Casele regale din România și Iordania celebrează cei 70 de ani de existență a UMF Târgu Mureș

Casele regale din România și Iordania celebrează cei 70 de ani de existență a UMF Târgu Mureș

Atât Principesa Margareta a României, cât și prințesa Muna al Hussein a Iordaniei au luat parte la evenimentele dedicate celor 70 de ani de la înființarea Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș.

Legătura dintre Casa Regală a României și UMF Târgu Mureș este una directă, arată reprezentanții celor două instituții. ”Legătura dintre UMF și Casa Regală este una foarte strânsă, începe în 1945 prin semnarea decretului regal de către Regele Mihai al României, motiv pentru care Casa Regală a acceptat invitația noastră. Este un moment important pentru istoria acestei universități, prima vizită regală pe care Universitatea o primește, într-un moment deosebit, în care noi aniversăm 70 de ani de la înființare”, arată rectorul UMF, Leonard Azamfirei. Cornel Sigmirean, profesor al Universităților ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca și ”Petru Maior” din Târgu Mureș, dezvăluie și legătura dintre universitatea din Târgu Mureș și cea din Cluj Napoca. ”UMF a luat naștere în 1945, inițial în cadrul Universității de la Cluj. În același an, Facultatea de Medicină a fost transferată la Târgu Mureș. Actul de înființare înseamnă, de fapt, acel decret regal prin care se înființa Universitatea Bolyai. Ca urmare, revendicându-se din acel act, Universitatea de Medicină aniversează 70 de ani”, declară Sigmirean.

Tinerii duc România în lume

În cadrul evenimentelor de la Târgu Mureș, Principesa Moștenitoare a dezvelit efigia Majestății Sale Regelui Mihai I amplasată în holul central a Universității. ”Tinerii țării sunt acea parte a României care ne așează la nivel de egalitate cu orice țară a lumii”, este scris sub efigia recent dezvelită. Tot în cadrul evenimentelor de la Târgu Mureș a fost lansat volumul „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, scris de Sandra Gătejeanu Gheorghe, director de protocol al Casei Regale. ”Cartea aceasta nu este o întâmplare nici literară și nici istorică. Dacă urmăriți firul poveștii veți constata că nimic din ceea ce generația principesei moștenitoare a făcut pentru țară nu se întâmplă pentru prima oară în istoria noastră. Credem că respectul și aprecierea aproape unanime de care coroana română se bucură azi în societate, se datorează și faptului că nicio altă instituție din România nu cuprinde atâtea înțelesuri legate de națiunea noastră”, arată Principele Radu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Congres româno-iordanian

La sfârșitul acestei săptămâni a fost deschis la Târgu Mureș și al șaselea Congres româno-iordanian de Medicină și Farmacie. Acesta se desfășoară în acest an sub înaltul patronaj al prințesei Muna al Hussein a Iordaniei. Reprezentata Casei Regale din Iordania participă la Congres însoțită de prof. dr. Ekhleif Y. Tarawneh – președintele Universității Iordaniene, ambilor fiindu-le decernat titlul de Doctor Honoris Causa al UMF. Atât reprezentanții Casei Regale a României, cât și cei ai Casei Regale a Iordaniei s-au întâlnit cu studenții și cadrele didactice din Târgu Mureș.

O istorie de 70 de ani

După înființarea Universități Bolyai din Cluj, prin Decretul nr. 407/1945, Facultățile de Filologie-Filozofie, Drept-Economie și Științele naturii și-au început activitatea la Cluj, iar Facultatea de Medicină a fost strămutată la Tg. Mureș, unde a funcționat între 1945-1948, arată reprezentanții instituției academice. După reforma învățământului din 1948, la Târgu Mureș a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic, ca instituție de sine stătătoare, având cinci facultăți - Medicină Generală, Pediatrie, Igienă, Stomatologie și Farmacie. Azi, UMF include Facultatea de Medicină, cea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie. Considerată una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ medical din țară, UMF atrage anual peste 3.600 de studenți, cărora le predau peste 400 de profesori.

Foto: Casa Regală a României