Ce a făcut Ceauşescu în iunie 1975, în golful Aqaba, Marea Roşie | VIDEO

Ce a făcut Ceauşescu în iunie 1975, în golful Aqaba, Marea Roşie | VIDEO

În “Orizonturi roşii”, fostul director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe şi consilier al lui Ceauşescu, Ion Mihai Pacepa, nota că pe la mijlocul anilor ’70, “un iaht personal şi o limuzină Rolls-Royce au devenit pentru Ceauşescu o importantă problemă de prestigiu”.

Pe de altă parte, scriitoarea franceză Diane Ducret evoca într-un eseu din anul 2011, intitulat "Femmes de dictateur", şi preluat de publicaţia Le Figaro câteva dintre extravaganţele soţiilor şi amantelor de dictatori. Pe lista autoarei se afla şi cuplul Ceauşescu, protagonist al unei poveşti…speciale.  

Iunie 1975, golful Aqaba, Marea Roşie. Un iaht superb, pe care o femeie dintr-o ţară comunistă păşea pentru prima dată. A început să suspine: dintr-o dată i s-a părut că acest obiect de lux plutitor i se potriveşte ca o mănuşă.

Ideea l-a atras

Soţii Ceauşescu erau invitaţii regelui Hussein al Iordaniei, care îi găzduia în reşedinţa de vacanţă. Hussein al Iordaniei i-a invitat pe cei doi pe iahtul său. Conform celor relatate de Diane Ducret, soţia dictatorului nu mai „călcase” în viaţa sa pe o asemenea minunăţie. Plimbarea cu iahtul a marcat-o atât de mult, încât a început să îşi preseze soţul: „Vreau acest iaht, nu voi pleca de aici fără el". Nu era prima oară când Nicolae Ceauşescu era pisălogit de autoritara sa soţie, dar de data aceasta ideea l-a atras. Scriitoarea mai relata în articolul său din 2011, că Hussein al Iordaniei a  precizat, încurcat, că nu îi poate da iahtul Elenei Ceauşescu, deoarece este un cadou pe care l-a făcut fiicei sale Alya, prinţesa Iordaniei. Regele a găsit până la urmă o soluţie, promiţând că va da ordin să le aducă un iaht identic din Statele Unite.

Să privim lucrurile în faţă

În “Orizonturi roşii”, fostul director adjunct al Departamentului de Informaţii Externe şi consilier al lui Ceauşescu, Ion Mihai Pacepa, nota că pe la mijlocul anilor ’70, “un iaht personal şi o limuzină Rolls-Royce au devenit pentru Ceauşescu o importantă problemă de prestigiu”. Că devenise o problemă de prestigiu şi totodată o idee fixă în ceea ce priveşte mai ales iahtul, reiese şi din ceea ce dezvăluia ziarul elen Akropolis, la începutul anului 1985. Şi anume că Nicolae Ceauşescu se afla în tratative cu statul grec pentru a cumpăra iahtul prezidenţial! Pentru care făcuse o pasiune în timpul unei croaziere în Marea Egee, din 1982. Vaporul aparţinuse celebrului bogătaş Aristotel Onassis, a cărui fiică (Christina) îl donase statului in 1976 după moartea acestuia. „Târgul” nu s-a mai realizat, dar nu din vina lui Ceauşescu, care nu renunţase la visul lui, mai ales că era vorba despre un iaht pe care pe care urcaseră mari personalităţi, precum prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill, sau preşedintele american John F. Kennedy. Karamanlis a demisionat din funcţia de preşedinte al Greciei la 10 martie 1985, iar succesorul acestuia, Sartzetakis, nu a vrut să se despartă de iahtul prezidenţial.

Revenind la „eseul” lui Diane Ducret, scriitoarea adăuga că în anii 70-80 Ceauşescu a efectuat importante călătorii în lume, şi încheia în mod apoteotic: „dorinţele Elenei Ceauşescu erau îndeplinite în mod sistematic. Chiar şi cele mai nerezonabile. Elena Ceauşescu obişnuia să spună: “să privim lucrurile în faţă, astăzi România este mai cunoscută în Occident decât Turnul Eiffel, şi mai respectată decât Regina Angliei. Şi toate acestea, graţie Tovarăşului şi mie!"...