Ce ai schimba, peste noapte, în România, dacă ai avea puterea să faci asta?

Ce ai schimba, peste noapte, în România, dacă ai avea puterea să faci asta?

Toși cei care au guvernat România în ultimii 25 de ani au etalat un dispreț imposibil de înțeles pentru profesori și educație.

 Dascalii au ramas de caruța, cu salarii aproape la fel de mici ca cele ale medicilor, alta categorie total neglijata de politicieni. Salariile de mizerie pe care statul le platește dascalilor sunt completate cu o politizare excesiva și toxica a sistemului de învațamânt care produce tot felul de anomalii. Incompetenții sunt promovați pe criterii politice, în detrimentul celor care ar putea sa produca schimbari în bine în sistem.

În aceste condiții sunt ținuți departe de școala foarte mulți tineri care ar putea sa aduca un plus de valoare sistemului și efectele se vad tot mai clar de la an la an. Calitatea generațiilor noi pe care le produce educația româneasca este tot mai slaba. Nu numai notele tot mai slabe rezultate din evaluarile naționale și examenele de maturitate denota direcția în care mergem. Probleme grave ale societații, agravate de la an la an, sunt produse tot pentru ca școala este demolata de contextul nociv care îndeparteaza de catedra tot mai mult oamenii de calitate. Politicienii care își bat joc de profesori și de școala de 25 de ani nu sunt capabili sa priceapa ca etaleaza o atitudine care ne poate distruge viitorul. Nimic nu se poate schimba în bine, daca statul nu investește masiv în educație, daca nu atrage oameni de calitate în școli și nu construiește un sistem corect de promovare în sistem bazat numai pe competențe.

Clasa politica ne-a tot spus, în cei 25 de ani de democrație originala româneasca, sa speram schimbari în bine de la liderii care au dominat-o în acest timp. Înainte de alegeri se cauta locomotive electorale și se vând „lideri” politici providențiali care promit sa rezolve toate problemele cu soluții minune. Dupa alegeri, societatea se uita la învingator ca la un Mesia de la care se așteapta sa rezolve toate problemele grave care ne afecteaza. Toși cei care fac asta greșesc pentru ca și acest tip de atitudine ne distruge viitorul.

Nicun om nu poate sa faca, de unul singur, schimbarile de care avem nevoie pentru a duce o viața mai buna în țara noastra. Saptamâna trecuta am pus pe Facebook o întrebare simpla: Ce ai schimba, peste noapte, în România, daca ai avea puterea sa faci asta? Nu ma așteptam sa se adune sute de comentarii pe pagina personala și pe cea publica. Numitorul comun al raspunsurilor a fost nevoia de schimbare a mentalitații. Un singur om, chiar și genial, nu poate provoca o asemenea schimbare daca principiile în care el crede nu sunt înțelese, asumate și respectate de mii de alte persoane care își ghideaza dupa ele viața, zi de zi. Pentru a se ajunge aici e nevoie ca aceste principii sa fie sadite în societate prin școala, astfel încât noile generații sa ajunga sa creada în ele și sa le propage mai departe.

În 25 de ani de democrație, noi nu am fost capabili sa formulam o lista simpla cu câteva valori esențiale pe care vrem ca școala sa le cladeasca în caracterele generațiilor pe care le educa. Nimeni nu a fost capabil sa formuleze o astfel de lista și apoi sa propuna un sistem prin care sa înceapa schimbarea mentalitații generale prin promovarea acestor valori de pe bancile școlii. Aici este momentul cheie al evoluției în care un singur lider politic inteligent poate face diferența, daca cere celor responsabili sa se puna la masa și sa gândeasca primul pas al planului de reconstrucție.

Niciun plan nu se poate pune însa în aplicare cu un sistem care e nociv pentru oamenii de calitate. Cel mai bun plan, scris de cel mai genial om, este sortit eșecului daca ajunge pe mâinile unor persoane incapabile sa-l priceapa.

În lipsa unui astfel de plan, educația funcționeaza fara rost la cote de avarie, cu oameni tot mai slabi și produce generații tot mai ratate. Suntem într-un cerc vicios care ne poate distruge total viitorul. Prima schimbare de care avem nevoie este sa pricepem toși riscul acesta uriaț la care ne expunem.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.