CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Ceai otrăvit la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Medicul care a salvat copiii are faringele rănit

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Ceai otrăvit la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Medicul care a salvat copiii are faringele rănit

Au fost ridicate probe din toate produsele descoperite în cantina spitalului (ceai, zahăr, făină) și au fost trimise la analize, a precizat președintele CJ Argeș, Grigore Tecău

La un pas de moarte au fost, duminică, cei 160 de copii internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești. Salvarea lor a fost medicul de gardă, dr. chirurg Viorel Nicolae, care la ora 7.30 dimineața a gustat ceaiul ce urma să fie parte a micului dejun pentru pacienții internați. Potrivit procedurilor, medicul de gardă verifică în fiecare zi calitatea hranei care este servită pacienților.

Degustătorul salvator

Medicul Viorel Nicolae a depistat imediat că ceaiul are un gust mai mult decât ciudat. El a rugat-o și pe bucătăreasa șefă să-l deguste, apoi a stopat imediat distribuirea ceaiului către copilași, anunțându-și colegii și conducerea despre cele întâmplate. „Medicul Nicolae a chemat și bucătăreasașefă și a pus-o să guste. Apoi l-a anunțat și pe medicul Vasilescu și de aici a început carambolul. Ceaiul a fost oprit de la distribuire. Copiii nu au băut din ceai. Niciunul!”, a declarat pentru Evenimentul zilei dr. Dana Toader, directorul medical al unității spitalicești.

FOTO: Ceaiul de sunătoare și zahărul folosite la prepararea băuturii pentru copii au fost ridicate din magazia spitalului

Rănit în exercitarea atribuțiilor

„Doctorul Viorel Nicolae a avut nevoie de intervenția medicului ORL. El are leziuni în cavitatea bucală și pe faringele posterior”, ne-a precizat directorul medical al spitalului. Sursa citată a spus că probe din ceaiul otrăvit au fost trimise la Institutul de Medicină Legală INML „Mina Minovici”, pentru a se identifica substanța toxică. „S-a făcut o greșeală. Știți că la noi se mai curăță vasele cu fosfați, fiindcă clorul nu le curăță cum trebuie. Noi bănuim că e vorba de fosfați care au ajuns în ceaiul copiilor, dar așteptăm rezultatele de la INML. Nimeni nu recunoaște nimic. Bucătăresele au spus că au pus zahăr în ceai și nu altceva!”, a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, dr. Dana Toader.

Poliția a intrat pe fir

Spitalul, Direcția de Sănătate Publică Argeș, Consiliul Județean (de care aparține spitalul) chiar și Prefectura, dar mai ales Poliția au declanșat anchete pentru depistarea vinovaților.

Directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru, a declarat pentru EVZ: „Inspectorii DSP s-au deplasat luni la fața locului, au verificat condițiile igienico-sanitare, starea de valabilitate și actele de proveniență a materiei prime, atât pliculețele de ceai de sunătoare, cât și zahărul care proveneau din magazia spitalului. S-a sigilat proba de ceai incriminată și astăzi (n.r. - marți) a fost trimisă la INML pentru examenul toxicologic”.

Criza vaccinului BCG, evitată în ultima secundă

Mai multe maternități din țară au tras, în ultimele zile, un semnal de alarmă Ministerului Sănătății: stocurile de vaccin antituberculos (BCG) sunt pe cale să se epuizeze, iar riscul ar fi ca nounăscuții să fie externați fără a fi imunizați.

FOTO: MEDIAFAX

La Craiova, spre exemplu, la Maternitatea celui mai mare Spital din Oltenia, mai sunt doze pentru vreo două săptămâni. „Chiar și așa, stăm bine comparativ cu alte maternități din țară, unde am înțeles că sunt probleme. Rezerva de BCG ajunge însă doar până la sfârșitul lunii iulie. L-am informat pe secretarul de stat Dorel Săndesc, miercurea trecută, când a fost la Craiova. Avem încă și BCG și antihepatic, dar nu putem trimite în restul țării din rezerva noastră. Putem face vaccinul doar la cei internați la noi”, a declarat, pentru EVZ, Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Ministerul: de joi livrăm vaccinul!

Aceeași situație era și la Constanța, unde stocul de vaccin asigura necesarul numai până la sfârșitul lunii. Medicii pneumologi au explicat că vaccinarea BCG este foarte importantă și trebuie făcută în primele 4 zile de la naștere. Dacă administrarea vaccinului nu se face în această perioadă, imunizarea copiilor are de suferit. Puse în fața unei situații de criză, autoritățile au reacționat. „S-a rezolvat problema cu vaccinul BCG. S-au semnat contractele cu Unifarm, pentru nevoi speciale, și de joi începe livrarea vaccinului către unitățile medicale”, a declarat Amalia Șerban, director general adjunct al Direcției Generale de Asistență medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății. (Maria Huculici, Violeta Fotache, Dana Lascu)

Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!

Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București - pentru „Medicul de Gardă”.

Recomandările noastre