Orest Onofrei (PDL), un personaj din zona dubioasă a politicii, un compromis între Blaga şi Flutur, ci valenţe în sprijinul acordat actualului preşedinte al PDL în procesul de fraudare a alegerilor la ultimul congres.

Ca să fim corecţi ar trebui să instituim o nouă sub-categorie, intitulată “Aproape-Familie", cu reprezentanţi de frunte din cele trei partide majore: Traian Ungureanu (PDL), Eduard Hellvig (PNL) și Cătălin Ivan (PSD), scutieri ai preşedinţilor de partid, purtători de cuvânt sau de vorbe prin diverse emisiuni TV. Pe aceeaşi listă apare și Claudia Ţapardel, consiliera personală a primarului și președintelui PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. De altfel, la precedentele alegeri europene din 2009, la PSD le regăseam pe Adriana Ţicău, protejata viitorului coleg Dan Nica, pe Ileana Dumitrache, fiica consilierului judetean Ion Dumitrache, un miliardar de la PSD Constanta, patron al holdingului 2x1 Midia Shipping, și pe Silvia Mihalcea, consiliera personală a lui Viorel Hrebenciuc. Ca să fiu sincer, am obosit enumerând atâtea nume de persoane care nu prea au legătură cu politica, cu atât mai puţin cea de nivelul bruxellez, ca să vă mai întreb de ce vă duceţi la vot? Pentru Familei şi Talent, în niciun caz… Ca o lămurire a selecției listelor analizate, vreau să vă spun că n-am luat în calcul decât partidele ce pot asigura un loc eligibil pentru a doua oară. Din acest motiv nu m-am referit la Forța Civică, PMP, PNȚCD, PRM, PPDD. Unii vor trece de 5 la sută, alții rămân în marja de eroare. CITIȚI ȘI:

  • Băsescu cere PMP un rezultat cu două cifre la europarlamentare
  • Sebastian Bodu, recuperat de PNŢCD pentru PE
  • Candidat PDL la PE, despre ceea ce îl definește: „Putem înțelege cu ușurință că mintea este cea care gândește”
  • Pavelescu, Bodu și Stavrositu deschid lista PNȚCD pentru europarlamentare
  • PDL a depus la BEC lista de candidaţi pentru Parlamentul European. Macovei: Am muncit dublu în PE faţă de PNL şi PSD
  • MRU va deschide lista FC pentru europarlamentare
  • Lansarea candidaţilor PNL la PE în Brăila, pe imnul Ligii Campionilor. Petrache: N-am vorbit la UEFA
  • EXCLUSIV EVZ TV. Victor Ponta: ”Nu am discutat cu nimeni despre o nouă majoritate.” Prim-ministrul nu se gândește la DEMISIE
  • "Evenimentul zilei" TV. Dan Andronic despre criza din USL: Ponta vrea să creeze o diferență între ceea ce își doresc liberalii și ce își dorește Crin Antonescu