Cazul Filipescu, tatăl acuzat pe nedrept de abuz asupra fiicei. Protecția Copilului i-a sechestrat fetița cu ajutorul polițiștilor

Cazul Filipescu, tatăl acuzat pe nedrept de abuz asupra fiicei. Protecția Copilului i-a sechestrat fetița cu ajutorul polițiștilor

Fiica lui Elieser Filipescu, bărbatul de 46 de ani, încătușat degeaba la solicitarea celor care vor să pună mâna pe averea lui a fost dată în plasament unor străini, deși două instanțe l-au repus în drepturi. Polițiștii care l-au anchetat au încercat să intimideze reporterul EVZ. Șeful Poliției Capitalei a declanșat o anchetă

Abuz, incompentență, interes sau toate la un loc? Acestea sunt întrebările la care ar trebui să răspundă reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 5, ai Secției 19 Poliție și ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 , cei care au decis, pe baza unor dovezi fantasmagorice, să ia un copil din brațele tatălui, Elieser Filipescu, și să îl dea în plasament unei persoane străine. Este vorba despre Floricica Pană, pe care tatăl nici nu o cunoaște măcar, dar nici nu i se dă voie să meargă acolo să vadă în ce condiții locuiește fiica lui. Asta, în ciuda faptului că două instanțe judecătorești i-au dat dreptul părintelui să stea alături de cea căreia i-a dat viață. Polițistul de la Secția 19 care s-a ocupat de caz este Lucian Moise, iar procuroarea de la Parchetul Sectorului 5 care a audiat-o pe fetiță și a decis reținerea lui Elieser Filipescu este Ana Liliana Cristea. Cei doi oameni ai legii au întocmit actele de urmărire penală având la bază și două rapoarte întocmite de inspector, Maria Mădălina Șerban. Alături de Șerban, pe unul dintre rapoarte și-a pus semnătura șeful de serviciu de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 5, Elena Irina Dumitru, iar pe celălalt, inspector Cerasela Florentina Neagu.

Doi dintre polițiștii care m-au legitimat (în prim-plan, cu spatele) au așteptat până când a coborât fetița din autocar FOTO: EVZ

Rapoartele de la Protecția Copilului nu coincid cu mărturiile fetiței

Martor la această oroare, reporterul „Evenimentul zilei” a constatat un fapt uluitor: mărturiile fetiței, ale bunicii, Sofia Filipescu, și ale Sofiei Hulub, bătrâna care o avea în grijă pe copilă, înregistrate în timpul discuției libere din casa lui Elieser Filipescu, la mijlocul lunii octombrie, nu coincid cu cele scrise în rapoartele întocmite de inspectorii de la Protecția Copilului, rapoarte care au stat la baza anchetării și încătușării unui om nevinovat. „Cum v-ați permis să înregistrați?”, mi-a repoșat, duminică, Maria Mădălina Șerban, inspectoarea de la Protecția Copilului, care, precipitată, a pus mâna pe telefon și a apelat pe cineva. Scena a avut loc în timp ce mă aflam în Piața Constituției, așteptând, alături de Elieser Filipescu, autocarul care urma să o aducă pe Jessica dintr-o excursie organizată de Primăria Capitalei. Am rămas uluit, întrucât înregistrarea reprezintă modul de apărare al jurnalistului, în fața unor acuzații la care poate fi suspus. 

Am fost legitimat de anchetatorii tatălui

Dar, spre surprinderea mea, inspectorul de la Protecția Copilului nu a fost interesat de ceea cea au spus acei martori, alături de fetiță, ci s-a îndreptat împotriva celui care relatează adevărul: jurnalistul. Drept urmare, a pus mâna pe telefon și i-a chemat „la ordin” chiar pe polițiștii de la Secția 19 care îl anchetaseră pe Elieser Filipescu. Așa cum am relata în ediția de luni, cei trei civili s-au postat, strategic, în fața mea, în spatele meu și în lateral, iar unul dintre ei a scos o legitimație, s-a prezentat ca fiind Lazăr și mi-a cerut actul de identitate. Mi-am declinat calitatea de jurnalist și l-am întrebat ce s-a întâmplat, de ce mă legitimează. „Pentru că am dreptul”, a venit răspunsul. În contextul în care nu voiam să amplifc tensiunea existent, motivată, de altfel, de faptul că tatălui nu i se dă copilul acasă, m-am legitimat, fără să le reproșez agenților că nici măcar nu aveau competență în acea zonă. Apoi, polițiștii s-au postat în zona în care au sosit cele două autocare care i-a adus pe copii din tabără, de la Bușteni.

În fapt, micuța Jessica a relatat de față cu mine, în prezența bunicii paterne, Sofia Filipescu, și a celei care o avea, atunci, în îngrijire, Sofia Hulub, că singura referire la un presupus abuz a fost legat de faptul că, într-o noapte, l-a lovit pe tată între picioare și l-a întrebat ce este acolo, iar Elieser Filipescu i-ar fi răspuns că o să afle când va crește mare. Acest aspect, însă, nu este trecut în raportul întocmit de cei de la Protecția Copilului. Apoi, multe dintre cele declarate, atunci, în fața reporterului EVZ, nu se regăsesc în raportul întocmit de Protecția Copilului.

Piețarul cu relații la Secția 19 s-a însurat cu mama muribundă pentru a pune mâna pe casă

Povestea lui Elieser Filipescu a căpătat, deja, conotații ce depășesc cadrul legal. După ce a fost încătușat, pe 13 octombrie, pe mortiv că ar abuza de copilul său, în vârstă de nouă ani, că îl sechestrează și îl supune unor rele tratamente, atât un magistrat de la Judecătoria Sectorului 5, cât și de la Tribunalul București au decis că așa zisele probe aduse de polițiști și procurori nu pot justifica arestarea tatălui. Așa cum am precizat în edițiile anterioare ale cotidianului „Evenimentul zilei”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului a primit un telefon anonim, din Italia, de la o anume Adela. În fapt, așa cum ne-a dezvăluit, ulterior, Elieser Filipescu, este vorba despre Adela Sabou, sora geamănă a mamei copilului. Adela a semnalat, pe baza celor auzite de la o soră vitregă a tatălui copilului, Hălășag Aneta, din Drăgușeni, județul Galați, că micuța Jessica, fetița lui Elieser Filipescu și a Deliei Budică, care a decedat în anul 2016, ar fi abuzată și sechestrată de tatăl ei. Aneta Hălășag ar fi aflat, la rândul ei, de „relele tratamente” chiar de la bunica fetiței, în speță Sofia Filipescu, mama lui Elieser. Un aspect interesant al acestui caz: Emil Ularu Răuță, fostul piețar cu relații la Secția 19 Poliție, s-a căstorit cu Delia, mama Jessicăi, cu doar câteva luni înainte să moară de cancer la ficat, iar acum locuiește în casa din Italia, cumpărată de Elieser Filipescu, pe care, din dragoste pentru Delia, a trecut-o pe numele fostei sale iubite. Acum, practic, singura moștenitoare este micuța Jessica. „Eu cred că acesta este motivul acestei mârșăvii prin care se dorește ca fetița mea să îmi fie luată și încredințată altei persoane, iar cel care ar putea avea tutela ar putea să și vândă imobilul”, ne-a mărturisit Elieser Filipescu.

Acuzat de răpire

Pentru a lămuri acuzațiile aduse în raportul întocmit de Protecția Copilului, Elieser Filipescu a fost de acord să ne răspundă la întrebări, implicit la acuzațiile care i se aduc în raport:

- Ați pus mâna pe „păsărica” fetiței, așa cum se insinuează în raportul DGASPC, care citează spusele mamei dumneavoastră? 

- Niciodată! 

- Cum răspundeți la acuzația de răpire la care face referire Adela, mătușa fetiței care a sesizat Protecția Copilului, din Italia?

- Sunt documente care dovedesc că mama fetiție a fost de acord, înainte să moară, să mi-o încredințeze pentru a veni în țară. Este vorba despre o declarație dată în fața notarului Maria Rita Teti, din Sanremo, pe data de 14 aprilie 2014.

- De ce se vehiculează ca motiv de abuz sexual mâncărimile din zona intimă a fetiței?

- Nu știu

- De ce ați încuiat ușa la sufragerie, motiv pentru care anchetatorii susțin că ați sechestrat fata?

- Pentru că mama mea obișnuiește să umble în lucrurile mele și ale fetiței și o bună parte dintre acestea au dispărut. Dar fetița avea, în permanență, ușa de la balcon deschisă și un scaun pe care se urca să intre în bucătărie și, respectiv, în casă.

- Credeți că a contat faptul că v-ați botezat ortodox, împreună cu fetița, în condițiile în care membrii familiei sunt protestanți, în această acțiune îndreptată împotriva dumneavoastră?

- Nu este exclus ca botezul ortodox să fie un motiv pentru a pune la cale acest complot în care miza este, de fapt, de natură imobiliară.

Anchetă la Poliția Capitalei

În urma incidentului de duminică, în care am fost legitimat de polițiștii de la Secția 19, la cererea reprezentanților de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sector 5, am solicitat Poliției Capitalei să îmi răspundă în ce calitate am fost legitimat, în condițiile în care îmi făceam meseria de jurnalist. De asemenea, am solicitat să ni se comunice dacă agenții au fost sesizați în legătură cu vreo faptă reprobabilă comisă de subsemnatul, cum este posibil ca polițiștii să răspundă, prompt, unui apel pe telefonul personal și nu pe cel de urgențe 112 și în ce condiții reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au sesizat poliția. Mai mult, am solicitat să fiu lămurit asupra unui aspect extrem de important: de ce polițiștii care m-au legitimate sunt aceeași care s-au ocupat de cazul lui Elieser Filipescu și l-au încătușat?. Șeful Poliției Capitalei, chestorul Dragoș Nicu m-a asigurat că a declanșat o anchetă internă pentru a verifica cele semnalate de „Evenimentul zilei”. Tot ieri, Elieser Filipescu a depus o întâmpinare la Tribunalul București împotriva DGASPC pentru a fi repus în drepturile părintești (facsimil).

Copilul și sălbaticii

Îmi este greu să uit privirea pe care mi-a aruncat-o Jessica, fetița al cărui tată a fost acuzat pe nedrept că ar fi abuzat de ea. Ochii ei plânși îmi cereau, parcă, ajutorul, în timp ce reprezentanți ai Protecției Copilului o urcau, cu forța, în mașina care a dus-o departe de tatăl ei. Se întâmpla duminică, ziua în care micuța s-a întors dintr-o excursie organizată de Primăria Capitalei. Am avut un șoc atunci când, în urma cu Mădălina Șerban, am fost întrebat: „Ce caut acolo?”. Ca jurnalist, nu am întâlnit o astfel de atitudine din partea unui funcționar public care să nu știe că dreptul la informare este inalienabil. A chemat polițiștii de la Secția 19 ca să mă legitimeze, ca pe un infractor.

Mădălina Șerban (centru) a preluat fata și nu l-a lăsat pe tată să se aproprie (stânga) FOTO: PETRIȘOR CANĂ

„Civilii” m-au înconjurat de parcă aș fi vrut să fac vreo nefăcută, în condițiile în care încercam să îl liniștesc pe tatăl care își dorea copilul acasă. Și, mai mult, atunci când am încercat să o liniștesc pe fetița cu ochii în lacrimi, Mădălina Șerban simplu, din brațele numai ea are dreptul să pună mâna pe fată, că îi este încredințată. Pe moment am constatat că tratează copilul ca pe o marfă, ca pe o proprietate, nu ca pe un suflet nevinovat aruncat într-un hățiș al unei nedreptăți. Nici tatăl, Elieser Filipescu, nu a vut prea mult timp să stea de vorbă cu propria fiică. Aceeași reprezentantă de la Protecția Copilului a luat fetița de mână și s-a îndreptat spre mașina instituției. Nici de rugămințile bunicii nu au ascultat. O „surzenie” dusă la limita penibilului și a lipsei de omenie.

Ne puteți urmări și pe Google News