Editura Evenimentul si Capital

Ce a decis Parlamentul în legătură cu raportul privind "gaura" de 10 miliarde de lei

Autor: | | 0 Comentarii | 575 Vizualizari

În plenul reunite al Parlamentului s-a decis, astăzi, retrimiterea la comisiile de buget-finanţe a raportului cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august şi noiembrie 2016.

Propunerea a aparţinut liderului grupului PSD, Marcel Ciolacu.

"Grupurile reunite ale PSD au constatat că raportul comisiilor de buget-finanţe nu a reliefat faptul că derogările de la regulile şi indicatorii stabiliţi prin Legea responsabilităţii fiscal-bugetare 69/2010 au fost aplicate fără a avea acoperirea legală necesară. Acest lucru s-a realizat fără ca Guvernul să fie abilitat să modifice plafoanele unor indicatori specifici în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Putem accepta cu multă greutate că s-a făcut o estimare incorectă a veniturilor bugetului general consolidat, deşi modul extrem de optimist nu era fezabil. Dar utilizarea unor derogări de la legea în vigoare, fără a avea abilitatea legală, considerăm că depăşeşte atribuţiile comisiilor de buget-finanţe din Parlament. Astfel, în opinia noastră, nu există altă soluţie decât retrimiterea la comisie a raportului şi suplimentarea obiectivelor acesteia cu încă unul care să vizeze legalitatea utilizării unor derogări de la indicatorii macroeconomici stabiliţi în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare şi stabilirea persoanelor care au dispus aceste măsuri", a precizat Ciolacu.

"O propunere înţeleaptă"

"Ţinând cont şi de faptul că foarte mulţi colegi au criticat acest raport, ba că este prost făcut, ba că este incomplet, ba că, de fapt, a urmărit să acopere nu ştiu ce jaf, mi se pare o propunere înţeleaptă şi supun votului dumneavoastră întoarcerea la comisie a raportului", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

El a propus şi supunerea la vot a solicitării privind suplimentarea anchetei cu un obiectiv care vizează "legalitatea utilizării unor derogări de la indicatorii macro-economici stabiliţi în baza legii responsabilităţii fiscal-bugetare şi stabilirea persoanelor care au dispus aceste măsuri".

Propunerile au fost votate cu 201 voturi "pentru", 81 "împotrivă" şi 12 abţineri.

Parlamentarii PMP au votat împotriva retrimiterii raportului la comisiile de buget-finanţe, a anunţat liderul partidului, senatorul Traian Băsescu.

Şi parlamentarii PNL au votat împotriva retrimiterii raportului la comisii şi a suplimentării cu un obiectiv a anchetei.

"De la bun început grupurile noastre parlamentare s-au opus unui astfel de demers demagogic", a declarat deputatul Eugen Nicolăescu, care a adăugat că, în consecinţă, continuarea într-o asemenea manieră nu face decât să pună o amprentă negativă asupra întregului Parlament, lucru pe care liberalii nu îl doresc.

La finalul dezbaterilor, Liviu Dragnea a afirmat că au fost utilizate "nişte date mistificate" pentru a se prognoza "mincinos" şi "nerealist" nişte venituri suplimentare.

"Am constatat cu foarte multă mirare cât de greu este să generezi o discuţie, o dezbatere, o verificare, anchetă despre modul cum se cheltuie banii publici în România. Demagogia e la ea acasă aici în Parlament. Gaura la buget tot gaură la buget rămâne, 10 miliarde nu s-au încasat. O neîncasare e o neîncasare. Ce am spus mereu public e că au fost utilizate nişte date mistificate pentru a se prognoza nerealist şi mincinos nişte venituri suplimentare - în condiţiile în care toată prognoza arăta că veniturile vor scădea - pentru a se face o rectificare pozitivă în loc de a fi făcută o rectificare negativă, pentru că venea campania electorală şi li s-a spus: nu putem să apărem cu asta. (...) Avertizez foarte clar Guvernul pe care şi eu şi colegii mei îl susţin, să nu se joace cu asta", a subliniat Dragnea.

În şedinţa de plen, fostul şef al statului, Traian Băsescu, a folosit ocazia pentru a propune o anchetă în familia liderului PSD, Liviu Dragnea.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate