Cardul de sănătate nu ține loc de trimitere de la medicul de familie!
- Dana Lascu
- 4 septembrie 2015, 00:00
Odată cu intrarea în vigoare a cardului de sănătate, cele mai multe probleme, din partea pacienților au decurs din faptul că aceștia nu respectă calea firească.
De la 1 septembrie, toate serviciile medicale, în afară de urgențe, sunt acordate doar în baza cardului de sănătate. Asta nu înseamnă, însă, că un pacient cu cardul în mână poate să scurteze drumul firesc al actului medical și să meargă, spre exemplu, fără să mai consulte medicul de familie, direct la ușa medicului specialist.
„Nu înlocuiește trimiterea de la medicul de familie! Cu cardul de sănătate, posesorul acestuia confirmă prezența la medic și își dă acordul ca, în numele lui, să fie decontat serviciul medical pe care l-a primit, dar pe care medicul i-l acordă în condițiile prevăzute de lege”, explică Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De asemenea, ne-a explicat ea, calitatea de asigurat nu este generată automat de faptul că ai în portofel cardul de sănătate.
300.000 de români nu și-au ridicat cardurile de la casele de sănătate
Nu cotizezi la asigurări, nu primești servicii
„Doar plata contribuției la fondul asigurărilor sociale de sănătate conferă calitatea de asigurat, în afara categoriilor exceptate de la plată prin lege”, a subliniat reprezentanta CNAS.
În cazul în care se sistează plata contribuției, cardul rămâne la posesor, dar acesta nu va mai primi servicii medicale din pachetul de bază decât încă trei luni, după care nu-l mai poate folosi. „La introducerea cardului în cititor, medicul primește informația că pacientul este sau nu este o persoană asigurată. (...) Dacă este o persoană neasigurată, va primi, în caz de nevoie, doar servicii medicale de urgență”, mai spune Mihaela Tănase.
Program prelungit la casele de sănătate
Conducerea CNAS a decis prelungirea programului, de la 8.00 la 20.00, la toate casele județene de sănătate unde, în total, 300.000 de carduri așteaptă să fie ridicate de către posesorii lor de drept. Este vorba de casele de sănătate din județele: Arad, Bihor, Bistrița, Brașov, Buzău, Caraș, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și în municipiul București.