Editura Evenimentul si Capital

Când avem nevoie de psihoterapie. Cu românul la psiholog

17-10/psiholog-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 1261 Vizualizari

Oare ce s-ar întâmpla dacă am lăsa pentru câteva momente preconcepţia conform căreia „cei care merg la psiholog sau la psihoterapeut, sunt nebuni“ și pur și simplu am recunoaște că sunt momente în viaţă când ne este greu și avem nevoie de ajutor.

În spatele acestei gândiri, de acum învechite, de cele mai multe ori stă obișnuinţa de a ne descurca singuri pentru că așa am fost învăţaţi, să nu ne plângem și să nu cerem ajutor, pentru că am fi percepuţi că fiind „slabi”. Avem nevoie de psihoterapie atunci când suntem anxioși, depresivi, avem atacuri de panică, burnout-uri și diverse fobii care nu ne lasă să avem o viaţă normală, dar acestea nu sunt toate motivele pentru care am putea cere ajutorul unui specialist.

Unui psihoterapeut ne putem adresa și pentru nenumărate alte cazuri, cum ar fi : 

Aţi suferit o trauma și simţiţi că nu o puteţi depăși. Se întâmplă de multe ori că viaţa să ne surprindă cu accidente, pierderea celor dragi, divorţuri, descoperirerea unei boli grave la propria persoană dar și la cei dragi sau chiar pierderea unor bunuri materiale sau financiare. Ei bine, toate acestea și multe altele pot fi depășite atunci când beneficiați de sprijinul unui psihoterapeut. Pentru că de multe ori nu este suficient să facem faţă unei situaţii grele, ci este la fel de important să ne ridicăm și să o luăm de la capăt.

Aveţi dureri de cap inexplicabile și recurente, dureri de stomac sau un sistem imunitar scăzut. Dacă după un control medical amănunţit nu avem explicaţii pentru durerile menţionate atunci un psiholog ne poate ajuta, pentru că aceste dureri pot fi niște somatizări ale unor emoţii negative sau ale unor traume. Odată ce procesul terapeutic avansează, durerile vor dispărea treptat.

Apelaţi la o substanţă pentru a face faţă stresului de zi cu cu zi. Când mă refer la „substanţă” iau în calcul nicotina, medicamentele, alcoolul, etnobotanicele, somniferele etc. Practic, când nu suntem capabili să facem faţă unei situaţii prin care trecem și suntem nevoiţi să apelăm la diverse „substanţe”, atunci e momentul să apelăm la sprijinul unui terapeut.

Obţineţi feedback rău la locul de muncă. Când cei din jur își asumă și ne atrag atenţia că devenim un factor de stress pentru ei sau atunci când ne argumentează concret că avem o atitudine nepotrivită într-un anumit context este mult mai important să apelăm la psihoterapie în loc să ne plângem și să ne victimizăm.

Va simţiţi deconectaţi de la activităţile iubite anterior. Atunci când nu suntem motivaţi și interesul scade chiar și pentru activităţile care până nu demult erau un mod de relaxare, înseamnă că avem nevoie de întâlnirea cu un psihoterapeut.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate